G4Media.ro

Gabriel Attal devine cel mai tânăr prim ministru al celei de-a Cincea…

Sursa foto: Facebook Gabriel Attal

Gabriel Attal devine cel mai tânăr prim ministru al celei de-a Cincea Republici Franceze. Provenit din stânga politică, fiul unui evreu sefard și al unei mame de religie creștin-ortodoxă, botezat ortodox, homosexual declarat

Numit în funcție de președintele Emmanuel Macron, Gabriel Attal este al 26-lea prim ministru al Franței din istoria de 65 de ani a celei de-a Cincea Republici și, la 34 de ani, cel mai tânăr. Precedentul record de tinerețe al ocupantului Palatului Matignon era deținut de Laurent Fabius, numit în 1984 de președintele Francois Mitterrand, la vârsta de 37 de ani. Fabius este azi președinte al Consiliului Constituțional.

Ascensiunea lui Attal este fulgerătoare, după standardele politicii franceze. Membru al Partidului Socialist (PS) din 2006, abia licențiat în științe politice în 2012, el a făcut un stagiu pe lângă cabinetul deputatei PS Marisol Touraine, care apoi, numită ministră a sănătății, l-a cooptat în calitate de consilier.

În 2016, Attal se alătură mișcării En Marche a lui Emmanuel Macron, proaspăt demisionat din funcția de ministru al finanțelor sub președintele Francois Hollande (PS) și în 2017 este ales deputat într-o circumscripție suburbană prosperă din sud-vestul Parisului, învingându-l pe deputatul-primar în funcție de 20 de ani, Andre Santini.

Devenit purtător de cuvânt al partidului macronist La Republique en Marche (LREM), el este numit secretar de stat la ministerul educației naționale și tineretului în 2018, devenind la 29 de ani cel mai tânăr membru al unui guvern al celei de-a Cincea Republici.

În iulie 2020, el este din nou promovat, fiind numit secretar de stat pe lângă prim ministru și purtător de cuvânt al guvernului. După realegerea lui Macron ca președinte în 2022, Attal este numit ministru delegat însărcinat cu conturile publice în cabinetul condus de Elisabeth Borne, iar în 2023 este numit în importantul post de ministru al educației naționale și tineretului.

Attal este fiul lui Yvon Attal, avocat și producător de film, evreu de origine tunisiană, și al lui Marie de Couriss, care lucrează și ea în industria cinematografică, provenită dintr-o familie nobiliară rusească, fiul ei fiind botezat creștin ortodox. Homosexual declarat, Attal îl are ca partener pe Stéphane Séjourné, secretar general al partidului Renaissance (Renaștere, succesor al LREM).

Ca și predecesoarea sa în funcție, Attal este provenit din PS, dar a urmat evoluția politică a șefului său, Emmanuel Macron, înspre dreapta. Ca și predecesoarea sa și ca de fapt toți prim miniștrii celei de-a Cincea Republici Franceze, el va trebui să lucreze sub autoritatea uneori strivitoare a președintelui Republicii, în condițiile absenței unei majorități pro-prezidențiale absolute în Adunarea Națională și a influenței tot mai mari a opoziției de dreapta.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...