G4Media.ro

Geopolitica împrumuturilor: Contraoferta fictivă a Moscovei la banii UE pentru Chișinău

Geopolitica împrumuturilor: Contraoferta fictivă a Moscovei la banii UE pentru Chișinău

Odată cu intrarea în linie dreaptă pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova, discuțiile politico-economice s-au mutat din nou în zona beneficiilor pentru Chișinău, arată o analiză Veridica.ro. Din nou se pune problema în termeni antagonici: unde este mai bine să meargă Republica Moldova, spre est sau spre vest? O veșnică întrebare cu care politicienii jonglează de circa trei decenii în Republica Moldova, în timp ce acest stat rămâne unul dintre cele mai sărace și corupte din Europa, cu unul dintre cele mai mari coeficiente și în exodului masiv al populației.

Nici această campanie electorală din 11 iulie nu face excepție de la regulă. Săptămâna trecută, Comisia Europeană a anunțat că între 2021-2024 a alocat nu mai puțin de 600 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Banii nu vor veni grămadă, ci etapizat în funcție de performanțele Chișinăului în ceea ce privește programele de dezvoltare și reformare a statului.

O astfel de mișcare a Uniunii Europene nu putea rămâne fără un ecou la Moscova. În timp ce Uniunea Europeană a pus pe masă bani în schimbul reformelor, Rusia încearcă și ea să joace tare în Republica Moldova, dar mai mult la nivel declarativ. Mai precis, la o zi distanță după anunțul Bruxelles-ului privind cele 600 milioane de euro puse la dispoziția Chișinăului, Moscova a resuscitat și ea ideea unui împrumut pentru Republica Moldova. O idee ventilată intens în 2020, în timpul campaniei electorale pentru prezidențiale de către Igor Dodon și guvernul Ion Chicu.

Analistul politic și fost viceministru al Afacerilor Externe, Valeriu Ostalep, a explicat pentru Veridica.ro că astfel de promisiuni de împrumuturi fac parte din peisajul politic de campanie și că ambele părți folosesc o astfel de retorică. El s-a arătat mai degrabă sceptic față de un împrumut din partea Rusiei. La rândul său, analistul politic și cadrul universitar Ion Tăbârță a explicat pentru Veridica.ro că un eventual împrumut din Rusia este mai degrabă un truc electoral. (Sursa foto: site Parlamentul European)

Citește tot articolul pe Veridica.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Banii ruznacilor pentru RM vor fi probabil dati pentru armata de ocupatie.

 2. „La rândul său, analistul politic și cadrul universitar Ion Tăbârță a explicat pentru Veridica.ro că un eventual împrumut din Rusia este mai degrabă un truc electoral.”

  Bre, Tabarta, banii n-au miros, nu ai nevoie de studii universitare pentru a sti asta.
  Pe de alta parte, nu vad nicio diferenta intre cele 2 oferte, ambele sunt supuse unor conditii, iar ambele sunt destinate cumpararii de voturi si pentru a influenta politica interna a R. Moldova.
  Frumos!
  Deci, UE=Rusia.

  • Una e sa te împrumuți și alta e sa faci reforma și banii să-i primește sub forma de grant (gratis)

  • In mod absolut surprinzator, si Tabarta asta e analist pentru IDIS Viitorul, ca si ala de demasca furturi de electricitate cu doua ecrane mai jos, tot in G4 de azi.

   Poate ma repet, dar si Tapalaga/Pantazi, si Institutul Viitorul faceau emisiuni pentru Europa Libera, oficina de propaganda bugetara a SUA.

 3. Majoritatea banilor UE sunt spalati de mafie si coruptie.

  • Doar 8.667% …

 4. Rusia nu intelege jocul: Dupa ce fiecare moldovean o sa aiba cetatenie romana or sa ramana doar doua mutari pt. reintegrare. Sa vedem daca ne putem bizui pe americani pt. supervizare …

  UE pare castrata, fara cap, fara coada. E greu cand vrei si cu slana-n pod si cu burta plina iar pielea sa-ti fie divina …

 5. Luați banii de la ruși nu fiți proști. Și dacă pana se prind europenii mai jumuliți 300 mil. E perfect. 😈
  Cum faceți voi de obicei.

 6. Sãrãcia unui popor este exact pedeapsa corectã meritatã pt PROSTIA lui-Ronald Reagan-daca or întelege ceva din asta poporul asta de mamaligi inerte dar ma tem ca nu

 7. Sunt oameni sarmani in Basarabia care vor spune ca este mai bine ca da si mamasha Rusia ceva.
  Copeicile, chiar daca-s mai nenorocite, sunt mai bune ca-s ale noastre, cum ar veni.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.