G4Media.ro

Grea lovitură pentru guvernul Netanyahu: Curtea Supremă a Israelului anulează scutirile de…

Foto: Wikipedia

Grea lovitură pentru guvernul Netanyahu: Curtea Supremă a Israelului anulează scutirile de armată pentru studenții ultra-ortodocși

Într-o decizie dramatică Înalta Curte de la Ierusalim a aprobat trecerea la recrutarea universală, care să-i includă pe evreii ultra-ortodocși începând cu 1 aprilie, deși în practică aceasta va fi aplicabilă din 9 august.

Curtea Supremă a acceptat o solicitare a procurorului general de a nu prelungi după 1 aprilie scutirea de armată a ultra-ortodocșilor care expira la acea dată, așa cum dorea guvernul de dreapta/extrema dreaptă/ultra-ortodocși, condus de premierul Benjamin Netanyahu.

Potrivit legii pe cale să expire peste patru zile, studenții la Yeshive (seminare religioase iudaice) erau scutiți până la vârsta de 26 de ani de serviciu militar.

Publicitate electorală

Studenții Yeshiva care nu au obținut o amânare a serviciului militar după 1 iulie 2023 și care nu s-au prezentat la recrutare nu vor fi acum eligibili pentru stipendiile de stat lunare, a decis instanța.

Cei care au primit scutiri înainte de această dată vor fi în continuare eligibili, deși stipendiile lor vor fi, de asemenea, probabil întrerupte în scurt timp, dacă guvernul nu va adopta un nou cadru legislativ pentru ca aceștia să obțină scutiri pentru serviciul militar.

Zeci de mii de studenți ultra-ortodocși primesc stipendii lunare pentru studiile lor la Yeshiva, iar aceste plăți sunt de o importanță critică pentru partidele politice ultra-ortodoxe care fac parte din coaliția de guvernare. Sprijinul SHAS (ultra-ortodox sefard/oriental) cu 11 mandate și Unitatea Torei (ultra-ortodox așkenaz) cu 7 mandate este esențial pentru premierul Netanyahu a cărui coaliție are 64 de mandate din 120 în Knesset, parlamentul unicameral al Israelului.

Recent, șef-rabinul sefard al Israelului (numit în funcție de guvern), Yitzhak Yosef, care este un apropiat al SHAS, a stârnit indignare printre israelienii laici când a afirmat că ultra-ortodocșii vor emigra dacă li se impune efectuarea stagiului militar.

Scutirea studenților Yeshiva a fost prelungită din timp în timp, dar după atacul terorist al Hamas din 7 octombrie 2023 și războiul din Gaza care a urmat în care și-au pierdut viața aproape 600 de militari israelieni, opinia publică a devenit tot mai opusă acestei scutiri.

Coaliția lui Netanyahu ar putea adopta un nou proiect de lege care să creeze un nou cadru legislativ, iar recent site-ul Ynet News relata despre intenția guvernului de a majora vârsta scutirii studenților Yeshiva de la 26 la 35 de ani. Este însă neclar dacă celelalte partide decât cele ultra-religioase și mai ales Likud (dreapta naționalistă) al premierului Netanyahu, care cu 32 de mandate deține jumătate din totalul deputaților coaliției este dispus să sprijină o măsură respinsă majoritar de opinia publică. Sondajele indică o scădere a numărului de mandate pe care le-ar obține partidele coaliției sub majoritatea absolută de 61.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Cine susține războiul și toate acțiunile actuale ale Israelului e absolut de bun simț să fie luat la război nu să stea pe margine
    Îți place războiul, mergi la război și fii gata să mori, că așa să-ți placă războiul dar sa moara alții pt preferințele tale e prea mare lașitatea.