G4Media.ro

Gabriel Vlase, inițiatorul unei legi de împiedicare a deconspirării foștilor colaboratori ai…

Gabriel Vlase, inițiatorul unei legi de împiedicare a deconspirării foștilor colaboratori ai Securității comuniste

Deputatul PSD Gabriel Vlase, propunerea președintelui Klaus Iohannis pentru șefia SIE, a fost în 2013 inițiatorul unei propuneri legislative care viza împiedicarea deconspirării foștilor colaboratori ai Securității, poliția politică a regimului comunist.

Propunerea lui Vlase viza modificarea definiției de colaborator al fostei Securități astfel:

 • colaborator al Securităţii – persoana care a furnizat informaţii, precum note şi rapoarte scrise, prin care se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi care au lezat drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

În forma în vigoare a legii, colaborator al Securității este persoana care a dat informații care au vizat îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale:

 • colaborator al Securităţii – persoana care a furnizat informaţii, precum note şi rapoarte scrise, prin care se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

Înlocuirea sintagmei ”care au vizat îngrădirea” cu sintagma ”au lezat” ar fi dus practic la blocarea tuturor dosarelor foștilor colaboratori, deoarece ar fi pus CNSAS de a decide, precum o instanță de judecată, dacă delațiunile unui informator chiar au lezat drepturile fundamentale. Lucru imposibil însă, pentru că CCR a interzis CNSAS să facă acest lucru.

Alături de Gabriel Vlase au mai semnat propunerea legislativă fostul premier Sorin Grindeanu, fostul deputat PSD – condamnat la doi ani de închisoare – Ioan Adam, actualul vicepremier Ana Birchall și alți parlamentari PSD precum Corneliu Buicu, Ion Călin, Marian Dragomir, Sonia Drăghici, Vasile Gliga, Emil Niță, Ion Ochi, Ninel Peia și Octavian Petric.

Actul normativ a fost adoptat tacit de Camera Deputaților în septembrie 2013, dar a fost respins definitiv de Senat în 2015.

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Gabriel Vlase, Sorin Grindeanu, Ioan Adam, Ana Birchall, Corneliu Buicu, Ion Călin, Marian Dragomir, Sonia Drăghici, Vasile Gliga, Emil Niță, Ion Ochi, Ninel Peia și Octavian Petric.
  Oare care au fost numele lor de colaborator cu securitatea?

 2. Nu pot decat sa spun : bai ce scursuri mizerabile…ma uit si lista e plina de lichele. Nici nu ma intereseaza ce joc cu psd a stat in spatele numirii de catre Iohannis. Nu poate nimeni sa.ma convinga ca neo- securiciu asta era cea mai buna optiune sa fie seful spionajului.

 3. Sa le sugerezi ceva! Si mie!

 4. iara ati pus-o de un blatuc mioritic

 5. Cine sa fie, un securist si oportunist, ca toti cei cu diploma de la Academia Nationala de Informatii si de la Colegiul National de Aparare.

 6. La fel de bine, putea sa fie propusa sef al S.I.E. secretarul general al Camerei Deputatilor – PSD-ista Silvia-Claudia Mihalcea, sau alt pesedist „pregatit” si cu functie. Au aproape acelasi CV.
  Institutii absolvite de amandoi:
  -Institutul National de Administratie – Programul de formare specializată pentru ocuparea unei funcții publice corespunzătoare categoriei Înalților Funcționari Publici
  -Colegiul National de Aparare
  -Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” – Colegiul Superior de Securitate Națională
  – Facultatea de drept (unul la Spiru Haret, celalalt la Ecologica)
  Aceasta este structura „obligatorie” de formare profesionala a sistemului!
  Optional, cursuri de 2-3 luni de pregatire profesionala in strainatate.
  Si totul se incheie cu un doctorat!
  Daca toti se formeaza in acelasi fel, in aceleasi „locuri”, cu aceeasi „profesori”, n-ai cum sa te astepti la rezultate diferite!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.