G4Media.ro

Germanii vor plăti mai mult pentru gaze începând cu luna octombrie, ca…

Pexels/ Cottonbro

Germanii vor plăti mai mult pentru gaze începând cu luna octombrie, ca să acopere costul înlocuirii livrărilor ruseşti

Gospodăriile din Germania vor trebui să plătească anual aproape 500 de milioane de euro mai mult pentru gaze, după impunerea unei noi taxe, menite să ajute companiile de utilităţi să acopere costul înlocuirii livrărilor ruseşti, transmite Reuters.

Trading Hub Europe, operatorul pieţei de gaze din Germania, a anunţat că a stabilit nivelul taxei la 2,419 eurocenţi/kWh.

Taxa va fi impusă de la 1 octombrie şi va rămâne în vigoare până în aprilie 2024, într-o încercare de a ajuta Uniper (cel mai mare importator al ţării de gaze ruseşti) şi alţi importatori, să facă faţă creşterii preţurilor.

Pentru o familie obişnuită de patru persoane, taxa va însemna un cost suplimentar anual de aproximativ 480 de euro.

„Alternativa ar fi fost colapsul pieţei energiei din Germania şi a unei mari părţi din piaţa europeană a energiei”, a afirmat ministrul Economiei, Robert Habeck, referindu-se la noua taxă.

Compania de utilităţi EnBW, care este de asemenea afectată de creşterea preţului la energie, a anunţat că va avea de câştigat de pe urma impunerii taxei.

Industria va fi afectată de noua taxă, Federaţia Oţelului din Germania estimând că va adăuga încă aproximativ 500 de milioane de euro pe an la factura de energie a sectorului, pe lângă costurile suplimentare de şapte miliarde de euro provocate deja de preţul mai ridicat al energiei.

Economiştii au avertizat că taxa va accelera inflaţia în cea mai mare economie europeană, care deja a ajuns la un nivel ridicat, de 8,5%.

Germania a încercat să evite situaţia în care consumatorii sunt cei care plătesc pentru creşterea costurilor cu energia. Însă, presiunile cu care se confruntă companiile de utilităţi au forţat Guvernul de la Berlin să îşi schimbe abordarea în încercarea de a reduce consumul şi de a se pregăti pentru sezonul de iarnă, în contextul în care există îngrijorări că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, ar putea opri complet livrările de gaze.

sursa: Agerpres.ro

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. 500 milioane de euro este nimic pentru o tara ca Germania

 2. 500 milioane in plus pt gazele din America si Africa NU e suma corecta

  suma corecta va fi peste 1 miliard euro dar asta nu include si pretul constructiei noilor terminale de gaz lichefiat si al altor facilitati de stocare deci peste 10 miliarde de euro, minim

  deci toti Germanii platesc pt ca asa vrea guvernul

  • O fi un miliard, dar macar ASIGURA aprovizionarea cu gaz, fie el si mai scump. Ca uite, cel rusesc o fi mai ieftin, in teorie, dar nu vine pe teava, desi sunt o gramada de rute disponibile, nu doar Nord Stream.

 3. Asta e. Se poate trai și la 15 grade în casa iarna. Dacă vrei mai mult plătești

 4. 20 de ani au complotat cu Putin pentru gaz ieftin, n-au decât să înghețe.

  • Au renuntat la proiectul Nabucco, de ex, care ar fi adus gaz ocolind Rusia. Dar oferta ruseasca a fost mai ieftina (pe hartie), dar mai scumpa in realitate (se pare), sau preferata de factorii de decizie „sponsorizati” de rusi.
   O lectie pe care occidentul trebuie s-o invete: Nu „civilizezi” o dictatura prin sporirea schimburilor comerciale, prin deschiderea comertului, circulatiei. Doar ii alimentezi cu bani planurile de suprematie (locala sau globala). Valabil si pentru Rusia, si pentru China, si pentru Turcia.

 5. Asa este cand te dai pe mana dictatorilor, la un moment dat se intoarce roata. Ceva vesti despre Mutti, ca despre Schröeder avem. Este in continuare putinist.
  A venit nota de plata 😉

 6. Domnilor suntem în luna August, nemții știu ce fac, suplimentarea este pentru asigurarea stocurilor. Spre deosebire de ai noștri. Oricum la iarnă pentru toți va fi greu, se va lăsa cu gemete în Europa.

 7. „Pentru o familie obişnuită de patru persoane, taxa va însemna un cost suplimentar anual de aproximativ 480 de euro.”

  480 de euro fara TVA de 19%. Cu tot cu TVA se apropie de 600 de euro anual.