G4Media.ro

UPDATE Prezența la vot la prânz: 18,99%/ Francezii votează în al doilea…

Sursa foto: Ludovic MARIN / AFP

UPDATE Prezența la vot la prânz: 18,99%/ Francezii votează în al doilea tur al alegerilor legislative. Partidul lui Macron ar putea pierde majoritatea în Parlament

Francezii votează, duminică,în al doilea tur al alegerilor legislative franceze din 2022. Potrivit ultimelor sondaje, coaliţia prezidenţială Ensemble! ar putea ieşi pe primul loc la aceste alegeri, în faţa alianței de stânga Nupes, condusă de stângistul radical Jean-Luc Mélenchon, potrivit News.ro.

UPDATE Ora 18.00

Absenteismul se anunţă masiv, dar cu o participare în uşoară creştere în turul doi, de 18,99% la prânz, în raport cu primul tur din 12 iunie, când mai mult de jumătate din cei 48 de milioane de alegători au ocolit urnele, transmite News.ro.

Secţiile de votare se vor închide la ora 16.00 GMT, cu excepţia celor din marile oraşe unde termenul este prelungit până la 18.00 GMT, când vor fi cunoscute primele estimări. Dacă scrutinul este foarte strâns, repartizarea mandatelor de 577 în Adunarea Naţională ar putea să fie ştiută târziu în noapte.

Context 

La două luni după realegerea sa împotriva extremei drepte, Emmanuel Macron, un lider liberal de centru, speră să obţină o nouă majoritate absolută în Adunarea Naţională, camera inferioară a Parlamentului, unde sunt 577 de deputaţi. Cu toate acestea sondajele arată că alianța sa ar putea pierde majoritatea, ceea ce îl va obliga la negocieri parlamentare.

48 de milioane de alegători care sunt chemaţi la vot duminică de la ora 08.00 dimineaţa. Pentru a ţine cont de diferenţa orară, unii alegători de peste mări au început totuşi să voteze sâmbătă. Mai întâi în St-Pierre-et-Miquelon, un arhipelag de lângă coasta Canadei, la 12:00 (la Paris), apoi în Guyana, în America de Sud şi de Nord şi în insulele franceze din Caraibe, Martinica, Guadelupa , Saint-Martin şi Saint-Barthélemy. (Sursa foto: Ludovic MARIN / AFP)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Un pic de cenzură nu strica, ce încurcă o alianta cu Republicanii? 50 de mandate ajuta la supermajoritate…cred ca e mai riscant să vină Malenchon, cu politicile comuniste…Macron, daca renunța la unele progresisme, poate guverna liniștit cu dreapta tradițională, economic, au viziuni apropiate,

  2. Ar fi un moment pentru deschis șampania .