G4Media.ro

Goana după PET-uri în Oradea: Au ajuns la mare căutare printre oamenii…

Sursa foto: Bihoreanul

Goana după PET-uri în Oradea: Au ajuns la mare căutare printre oamenii străzii /  Le aduc profituri și de sute de lei pe zi / ”Ei știu regulile foarte bine. Caută doar ambalajele cu  ”bulină””

De câteva săptămâni, pe străzile din Oradea sunt tot mai mulți oameni care cară saci cu PET-uri. De obicei, sunt oameni ai străzii sau de etnie romă, care scotocesc în pubele sau coșurile stradale, după PET-uri, doze sau sticle pentru care pot obține bani din magazine, relatează Bihoreanul.

„Ei știu regulile foarte bine. Caută doar ambalajele cu «bulină», adică însemnele SGR, știu că trebuie să aibă inclusiv capacul, iar dacă este nevoie, le spală”, spune un angajat al firmei de salubritate RER Vest, care, lucrând la curățenia străzilor din oraș, a observat sporirea fenomenului în ultima lună.

De cele mai multe ori, „colectorii” au cu ei saci de mari dimensiuni, în care păstrează „în siguranță” fiecare ambalaj. Apoi, duc sacii la centrele de reciclat amenajate de marile magazine, unde voucherele primite le schimbă în bani. Alții preferă magazinele de cartiere care returnează garanția cash, fără niciun tichet intermediar

Cât de bănoasă este afacerea o mărturisesc chiar cei implicați. O femeie care verifică zilnic coșurile stradale din centrul Oradiei adună toate flacoanele aruncate de trecători, majoritatea cu un volum de 0,5 litri. „O fost când am făcut și 650 de lei din flacoane”, se mândrește ea cu cea mai profitabilă zi, de când are noua „îndeletnicire”. Un simplu calcul matematic arată că femeia a returnat la magazin 1.300 de ambalaje, strânse, ce-i drept, în 2-3 zile.

În zilele mai răcoroase, afacerea nu este la fel de profitabilă, dar femeia știe că vara este aproape, orădenii și turiștii vor bea tot mai multe lichide când se plimbă pe afară, așa că va avea șanse tot mai mari să facă bani din mai nimic.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. Dacă sistemul ăsta ar fi fost introdus acum 15 ani, azi nu am mai fi avut
  lacuri, râuri și păduri pline de peturi.

 2. Foarte bine. Macar castiga un ban cinstit.

 3. Fenomenul incepe sa prinda aripi. Foarte bine. Dupa ce se consuma sursele facile, o sa se mearga mai in profunzime, cu toate cele de prin padurici, pe margini de drumuri, lacuri si rauri.

  • Ma indoiesc ca cele pe prin padurici, lacuri si râuri au „bulinuta”

  • dc Ministerul Mediului le-ar da 20-30 de bani pe sticlele fara bulina, toate padurile si riurile s-ar curata

  • daca ar fi centre de colectare, care sa plateasca pentru hartie/plastic, nu sa ceara bani, ar disparea si etichetele de pe geamuri

 4. Măcar nu mai apar altele noi dacă cele din pădurici, lacuri și râuri nu au bulină. Mai au acum o șansă campaniile de strângere de gunoaie.