G4Media.ro

Furnizarea de tancuri grele pentru Ucraina: Olaf Scholz dorește o decizie colectivă…

Sursa Foto: www.army-technology.com

Furnizarea de tancuri grele pentru Ucraina: Olaf Scholz dorește o decizie colectivă a aliaților

Într-un interviu acordat agenției de presă Bloomberg, cancelarul german nu exclude furnizarea de tancuri grele Ucrainei, dar spune că orice decizie în acest sens ar trebui luată în mod colectiv, împreună cu celelalte state care o susțin, potrivit Le Monde.

„Întotdeauna acționăm împreună cu aliații și prietenii noștri – nu acționăm niciodată singuri”, a declarat Olaf Scholz, care este supus unor presiuni intense din partea aliaților Kievului pentru a permite trimiterea tancurilor Leopard. Este unul dintre modelele cele mai răspândite în armatele europene, dar, deoarece este fabricat în Germania, predarea sa către țări terțe necesită aprobarea Berlinului.

„Vom sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar, cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziție”, având în același timp grijă să „evităm ca acest lucru să devină un război între Rusia și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord”, a adăugat cancelarul.

Marea Britanie este singurul aliat al Ucrainei care a promis să trimită tancuri grele. Finlanda și Polonia spun, de asemenea, că sunt pregătite să facă acest lucru, dar au nevoie de permisiunea Berlinului.

Joi, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, se va alătura omologilor din Polonia și din țările baltice în Estonia pentru a face o ultimă încercare de a exercita presiuni asupra Germaniei pentru a autoriza trimiterea tancurilor Leopard 2 în Ucraina.

Întâlnirea așa-numitei „coaliții Leopard” a țărilor care doresc să vadă tancuri occidentale trimise la Kiev are loc cu o zi înainte ca un grup de aproximativ 50 de miniștri ai apărării să se reunească la Ramstein, în Germania, pentru a discuta despre viitoarele livrări de arme către Ucraina.

Surse din domeniul apărării au declarat că unul dintre scopurile reuniunii de joi este „de a-i încuraja pe germani”.

Andrzej Duda, președintele Poloniei, vorbind marți la Forumul Economic Mondial de la Davos, a declarat că o decizie pozitivă din partea Berlinului de a permite reexportul tancurilor Leopard 2 fabricate în Germania este „foarte, foarte, foarte, foarte, foarte necesară” și că un grup de țări NATO dorește să se reunească pentru a ajuta la formarea unei brigăzi blindate care ar putea fi oferită Ucrainei.

„Volodimir Zelenski mi-a cerut de câteva ori acest sprijin militar. El mi-a spus: Andrzej, avem nevoie de aceste tancuri moderne, deoarece este singura modalitate de a opri invazia rusă”, a mai spus Duda.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Adică Germania nu vrea să trimită tancuri Ucrainei. Neamțu’ tot neamț.

  2. Pro.ști, dar bine că sunt doar doi.