G4Media.ro

Guvernul Irlandei anunță accelerarea pregătirilor sale pentru eventualitatea absenţei unui acord între…

Guvernul Irlandei anunță accelerarea pregătirilor sale pentru eventualitatea absenţei unui acord între Regatul Unit şi Uniunea Europeană privind viitoarea lor relaţie comercială

Guvernul irlandez a anunţat vineri accelerarea pregătirilor sale pentru eventualitatea absenţei unui acord între Regatul Unit şi Uniunea Europeană privind viitoarea lor relaţie comercială, cu consecinţe potenţial devastatoare pentru economie, relatează AFP, conform Agerpres.

„Deşi guvernul acordă prioritate COVID-19, nu am uitat Brexit-ul. În cazul în care vom ajunge la această poziţie până la sfârşitul anului, trebuie să intensificăm pregătirile pentru absenţa unui acord comercial”, a declarat prim-ministrul Leo Varadkar în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la finalul unei şedinţe de guvern.

Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană pe 31 ianuarie. Cele două părţi au termen până al sfârşitul anului pentru a se înţelege asupra viitoarei dinamici a schimburilor lor comerciale.

Însă în pofida unui calendar strâns, Londra refuză să prelungească această perioadă de tranziţie în cursul căreia regulile europene continuă să se aplice pe teritoriul britanic. Orice prelungire trebuie să fie solicitată înainte de 1 iulie.

Discuţiile urmează să se reia marţi, după un precedent ciclu de negocieri, la jumătatea lunii mai, marcat de absenţa progresului.

„Discuţiile se intensifică la nivel european în vederea unui summit UE-Regatul Unit (…) în iunie”, a spus Leo Varadkar.

În faţa „progreselor puţine” realizate în negocieri, liderul irlandez a estimat că „trebuie uneori să ai o criză sau o ruptură înainte de a ajunge la un acord sau la o soluţie”.

În lipsa unui acord sau a unei prelungiri, schimburile între cele două ţări vor fi reglementate de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), care vor ridica noi bariere comerciale şi vor cauza costuri importante pentru compani

Sursa foto: Pexels/Irlanda

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.