G4Media.ro

Guvernatorul regiunii Lugansk: Armata ucraineană controlează jumătate din Severodoneţk

Sursa foto: Anatolii Stepanov / AFP

Guvernatorul regiunii Lugansk: Armata ucraineană controlează jumătate din Severodoneţk

Ucraina a dat asigurări duminica aceasta că armata sa controlează „jumătate” din Severodoneţk, un oraş-cheie din estul teritoriului său şi actual epicentru al unor lupte înverşunate în vastul bazin carbonifer Donbas, relatează Agerpres, conform AFP.

Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Gaidai, a spus însă că se aşteaptă la un contraatac major din partea trupelor ruse în zilele următoare.

„Forţele noastre armate au eliberat jumătate” din Severodoneţk de trupele ruse care se aflau acolo, a declarat el într-un interviu difuzat pe reţelele sociale.

„Jumătate din oraş este sub controlul apărătorilor noştri”, a adăugat guvernatorul.

Acest centru industrial este cea mai mare aglomeraţie urbană aflată încă în mâinile ucrainenilor în regiunea Lugansk, unde soldaţii ruşi au avansat pas cu pas în ultimele săptămâni după ce s-au retras ori au fost alungaţi din alte părţi ale Ucrainei, în special din vecinătatea capitalei Kiev.

După ce au fost iniţial respinşi de o ofensivă rusă asupra Severodoneţk, ucrainenii au eliberat treptat terenul acolo.

Opt ruşi au fost luaţi prizonieri acolo, a afirmat Serhii Gaidai, potrivit căruia militarii ruşi au primit ordinul de a cuceri acest oraş până la 10 iunie, precum şi o cale de comunicaţie cheie care leagă două localităţi, învecinate Lisiceansk şi Bahmut.

„Ne aşteptăm ca în viitorul apropiat ei să arunce toate rezervele – în oameni şi materiale – la care au acces acum pentru a îndeplini aceste două sarcini”, a continuat guvernatorul.

„În următoarele cinci zile, va fi o creştere puternică a numărului de bombardamente ale artileriei grele” din partea ruşilor, a subliniat Serhii Gaidai.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a anunţat sâmbătă că trupele ucrainene, „suferind pierderi critice în luptele pentru Severodoneţk (până la 90% în mai multe unităţi)”, se retrag spre Lisiceansk.

Armata rusă încearcă să cucerească întregul Donbas care a fost parţial în mâinile separatiştilor pro-ruşi din 2014, reaminteşte AFP.

Sursa foto: Anatolii Stepanov / AFP

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Parcă îl cucerise Rusia, nu? Mă rog, iar au mințit rușii.

 2. E ca și cum Ungaria ar avea un „guvernator al Transilvaniei”.

  • Nu, niciodată.

  • Rusia si Ucraina cu treaba lor, Transilvania este alta mâncare de peste.
   In plus armata Ungariei este o gluma trista.

  • Buna dragilor, ma numesc Aruna pe nume de scena Aluna si sunt nou in oras, un trans care ofera servicii deocheate domnilor care n-au bani nici sa treaca strada cum sunteti si voi. Daca esti zvelt ca nuiaua de alun si iti plac alunele coapte sau bine prajite, atunci te astept in locatiile mele de lux parcuri, toalete publice si santiere in constructii. Accept si scule de tamplarie ciocane cu coada din lemn de alun, surubelite si clesti de spart alune.

 3. Întrebarea este care jumătate: aia mica sau aia mare?

 4. „Guvernatorul ” asta e copia aluia care se proclama „primarul” din Marioupol si care fugise de-acolo din prima zi. E in cel mai bun caz in Kiev, daca nu la Varsovia sau prin Spania, la soare, acolo unde viseaza tot ukraineanul sa-si termine zilele pe banii contribuabilor UE.