G4Media.ro

Grupul de investiții american Arctos Partners preia o participație la clubul de…

Sursa foto: Facebook/PSG - Paris Saint-Germain

Grupul de investiții american Arctos Partners preia o participație la clubul de fotbal Paris Saint-Germain, evaluat la 4 miliarde de euro/ PSG este deținut Qatar Sports Investments

Proprietarii din Qatar ai clubului de fotbal Paris Saint-Germain au acceptat să vândă o participație minoritară grupului de investiții american Arctos Partners, într-o tranzacție care evaluează clubul francez la peste 4 miliarde de euro și arată cum investitorii continuă să parieze pe creșterea activelor sportive, scrie Financial Times.

PSG a declarat joi că sosirea unui nou acționar va contribui la finanțarea creșterii, inclusiv a expansiunii internaționale pe piețe precum SUA, și la finanțarea investițiilor în infrastructură, cum ar fi modernizarea stadionului și a noului teren de antrenament.

Termenii financiari nu au fost dezvăluiți. Arctos va cumpăra până la 12,5% din clubul campioni al Franței, potrivit a două persoane care au cunoștință de acest subiect, care au adăugat că tranzacția evaluează PSG la peste 4 miliarde de euro. Discuțiile au început în urmă cu mai bine de un an.

Acesta este cel mai recent semn al cererii investitorilor pentru brandurile de top din fotbalul european, sportul fiind tot mai mult recunoscut ca o clasă de active cu fluxuri de venituri atractive și potențial de creștere a capitalului.

De când a găzduit Cupa Mondială de fotbal masculin la sfârșitul anului trecut, Qatar a încercat să își extindă investițiile în sport. La începutul acestui an, Qatar Investment Authority, fondul suveran de investiții al țării, a plătit 200 de milioane de dolari pentru o participație de 5% din acțiunile proprietarului echipelor profesioniste de baschet și hochei din Washington.

Tranzacția are loc la doar câteva săptămâni după ce Arctos a cumpărat o participație minoritară nedezvăluită în cadrul echipei de curse de Formula 1 Aston Martin, evaluând echipa sportivă la aproximativ 1 miliard de lire sterline.

Condusă de finanțatorul Ian Charles și de Doc O’Connor, fost director la agenția CAA de la Hollywood, Arctos a acumulat participații într-o serie de active sportive, de la baseball și baschet la hochei. Grupul, fondat în 2019, deține, de asemenea, o participație în Fenway Sports Group, al lui John Henry, care deține clubul englez de fotbal Liverpool.

Qatar Sports Investments, grupul susținut de stat, a transformat PSG în forța dominantă a fotbalului francez.

QSI a plătit aproximativ 70 de milioane de euro pentru a achiziționa PSG în 2011 și a investit de atunci aproximativ 1,5 miliarde de euro, asigurând puterea de foc pentru a recruta vedete precum atacantul francez Kylian Mbappé și pentru a construi un centru de antrenament de 300 de milioane de euro în suburbiile vestice ale Parisului.

Nouă titluri de campion în ultimele 11 sezoane evidențiază modul în care puterea financiară a PSG a dominat rivalii din țară, însă clubul nu a reușit să câștige Uefa Champions League, cel mai prestigios turneu de club din Europa, pierzând finala din 2020 în fața germanilor de la Bayern Munchen.

Președintele și directorul executiv al PSG, Nasser Al-Khelaifi, care prezidează QSI și televiziunea beIN Group din Doha, a devenit unul dintre cei mai influenți lideri din fotbalul european. El prezidează Asociația Europeană a Cluburilor din 2021, când a ajutat la înăbușirea Superligii europene, un proiect de competiție separată a marilor cluburi.

Al-Khelaifi a descris acordul ca fiind o „etapă importantă” pentru club și a declarat că Arctos va aduce „expertiză strategică, idei și inovație pentru afacerea noastră”.

Cu toate acestea, clubul a avut o fereastră de transferuri tumultoasă în vară, despărțindu-se de câștigătorul Cupei Mondiale din Argentina, Lionel Messi, și de starul brazilian Neymar.

Aceste plecări au marcat un punct de cotitură pentru club, eliminând salariile mari din masa salarială după pierderi nete de peste 700 de milioane de euro în cele trei sezoane din 2020-2022, când pandemia a lovit fotbalul.

Viitorul lui Mbappé pare incert dincolo de finalul acestui sezon, în urma interesului persistent din partea lui Real Madrid în ultimii ani.

Cu toate acestea, cheltuielile efectuate de PSG în cadrul QSI au atras atenția autorităților și rivalilor. În septembrie 2022, organismul Uefa responsabil cu supravegherea reglementărilor financiare a declarat că PSG se numără printre cele opt cluburi care nu au respectat „cerința de rentabilitate” și a impus o sancțiune financiară de până la 65 de milioane de euro.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...