G4Media.ro

Generalul Petr Pavel, pro-occidental și susținător al Ucrainei, conduce detaşat în sondaje…

sursa foto: Facebook/ Generál Pavel

Generalul Petr Pavel, pro-occidental și susținător al Ucrainei, conduce detaşat în sondaje înainte de turul doi al prezidențialelor din Cehia/ Se va confrunta cu fostul premier Andrej Babis, în relații bune cu Viktor Orban și împotriva susținerii Kievului

Generalul în retragere Petr Pavel avea un avans de 15 puncte procentuale faţă de fostul premier miliardar Andrej Babis, înaintea celui de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Cehia, prevăzut pentru 27-28 ianuarie, arată un sondaj prezentat sâmbătă de televiziunea publică, relatează Reuters, citată de News.ro.

Cei doi se vor confrunta în al doilea tur de scrutin, care va începe vinerea viitoare, după ce Pavel a câştigat la limită în faţa lui Babis în primul tur al alegerilor, desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute.

Cehia: Generalul în rezervă Petr Pavel, uşor avans în faţa fostului premier Andrej Babis, după primul tur al alegerilor prezidenţiale. Sondajul arătă că Pavel conduce acum cu 53% din intenţiile de vot, faţă de 38% pentru Babis, în timp ce 9% dintre cei intervievaţi erau indecişi.

Prezenţa aşteptată la vot ar putea atinge însă 84% la scrutinul de la sfârşitul săptămânii viitoare, cel mai mare nivel înregistrat vreodată la un scrutin prezidenţial din Cehia, potrivit sondajului.

Funcţia de preşedinte nu are autoritate executivă, dar are puteri semnificative în ceea ce priveşte numirea prim-miniştrilor, a şefilor băncii centrale şi în nominalizarea judecătorilor pentru Curtea Constituţională. De asemenea, preşedinţii au un cuvânt de spus – deşi limitat – şi în afacerile externe.

Atât Pavel, un fost general care a deţinut o funcţie militară de rang înalt în cadrul NATO, cât şi liderul opoziţiei, populistul Babis, care a fost prim-ministru în perioada 2017-2021, ar avea probabil o orientare mai pro-occidentală decât actualul preşedinte, Milos Zeman, al cărui mandat se încheie, după ce a stat în fruntea statului ceh din 2013 .

Pavel, în vârstă de 61 de ani, este ferm pro-occidental şi susţine continuarea ajutorului militar pentru Ucraina, precum şi adoptarea monedei euro.

Babis, în vârstă de 68 de ani, care a construit un imperiu chimic, agricol şi media, înregistrat acum în fonduri fiduciare, împărtăşeşte relaţiile calde ale lui Zeman cu premierul ungar Viktor Orban. În trecut, Babis s-a pronunţat împotriva ajutorului militar acordat Ucrainei şi şi-a afişat ambiţiile de a organiza un summit pentru pace, iar în ultima săptămână l-a atacat pe Pavel pentru că ar fi pro-război.

Pavel, susţinut de guvernul de centru-dreapta, l-a acuzat pe Babis de propagarea fricii.

Pe de altă parte, unii alegători cehi şi-au exprimat frustrarea că ambii câştigători ai primului tur au fost membri ai Partidului Comunist înainte de sfârşitul erei comuniste, în 1989. Babis a lucrat în comerţul exterior şi a fost înregistrat ca informator al poliţiei secrete din perioada comunistă, lucru pe care îl neagă. Pavel şi-a început cariera militară în anii 1980 şi s-a înscris la un curs de pregătire pentru serviciile de informaţii ale armatei, pe care l-a finalizat după prăbuşirea regimului comunist.

sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

 1. va fi la fel si in romania . generalul nu va avea vreun contracandidat puternic . nici nu e nevoie

  • „s” – Chiar nu esti in stare sa intelegi ? Nu ai …. organul necesar intelegerii ? Pai gen. Petr Pavel are un adversar nu puternic – ci foarte puternic : Multi-miliardar (nu stim – dar intuim cum le-a aduant !!) fost Prim Ministru ani buni – Mare adversar al Westtuli cu multiplele aspecte (NATO, UE..)si sutinator – chiar daca „mai voalat !) la lui Putin !
   Sa speram ca pro-occidentalul Pavel va invinge in competitie si va deveni un demn urmas al lui Havel !!!
   „s” – Din pacate nu prea vad nici o asemanare cu Romania si „viitoarele alegeri prezidentiale” !

 2. In timp de razboi este ca la razboi . un general puternic este solutia .apoi mai vedem

 3. Un candidat „alba ca zăpada”, competent și frumos contra unuia malefic și corupt. Prea frumos ca să fie adevărat. Cat despre NATO singurul fapt ca Mircea Prostănacul e nr 2 acolo ne da o idee cam ce competenți conduc organizația respectiva. Iar dacă nu o conduc ei ci unii pe care nu ii vedem atunci conspiraționistii au dreptate