G4Media.ro

Un ONG o acuză pe Firea că vrea să distrugă pădurea Băneasa…

Un ONG o acuză pe Firea că vrea să distrugă pădurea Băneasa pentru a amenaja un parc și un drum forestier. Primăria București: Nu facem defrișări, vom afecta minim pădurea

Primăria Capitalei vrea să transforme Pădurea Băneasa din zona de Nord a oraşului, în parc. Unii activişti de mediu susțin că spaţiul verde va fi grav afectat şi că în spatele proiectului sunt interese puternice pentru dezvoltarea imobiliară a zonei. În replică, Primăria Capitalei spune că nu va face defrişări în Parcul Pădurea Băneasa, ci doar va amenaja terenul conform încadrării sale iniţiale din anul 1930, ca parc.

Potrivit proiectului pus pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu care are loc azi, Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) cere Guvernului ca o parte din Pădurea Băneasa să fie trecută din domeniul public al statului, administrată în prezent de Romsilva, în domeniul public al Primăriei Capitalei. Demersul este făcut „în scopul reamenajării ca parc”. Suprafaţa vizată se află între Academia de Poliţie şi Grădina Zoologică şi măsoară peste 570.000 mp (57 hectare).

„Unii dezvoltatori imobiliari, ca Tanți Dumitrescu, au parcele chiar la drumul forestier. O parte din pădure este lotizată în parcele de 1.100 mp. Ce le lipsește pentru construirea de vile și blocuri? Drumul! Și utilitățile apă, canal, energie electică, gaze. În acea zonă are și Primarul General 3 loturi, un total de 3.000 mp. Acest proiect, afirmăm cu toată convingerea, va distruge Pădurea Băneasa. Sunt multe interese la mijloc, dar punerea în practică a proiectului ar însemna un dezastru pentru calitatea mediului in București și împrejurimi”, spune Daniel Trifu, vicepreşedintele ONG-ului Eco-Civica, într-un comunicat remis G4Media.ro.

În replică, Primăria București arată într-un comunicat că ”prin preluarea acestor terenuri, Primaria Municipiului Bucuresti doreste sa redea bucurestenilor o zonă importantă de recreere, de promenada pietonala si de practicare a activităților sportive. Pentru toate acestea se vor obtine toate avizele de specialitate si se vor respecta conditiile impuse de avizatori, cu afectatarea minima a vegetatiei forestiere”.

Activiştii de mediu susţin că în spatele demersului ar exista mai multe grupuri de interese care urmăresc ca pe viitor să poată construi în zona împădurită. Primul pas pe care aceştia l-ar urmări este dotarea zonei cu utilităţi precum: apă, canal, curent.

Al doilea pas urmărit constă în faptul că, odată ce pădurea trece în administrarea Primăriei Generale, drumul forestier pe care potrivit legii nu se poate circula, ar putea fi transformat în drum public, potrivit Eco Civica. În prezent, pe drumul forestier se circulă din cauza presiunilor venite din partea celor peste 5.000 de locuitori ai cartierului Greenfield şi nu în ultimul rând, din partea dezvoltatorului. Asta pentru că drumul taie Pădurea Băneasa în două şi reprezintă cea mai scurtă cale de acces spre oraş. Activiştii de mediu spun că transformarea drumului forestier în drum public este necesară pentru cei care au retrocedate parcele în suprafață de 800 ha din cele 1.250 ale Pădurii Băneasa.

Primăria București respinge însă acuzațiile și spune în comunicatul citat că ”dupa preluarea de catre Primaria Capitalei, padurea Baneasa se va supune in continuare legilor ordinului silvic, care prevede, printre altele, incheierea unui contract de administrare cu un ocol silvic precum si respectarea regimului silvic

În raportul de specialitate al proiectului, Primăria Generală spune că reamenajarea Pădurii Băneasa ca parc este necesară deoarece asigură zonei „un microclimat cu o temperatură medie mai scăzută cu câteva grade faţă de alte zone din Bucureşti şi reprezintă pentru cetăţenii Municipiului Bucureşti o zonă împortantă de recreere şi de promenade pietonale”. Acestea sunt singurele „detalii” făcute publice până acum.

Sursa Foto: Eco Civica

 

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Bucurustenii au votat , sau nu au votat cu curul.Isi merita soarta,aveti ce ati votat!
  Despre impostoarea sefa firea nici nu mai are rost sa discutam.Stim foarte bine cine este si ce poate
  si mai ales ce a facut hoata asta la varful primariei.

 2. Nu se lasa javrele până nu fură tot pe spinarea fraierilor, că nu or fura de la privat, incredibil. Romania e o cauza pierdută, justiția nu exista aici mi-e scârba, m-am reîntors in țară cu gandul ca schimbăm ceva, dar văd ca nimic.. Am observat ca lumea nu iese în strada sa protesteze aproape deloc ca in vest, de aceea ăștia fac ce vor. Rușine, rușine, rusine România

 3. Cum vine asta? „Nu facem defrisari, vom afecta minim padurea”?
  Sariti ca maimutza din copac in copac?
  Nu te tund, doar te scurtez?

 4. Scurtam pădurea.
  Ce gluma buna!
  Papagalii din Primărie mai bine s-ar ocupa sa faca locuri de parcare si piste de biciclete in Bucuresti decat sa scoată pe nas minciuna cu parcul.
  Iar pe urma cartier rezidențial.
  Sa rămână asa pădure.
  In viata lor nu au plantat un copac, o floare.
  Animale nu consilieri.
  Dar cine e in fruntea hienelor?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.