G4Media.ro

Franța: Opoziția de stânga și de dreapta cere supunerea reformei pensiilor unui…

Franța: Opoziția de stânga și de dreapta cere supunerea reformei pensiilor unui referendum pe fondul amplificării protestelor sociale

Alianța stângii din Adunarea Națională, Noua Uniunea Populară Ecologică și Socială (Nupes) a depus o moțiune prin care cere retragerea proiectului de lege înaintat de guvernul condus de Elisabeth Borne și supunerea reformei unui referendum național. Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) a anunțat că va sprijini această moțiune. Nupes (151 de deputați) și RN (89) nu au împreună majoritatea absolută – 289 de deputați – pentru aceasta fiind necesar votul Republicanilor (centru dreapta) cu 62 de deputați. Confederația Ensemble (Împreună, centru) care sprijină guvernul Borne are 250 de deputați. Moțiunea referendară va fi dezbătută în plenul Adunării Naționale pe 6 februarie.

„În această dimineață am examinat 58 de amendamente”, a declarat luni după-amiază președinta Comisiei pentru afaceri sociale, deputata Fadila Khattabi (Renaissance – Renaștere, principalul partid pro-guvernamental). „Mai avem doar 5.503 amendamente de examinat”, a ironizat ea, în condițiile în care comisia are termen până miercuri seară pentru a examina proiectul de reformă pensiilor. Reforma pensiilor a fost unul din principalele puncte ale platformei program cu care președintele Emmanuel Macron a fpst reales în aprilie 2022.

Principalele prevederi ale proiectului guvernamental sunt majorarea treptată până în 2032 a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, prelungirea duratei de cotizație pentru o pensie de stat completă de la 41 la 43 de ani și eliminarea unor regimuri speciale de pensii. Fondul de pensii este deficitar la ora actuală și, fără măsuri drastice, acest deficit se va adânci, avertizează guvernul.

Guvernul și-ar putea angaja responsabilitatea asuprea textului de lege pentru ca acesta să fie adoptat în forma trimisă de executiv, dar acest lucru este riscant pentru că opoziția ar putea depune o moțiune de cenzură care, în mod cert, ar fi sprijinită de Nupes și RN. De data aceasta li s-ar putea alătura și RN, care nu a participat la precedentele 10 moțiuni ce au urmat angajării responsabilității de către guvernul Borne asupra diverselor proiecte de lege, din vara trecută și până acum.

Deputații Ensemble nu par foarte entuziaști în sprijinirea proiectului de lege în condițiile întăririi opoziției în opinia publică împotriva reformei pensiilor. Un sondaj Elabe pentru BFM-TV arăta că această opoziție a crescut la 72% în ultimele zile.

Mai mult, marile confederații sindicale au făcut pentru marți un apel la o nouă zi de proteste, după cea din 19 ianuarie care a scos în stradă între 1 și 2 milioane de francezi din întreaga țară, în funcție de cifrele prezentate de autorități sau sindicaliști. Pentru 31 ianuarie se așteaptă perturbarea majoră transporturilor feroviare pe lungă distanță, a celor aeriene și transportului public din regiunea pariziană. Se așteaptă, de asemenea, ca jumătate dintre profesorii din cursul primar să participe de la grevă. Ministrul de interne, Gerald Darmanin, a anunțat mobilizarea a 11.000 de polițiști în întreaga Franța pentru asigurarea ordinii publice în timpul zilei de proteste.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...