G4Media.ro

Franța: Guvernul își asumă responsabilitatea asupra proiectului de buget, opoziția de stânga…

foto: captură video

Franța: Guvernul își asumă responsabilitatea asupra proiectului de buget, opoziția de stânga introduce imediat o moțiune de cenzură

Confruntată cu ceea ce numește “obstrucțiile opoziției” – peste 2.000 de amendamente – prim ministra Elisabeth Borne a angajat în Adunarea Națională responsabilitatea cabinetului său asupra proiectului de buget.

Articolul 49 aliniat 3 al Constituției Franței prevede că proiectul de lege este adoptat automat dacă împotriva guvernului nu este introdusă o moțiune de cenzură. Alianța stângii – Noua Uniune Populară Ecologică și Socială (Nupes) a introdus imediat o moțiune de cenzură care urmează să fie dezbătută zilele următoare.

Alianța pro-guvernamentală centristă, Ensemble (Împreună) dispune de 250 de deputați din totalul de 577 (majoritate absolută 289), în timp ce Nupes are 151, Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) 89, Republicanii (LR, centru dreapta) 62, alții 25.

RN a anunțat că va depune joi propria sa moțiune de cenzură „Mi se pare complicat să o votăm pe cea a Nupes, când vedem pozițiile lor politice pe buget de la începutul dezbaterilor”, a declarat deputatul RN Jean-Philippe Tanguy.  RN și Nupes, deși se opun guvernului Borne, au adeseori poziții politice ireconciliabile.

Pentru ca moțiunea de cenzură să atingă cele 289 de voturi necesare demiterii guvernului este necesar ca pe lângă Nupes (care este o alianță a patru partide, Franța Nesupusă, Partidul Socialist, Verzii și Partidul Comunist) și RN, ea ar trebui votată și de LR, care din punct de vedere politic este partidul de opoziție cel mai apropiat de guvern și care deocamdată nu a exprimat o poziție față de moțiunea de cenzură a Nupes.

Guvernul intenționează să-și angajeze responsabilitatea și asupra proiectului bugetului asigurărilor sociale, dacă va supraviețui moțiunii (moțiunilor) de cenzură de la proiectul de buget. Potrivit Constituției amendate în 2008 executivul nu are restricții la angajarea responsabilității la legile bugetare, în schimb își poate angaja responsabilitatea asupra unui proiect în orice alt domeniu o singură dată pe sesiune parlamentară.

De la debutul celei de-a Cincea Republici (1958), guvernul și-a asumat responsabilitatea de 89 de ori și nu a fost înfrânt niciodată de o moțiune de cenzură. Guvernul care invocat de cele mai multe ori art. 49.3 a fost cel minoritar al Partidului Socialist, condus de Michel Rocard (1988 – 1991), de 28 de ori.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...