G4Media.ro

Franța îşi afişează sprijinul pentru numirea olandezului Mark Rutte la conducerea NATO

Sursa foto: European Council

Franța îşi afişează sprijinul pentru numirea olandezului Mark Rutte la conducerea NATO

Premierul francez, Gabriel Attal, a afişat, miercuri, la Haga, sprijinul Parisului pentru candidatura omologul său olandez, Mark Rutte, la conducerea NATO, susţinută deja de mai multe state membre, dar contestată de Ungaria, notează AFP, transmite Agerpres.

„Evident, sprijinim candidatura lui Mark Rutte pentru NATO, având în vedere experienţa sa, capacitatea sa de a forma coaliţii mari, precum şi capacitatea sa de a acţiona pentru securitatea noastră colectivă”, a declarat Gabriel Attal în cursul unei conferinţe de presă împreună cu Mark Rutte cu ocazia unei vizite în Ţările de Jos.

Mai multe ţări – Statele Unite, Marea Britanie, Germania – şi-au exprimat sprijinul pentru Mark Rutte, dar Ungaria lui Viktor Orban, care menţine relaţii strânse cu Rusia în pofida invaziei Ucrainei, se opune acestuia.

Numele şefului demisionar al guvernului olandez, care asigură afacerile curente, circulă de luni de zile cu insistenţă pentru a-i urma norvegianului Jens Stoltenberg, actual secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. Decizia este luată prin consens între statele membre pentru acest post care revine unui european.

La rândul său, Mark Rutte a estimat miercuri, în cadrul conferinţei de presă, că este „esenţial” să se depăşească „impasul din Congres legat de cele 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina”. Acest ajutor este blocat în prezent de Camera Reprezentanţilor Statelor Unite, controlată de republicani.

El a mai subliniat că Statele Unite vor rămâne angajate pentru securitatea în Europa, chiar dacă Donald Trump se va întoarce la Casa Albă după alegerile din noiembrie.

„Sunt convins că, fie că este Biden sau Trump cel care câştigă, Statele Unite vor rămâne implicate, din toate punctele de vedere, în NATO, dar şi în privinţa Ucrainei”, a declarat el.

Premier liberal din 2010, Mark Rutte şi-a anunţat intenţia de a părăsi scena politică olandeză, dar rămâne în funcţie în aşteptarea formării unui nou guvern care face obiectul negocierilor după victoria extremei drepte la alegerile din noiembrie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. ciolannis da cu paltonul de pamint