G4Media.ro

Gigantul agroalimentar Tereos închide fabrica de zahăr din România de la Luduș,…

Sursa foto: Pixabay.com

Gigantul agroalimentar Tereos închide fabrica de zahăr din România de la Luduș, unde lucrează 153 de angajați

Tereos, firma franceză producătoare de zahăr și etanol, a ajuns la un acord cu cooperativa agricolă Axereal, căreia îi va vinde participația în afacerile cu malț, iar acum se consultă cu sindicatele pe tema unui plan care vizează închiderea afacerilor sale cu zahăr din România, transmite USNews, citată de Rador.

„De când Tereos a achiziționat fabrica de zahăr de la Luduș, din România, această fabrică s-a confruntat cu dificultăți datorate în principal reducerii constante a suprafețelor cultivate cu sfeclă de zahăr, în pofida unor tentative de soluționare a situației, și astfel s-au acumulat pierderi substanțiale”, afirmă cei de la Tereos.

În luna iunie a anului trecut, agenția Reuters relata că grupul încearcă să iasă din operațiunile sale păguboase cu zahăr din România.
La sfârșitul lunii septembrie, fabrica din România avea 153 de angajați permanenți, totalul angajaților la nivelul întregului grup fiind de 15000.

Tereos, cel de-al doilea mare producător de zahăr din lume ca volum al operațiunilor, și-a revizuit amănunțit afacerile după remanierea conducerii sale, survenită spre sfârșitul anului 2020. Noua echipă, care s-a declarat îngrijorată de marile datorii ale firmei, a făcut din reducerea acestora una dintre principalele sale priorități.

În septembrie, Tereos a anunțat că, în cadrul acestei restructurări, își va vinde acțiunile minoritare deținute în două companii mixte din China.

În documentul din această săptămână, publicat cu ocazia lansării unor obligațiuni, Tereos a anunțat că a ajuns la un acord cu Axereal, cel mai mare furnizor de semințe din Franța, pentru a ieși din parteneriatul cu aceasta convenit în 2014, când actualul director executiv de la Tereos, Philippe de Reynal, se afla la conducerea Axereal.

Potrivit documentului, Tereos va vinde cele 11,7% din acțiunile deținute la Copagest, o filială deținută de Axereal în afacerea cu malț Boormalt, și va cumpăra 2,8% din acțiunile pe care Axereal le deține la Tereos Agro-Industries.

Tereos a spus că intenționează să își concentreze activitatea în Europa și în Brazilia. În Brazilia, firma e cel mai mare producător de zahăr și de etanol, deținând totodată operațiuni și pe Insula Reunion, în Mozambic, Indonezia, Tanzania și Kenya.

Potrivit documentului, grupul și-ar putea vinde și alte operațiuni, ieșind totodată pe viitor și din niște participații ‘nestrategice’.

Traducerea Rador: Alexandru Danga / Sursa foto: Pixabay.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Ce face statul roman pentru a incuraja si ajuta mediul de afaceri? NIMIC!! ABSOLUT NIMIC!!

  2. Închideți tot băieți! De ce să producem în țară? Lasă că ne împrumutăm și cumpărăm din afară! Puneți bețe în roate și singurului producător de zahăr cu capital romanesc existent la Bod(Brașov) ca să nu mai facă concurență!!

  3. De ce a scazut suprafata cultivata cu sfecla? Cumva fiindca pretul oferit de fabricile de zahar este nesatisfacator? Sau fabrica n-a vrut sa încheie contracte pe termen lung?