G4Media.ro

Franța și Spania semnează un acord privind recunoaşterea dublei cetăţenii / Avantajele…

Sursa foto: Captură video

Franța și Spania semnează un acord privind recunoaşterea dublei cetăţenii / Avantajele deciziei: demersuri administrative simplificate, deţinerea a două paşapoarte, posibilitatea de a vota la alegerile naţionale

Preşedintele francez Emmanuel Macron se întâlneşte luni cu premierul spaniol Pedro Sanchez în primul lor summit bilateral, consacrat semnării unui acord privind recunoaşterea dublei cetăţenii, dar şi discuţiilor privind criza cauzată de COVID-19 şi ‘paşaportul de vaccinare’ european, comentează AFP, citată de Agerpres.

Acest al 26-lea summit dintre liderii Franţei şi Spaniei va fi primul după februarie 2017 şi primul pentru Macron, care însă are constant convorbiri telefonice cu şeful guvernului de la Madrid, sosit la putere în iunie 2018.

Şeful statului francez, un centrist, va discuta cu socialistul Pablo Sanchez despre marile dosare bilaterale şi de actualitate în perspectiva summitului european din 25 şi 26 martie.

Potrivit Palatului Elysée, schimburile de opinii dintre cei doi se anunţă cordiale întrucât ei au puncte de vedere convergente asupra principalelor subiecte europene şi mondiale.

Dacă Macron şi Sanchez se vor vedea faţă în faţă la Montauban (sud-estul Franţei), nu acelaşi lucru se va întâmpla în cazul celor 26 de miniştri care vor participa la summit de la distanţă şi vor discuta cu omologii lor prin videoconferinţă de la Paris şi Madrid.

Pe agenda discuţiilor figurează criza cauzată de pandemia de COVID-19 şi în special crearea unui aşa-numit ‘paşaport de vaccinare’ european, aflat deocamdată în faza de proiect.

Spania, care se bazează pe acest ‘paşaport’ pentru a relansa turismul cât mai rapid posibil, doreşte ca Franţa să fie mai puţin reticentă.

Un alt subiect va fi lupta împotriva imigraţiei clandestine şi terorismului, în particular prin reforma spaţiului Schengen, susţinută atât de Franţa, cât şi de Spania. La 5 noiembrie anul trecut, Emmanuel Macron a lansat un apel la o refondare ”în profunzime” a regulilor de guvernare a spaţiului european de liberă circulaţie şi la ”un control mai mare al frontierelor”.

De asemenea, Madridul vrea să abordeze problema numeroaselor rute secundare, între cele două ţări, închise de autorităţile franceze în Pirinei.

Iniţiativa majoră a summitului va fi semnarea unui acord de recunoaştere a dublei naţionalităţi, care va viza zeci de mii de persoane; în prezent, 150.000 de francezi locuiesc în Spania şi 190.000 de spanioli în Franţa.

Obţinerea statutului de binaţional prezintă mai multe avantaje – demersuri administrative simplificate, deţinerea a două paşapoarte, posibilitatea de a vota în alegerile naţionale.

În plus, summitul va oferi ocazia de a semna alte câteva acorduri bilaterale, în special cel cu privire la învăţământul secundar, şi de a dezbate problema interconectărilor reţelelor electrice şi feroviare din Franţa şi Spania.

Nu în ultimul rând, Emmanuel Macron şi Pedro Sanchez vor aborda teme internaţionale de interes comun, precum angajamentul Spaniei alături de Franţa în combaterea grupărilor jihadiste din Sahel.

Sursa foto: Captură video

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Aloooo domnu’ Aurescu acum a venit momentul să cereți dubla cetățenie pentru Românii din Spania.