G4Media.ro

Franța intră în recesiune: Lovită de coronavirus, Franța a realizat cea mai…

Franța intră în recesiune: Lovită de coronavirus, Franța a realizat cea mai proastă performanță trimestrială din 1945 încoace. PIB-ul a scăzut cu 6%

Produsul Intern Brut al Franței a scăzut cu circa 6% în primul trimestru 2020, fiind afectat de epidemia de SARS-Cov-2, care a pus o mare parte a economiei în stand by și a aruncat țara în recesiune – se arată într-o analiză publicată miercuri de Banca Națională a Franței.

Această estimare reprezintă cea mai slabă performanță trimestrială a economiei franceze din 1945 încoace. PIB-ul s-a contractat deja cu 0,1% în trimestrul al IV-lea. Potrivit ultimelor date ale Institutului Național de Statistică Insee, Franța este, tehnic vorbind, în recesiune.

Activitatea a fost mai mică cu o treime (mai exact -32%) decât media normală în ultimele 15 zile din luna martie, potrivit evaluării Băncii Franței ce se bazează pe un chestionar realizat cu 8.500 de întreprinderi.

Ca în mai 1968

«Doar în semestrul al doilea al anului 1968, marcat de evenimentele din luna mai, putem găsi o scădere trimestrială a activității de aceeași intensitate», dar totuși mai mică din punct de vedere al cifrelor. PIB-ul a scăzut atunci cu 5,3% – se arată în evaluare.

În linia estimărilor Insee, Banca Națională a Franței apreciază că fiecare calup de 15 zile de izolare aduce un recul de 1,5% pe an a PIB-ului. Dar instituția avertizează că această cifră «nu trebuie să fie extrapolată în mod abuziv», deoarece intensitatea efectelor izolării ar putea evolua pe măsură ce aceasta se prelungește. Începută pe data de 17 martie, starea de urgență ar trebui să dureze cel puțin până pe 15 aprilie.

Analiza Băncii Franței confirmă că majoritatea sectoarelor economice au cunoscut puternice restrângeri de activitate, brutale uneori, cele mai afectate fiind domeniile construcțiilor, comerțului, transporturilor, hotelurile și restaurantele.

Numeroase zile de închidere

Pentru a materializa acest recul, BNF a calculat zilele în care firmele au fost nevoite să își oprească activitatea în a doua jumătate a lunii martie. În sectorul vânzări, firmele au avut în medie 6 zile de oprire excepțională, dar numărul zilelor urcă la 14 în cazul restaurantelor și la 13 pentru hoteluri și pensiuni.

Adică o inactivitate cvasi-totală. Serviciile, în schimb, s-au descurcat mai bine, cu doar 1-3 zile de oprire. Industria a fost și ea afectată, având în medie 5 zile de închidere excepțională în această perioadă. Iar  fabricile au ajuns la o medie de 56% din capacitatea lor în luna martie, față de 78% în februarie.

Dar această rată a scăzut la 41% în cazul producției de automobile și la 46% în industria metalurgică, în timp ce industria farmaceutică (79%) sau industria agroalimentară (71%) au rezistat ceva mai bine.

Sursa: Tribune de Geneve / Traducerea: Ruxandra Lambru (Rador)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

 1. Franta e vea mai proasta tara din europa, dupa parerea mea.
  Au ale un comunist in frunte si e o tara profund anticrestina si antidemocratica.
  In franta daca un profesor apare cu o cruciulita la gat este imediat concediat. Daca un musulman apare cu turban, burca, feregea sau semiluna la scoala, nu i se spune absolut nimic.
  Daca in franta spui ca e posibil ca un musulman sa fi incendiat anul trecut catedrala din centrul parisului, esto automat arestat, iar procesul se face cu tine arestat. Daca spui ca un crestin ar fi facut acelasi lucru, nu se intampla absolut nimic. Asta e franta din ziua de azi. Si tot ei au lansat prostia ca masca nu foloseste pentru protectia de coronavirus ca sa ascunda ca ei nu aveau stocuri. Deasemenea una din tarile care au dat startul ca toata productia industriala sa fie scoasa din europa, sa fie dusa in china, buthan, banglades sau maroc, iar acum se vede la ce a dus aceasta prostie

 2. Ou sont les colonies d’antan?
  Va faceți griji degeaba. Rezolva macronica cu impozite, vânzări de armament și tehnologie către maica Rusie și un import masiv de magrebieni. Mai adauga și ceva transfer de tehnologie nucleară către prietenii lui iranieni și gata redresarea economică…

 3. Sunt de acord sa li se ia toti banii gunoaielor PSDiste si sa fie trimisi Frantei.

  Ganditi-va ce sume uriase s-ar aduna, la cat au furat Dragnea, Oprisan, Pintea si toti ceilalti baroni.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.