G4Media.ro

Frans Timmermans, el însuşi victimă a unui preot pedofil, îndeamnă Biserica Catolică…

Frans Timmermans, el însuşi victimă a unui preot pedofil, îndeamnă Biserica Catolică să acţioneze

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a evocat miercuri, la Varşovia, experienţa sa de victimă a unui preot pedofil şi a îndemnat Biserica Catolică „să nu lase nepedepsite” acest gen de infracţiuni, informează AFP, preluată de Agerpres.

„În primul rând, după cum am spus-o public în Olanda, o spun şi altor victime: nu vă fie ruşine. Nu este greşeala voastră. Nu aţi făcut nimic rău”, a declarat Timmermans. „Bisericii mele Catolice îi spun: asiguraţi-vă (ca actele de pedofilie) să nu rămână nepedepsite, cum fac alte Biserici din alte ţări, mergeţi în profunzimea lucrurilor. Dacă persoane au făcut astfel de acte criminale, denunţaţi-le pentru ca ele să poată fi urmărite” în justiţie, a adăugat el.

Timmermans, 58 de ani, care vizează postul de preşedinte al Comisiei Europene deţinut în prezent de Jean-Claude Juncker, a dezvăluit la începutul anilor 2000 că a fost victima unui preot american la vârsta de 13 ani.

„Mi-ar plăcea ca Biserica mea, în întreaga lume, să treacă printr-un proces de adevăr şi reconciliere”, cum a fost în Africa de Sud după apartheid, a spus Timmermans. „De aceasta are nevoie Biserica noastră (…), însă, dacă dorim iertarea – şi aceasta este de asemenea experienţa mea personală -, iertarea vine dacă există recunoaşterea vinovăţiei (…). Aceasta s-a întâmplat în cazul meu”, a adăugat el.

Timmermans a făcut această declaraţie în condiţiile în care pedofilia în cadrul clerului a devenit în Polonia unul dintre principalele subiecte de dezbatere cu câteva zile înainte de alegerile europene, în urma difuzării unui documentar şocant, vizionat de atunci de aproape 21 de milioane de ori.

Potrivit analiştilor, unda de şoc stârnită de documentarul „Numai să nu spui nimănui” (Tylko nie mów nikomu) al fraţilor Tomasz şi Marek Sekielski riscă să penalizeze partidul conservator aflat la putere în Polonia, Lege şi Justiţie (PiS), foarte apropiat de Biserică şi care se află în prezent umăr la umăr cu Coaliţia Europeană formată din mai multe partide de opoziţie.

Pentru a evita pericolul, PiS a votat săptămâna trecută o lege ce înăspreşte considerabil pedepsele pentru pedofilie şi a anunţat crearea unei comisii pentru examinarea tuturor cazurilor de pedofilie, nu doar a celor ce au implicat clerul.

Iniţiativa este criticată de opoziţie, care vrea să oblige ierarhia catolică să dea explicaţii asupra reacţiei sale lipsite de fermitate în această tragedie.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Procesul de adevăr și reconciliere asemănător cu cel din Africa de Sud nu poate avea loc în Biserica Catolică din următoarele motive:
  1. Papa nu este Nelson Mandela. Când Papa va sta în închisoare 28 de ani, precum Mandela, atunci avem dreptul să folosim această comparație.
  2. Mandela s-a luptat de pe o poziție de minoritar, fiind Metodist. Papa se pretinde a fi Capul Bisericii, locțiitorul lui Christos.
  3. Biserica Catolică nu vrea adevăr, ci supremație. Adevărul este că Petru nu este primul Papă iar Biserica Catolică nu respectă credința „dată sfinților o dată pentru totdeauna.”
  4. Biserica Catolică nu poate vorbi de reconciliere după Evul Mediu Întunecat, pentru că deși și-a schimbat discursul, nu a renunțat de loc la pretenția de Biserică Mamă.

 2. Iar puscariasul Dragnea este victima patriarului Daniel.

 3. Se vede ca Frans Timmermans a fost un copil abuzat.
  Ma bucur sa aud ca vorbeste impotriva pedofiliei din biserica Catolica dar pe alta parte el foloseste dublu standard.Nu sufla un cuvant de pedofilia din Olanda si de celelalte blestematii sexuale pe care le incurajeaza aceasta tara pagana.
  Azi maine vom avea o lege in Olanda care va legaliza pedofilia pt copiii de la 12 ani in sus.
  Deci,in concluzie eu ca ortodox roman mai mare incredere am in polonezii catolci (fie ei si extremisti) decat in bolsevicul Timmermans.

  • Poate ar trebui sa stiti ca in Romania (crestin-ortodoxa) virsta legala de la care se pot intretine relatii sexuale cu minori este 15 ani, in timp ce in Olanda („pagina”) aceasta este 16 ani.
   Ar trebui sa mai stiti si ca in Olanda, legea care reglementeaza raporturile sexuale cu minori este mult mai stricta, reglementeaza mult mai multe aspecte ale posibilitatilor de abuz si prevede pedepse mai mari decit in Romania.
   Ar trebui sa mai stiti si ca in Olanda nu exista nicio initiativa oficiala care sa propuna scaderea acestei virste la 12 ani.
   Si ar trebui sa mai stiti ca aveti o gindire nociva pe care ar trebui sa o reexaminati cit mai curind, daca va doriti o viata dreapta, ca tot va declarati orto-dox.

  • Preafericite, tu esti tata? 😛