G4Media.ro

Grupul Renew solicită înfiinţarea unui ”Procuror Verde” al UE care să ancheteze…

Grupul Renew solicită înfiinţarea unui ”Procuror Verde” al UE care să ancheteze infracţiunile împotriva mediului/ Unitatea de parchet ar urma să funcţioneze în cadrul EPPO condus de Kovesi

Grupul Renew Europe din Parlamentul European, condus de Dacian Cioloş, solicită înfiinţarea unui Procuror Verde al UE în cadrul Parchetului European condus de Laura Codruţa Kovesi pentru combaterea infracţiunilor împotriva mediului în toate statele membre, potrivit unui comunicat de presă transmis de europarlamentarul USR PLUS Vlad Gheorghe, iniţiatorul demersului.

Potrivit sursei citate, la iniţiativa delegaţiei USRPLUS din Parlamentul European, grupul Renew a transmis preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi comisarilor de resort o scrisoare oficială prin care subliniază creşterea clară a infracţiunilor împotriva mediului în toată Europa, precum defrişările ilegale, poluarea solului, braconarea şi pescuitul speciilor protejate.

 • ”Toate aceste infracţiuni nu doar distrug masiv biodiversitatea, dar de cele mai multe ori implică şi corupţie, spălare de bani şi acte de violenţă. Este timpul ca Uniunea Europeană să dea un exemplu şi să devină un lider real în combaterea criminalităţii ecologice”, se mai arată în solicitarea Renew Europe, care vrea extinderea mandatului Parchetului European (EPPO) pentru a acoperi inclusiv infracţiunile de mediu.

Procurorul Verde European ar urma să folosească structura existentă pentru a asigura urmărirea penală eficientă la nivel transfrontalier a infracţiunilor verzi.

 • ”Infracţiunile de mediu nu cunosc graniţe şi ne afectează pe toţi. Acesta este motivul pentru care solicităm o abordare eficientă a UE pentru a combate criminalitatea împotriva mediului. Avem deja în funcţiune un Parchet European (EPPO) şi dorim ca mandatul acestuia să acopere şi infracţiunile de mediu, ca să le putem combate cu succes la nivelul tuturor ţărilor membre”, a subliniat Dacian Cioloş, preşedintele grupului Renew Europe.
 • 4”Infracţiunile ecologice sunt în mare parte neraportate şi neinvestigate la nivel european, ceea ce duce la pierderea ireversibilă a biodiversităţii, a resurselor naturale şi deseori chiar la pierderi de vieţi omeneşti – doar în România în ultimii ani 6 pădurari au fost ucişi de hoţii de lemne, iar sute de activişti au fost agresaţi în timp ce încercau să limiteze tăierile ilegale de pădure. Veniturile din exploatarea ilicită a mediului din Europa costă bugetele naţionale miliarde de euro anual. De aici nevoia acută pentru un mecanism care să includă un mandat extins al EPPO, precum şi competenţe de mediu consolidate pentru Europol, Eurojust şi CEPOL”, a explicat, la rândul său, europarlamentarul USR PLUS Vlad Gheorghe, cel care a evidenţiat nevoia unui Procuror Verde la nivel european.

sursa: News.ro, sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. Impostorul Ciolos este un securist imputit ce acopera atrocitatile crimei institutionale asupra populatiei.

 2. Credeam ca o sa o rareasca cu loviturile nimicitoare pentru concurenta electorala, pentru ca a lasat un an sa treaca intre Omagiul Sfantului Gica Floyd si Omagiul Sfantului Nascator.

  Dar iata-l pe atac prelungit, cu aiureli atat de sinistre ca va trebui sa intervina si echipa de medici a competitiei, o delegatie de la Obregia.

 3. Ciolos a rezolvat ursii din Romania, a rezovat IMPLEMENTAREA maretelor Promisiuni din Programul de guvernare al aliantei 2020-2024, acum e omul preocupat de VERDE!!
  Lasa-ne, uita-te in curtea voastra la Bucuretsi, ca NIMIC din Programul de guvernare NU ati implementat si NU ati DEMARAT macar!
  Asteptam, dle Ciolos, cele 10 SPITALE NOI NOUTE(inclusiv maternitati!) prevazute in Programul de guvernare al aliantei PNL-USR PLUS-UDMR 2020-2024 la Pagina 166/269!!!
  Aveti 269 de PAGINI de REFORMR marete in acel Program de guvernare, in cate PAGINI vor incapea reformele pe care chiar le veti implementa?!
  In 2 sau 3?!

 4. Pt. niste stereotipuri(clisee) despre mediu, oportunistii din politica sunt rasplatiti cu alte mandate si salarii grase cu care pot sa se relaxeze plecand in vacante in regiuni exotice ale lumii.

 5. Nepotu lu’ Soros. Foarte tare. Cicatricele din vremea anii 90′ când era la Vatra lui Vadim . Iti dai seama CE schimbare. De la Vadim la fatalai.

 6. Felicitari! Ideea e f buna. Sunt state europene care polueaza alte state- apele poluate din Romania ajung in Ungaria, deseurile din multe tari UE ajung in Romania, termocentrale din Polonia polueaza localitati intregi in Cehia etc; sa nu mai vorbim de decimarea biotopurilor. Succes!!!

 7. Procuror verde ne mai lipsea! O să ajungem să ne transformăm locuințele în peșteri ca în epoca de piatră.Centralele pe gaz polueaza,la sat locuitorii nu găsesc lemne de foc decat prin intermediul pădurarilor(ei sunt mai nou si comercianți),minele se închid.Dacă am avea nivelul de trai din occident probabil ar fi benefice anumite proiecte.

 8. Excelenta propunere! In Est e nevoie de par. Astia nu stiu decat de frica.

 9. Sa ne facem ca avem idei si activitate, tovarasi! Asa si cu procurorul verde, idee de la falitii Europei.

 10. « Ecocide » prinde contur. Crimele impotriva mediului, despre care se vorbeste inca de pe timpul razboiului din Vietnam, vor fi in curand judecate la Curtea Penala Internationala, alaturi de genocid si alte crime impotriva umanitatii.
  Mediul care ne inconjoara va avea in curand personalitate juridica.
  Este un subiect dezbatut pe larg in Occident.
  Apar deja noi specialitati in justitie –avocati si procurori de mediu.
  Ciolos face o foarte buna propunere.

 11. Gargara ieftina. Iridex iti spune ceva. Mai ai putea rezolva poluarea ccriminala din tara ta mai intai.

 12. Gargara test ieftina. Iridex test iti test spune test ceva. Mai test ai test putea test rezolva test poluarea test criminala test din test tara test ta test mai test intai.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.