G4Media.ro

FOTO Povestea unuia dintre cele mai mari mozaicuri murale din țările comuniste…

sursa foto: Maria Necșulescu-Schenk

FOTO Povestea unuia dintre cele mai mari mozaicuri murale din țările comuniste și exilul artistului Jules Perahim în Israel, după ce l-a înfuriat pe Gheorghiu Dej

Unul dintre cele mai mari mozaicuri din perioada comunistă este în Mangalia, pe Casa de Cultură din oraș, acolo unde peste trei milioane de piese au fost aranjate de artiștii Jules Perahim și Mac Constantinescu într-o imagine optimistă despre viață, care nu surprinde în nicio piesă simbolurile regimului, cum ar fi secera, ciocanul sau muncitori. ”Omisiunea” artiștilor a stârnit furia comuniștilor, iar Perahim a fost nevoit să emigreze în Israel, în timp ce Constantinescu a continuat să lucreze sub stricta supraveghere a regimului dictatorial, notează Info Sud-Est.

mozaic mangalia
sursa foto: Maria Necșulescu-Schenk

Lucrarea, realizată de către artiștii Jules Perahim și Mac Constantinescu, simbolizează elementele vieții și era cel mai mare mozaic mural din țările comuniste de la acea vreme, fiind compus din peste 3 milioane de piese colorate, din ceramică și piatră ornamentală. Dacă în prezent, atenția asupra mozaicului este atrasă atât de amploarea sa, cât și de calitățile artistice, lucrurile au stat diferit la momentul dezvăluirii sale inițiale. Mai mult, controversa creată de acesta a schimbat cursul vieții creatorului său, Jules Perahim.

mozaic mangalia
sursa foto: Maria Necșulescu-Schenk
  • Picturile și gravurile lui Jules Perahim sunt între cele mai importante din curentul modernist avangardist continental, lucrările lui fiind expuse în marile muzee ale Europei și Americii de Nord, la prețuri fabuloase, arată Heritage Constanța.

Mozaicul de la Mangalia, finalizat, după unele surse, la 1963, are 300 mp și este format din piese de 2×2 cm. Îmbină simboluri ale naturii – apa, pământul, aerul și soarele – cu reprezentarea unei familii și a progresului uman, întreg ansamblul fiind completat de bărci cu pânze, clădiri înalte și vegetație.

Articolul complet pe Info Sud-Est

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează