G4Media.ro

FOTO Ciolacu și Ciucă au ieșit să proiecteze imaginea armoniei între PSD…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

FOTO Ciolacu și Ciucă au ieșit să proiecteze imaginea armoniei între PSD și PNL, dar au lăsat în aer multe teme importante. Ce subiecte au evitat cei doi

Decizia comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale, precum și anunțarea calendarului alegerilor de anul acesta a fost bun prilej pentru liderii coaliției de guvernare, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, de a ieși într-o amplă conferință de presă și de a afișa un tablou al armoniei între PSD și PNL. În sala de conferințe, liberalii și social-democrații din conducerea celor două partide au avut grijă să stea așezați amestecați, mai ales după ce în ultimele zile s-au tot speculat informații despre disputa internă și dezacordul în privința comasării alegerilor, fiind vehiculată inclusiv ipoteza ruperii coaliției.

„Frăția” afișată, discursul încrezător al celor doi lideri ai coaliției sau spontaneitatea cu care Marcel Ciolacu a făcut față tirului de întrebări n-au reușit să acopere faptul că alianța PSD-PNL scârțâie în continuare, având în vedere că o bună parte dintre răspunsurile importante care erau așteptate de public au fost lăsate în aer.

comasare alegeri, conferinta psd-pnl
Photos: George Calin/ Inquam Photos

Sunt câteva chestiuni importante la care atât Marcel Ciolacu cât și Nicolae Ciucă au evitat să răspundă. De exemplu:

  • Cine va deschide lista la Europarlamentare (Marcel Ciolacu s-a limitat să spună că „va fi o doamnă”, care nu va face parte nici din PNL nici din PSD, deci o independentă).
  • Nu s-a lămurit problema privind componența listei comune la alegerile europarlamentare și nici modul în care vor fi distribuite locurile eligibile (mai ales că acest subiect a fost mărul discordiei în PNL și PSD, pentru că liberalii ar fi avut pretenția să existe paritate, în timp ce social-democrații invocă procentele din sondaje care ar trebui să le asigure mai multe locuri eligibile).
  • Deși s-a insistat cu întrebările, Ciucă și Ciolacu n-au fost în măsură să spună ce va urma pentru alianța PSD-PNL după alegerile din 9 iunie. Cei doi lideri s-au limitat să spună că în 10 iunie va exista o analiză a rezultatelor votului iar ulterior se vor lua noi decizii.
DECLARATII comasare alegeri Ciolacu
Photos:George Calin / Inquam Photos
  • Foarte important, cei doi lideri nu au reușit să spună clar dacă vor avea un candidat comun la alegerile prezidențiale. Ciucă a fost întrebat dacă ar vota un PSD-ist. El a răspuns că este liberal și că va vota un PNL-ist. După ce a fost întrebat despre posibilitatea unui candidat comun, Ciucă s-a contrazis, afirmând „Am învățat să nu spun niciodată nu”. De asemenea, Marcel Ciolacu a precizat că legat de prezidențiale nu s-a stabilit nimic, decât calendarul, respectiv ca alegerile pentru președinția țării să aibă loc în septembrie.
  • O altă chestiune importantă fără răspuns  s-a referit la decizia privind candidatura pentru Primăria Capitalei. Se știe că atât candidatul anunțat al PNL, respectiv Sebastian Burduja, cât și candidata anunțată inițial de PSD, Gabriela Firea, au împărțit în ultimele zile declarații războinice. Burduja a declarat că e convins că poate câștiga Primăria Capitalei, în timp ce Firea a spus în mai multe rânduri că pe Burduja nu-l recomandă nimic și că acesta ar trebui să demonstreze mai întâi că poate aduna 250.000 de voturi, așa cum a adunat ea. La conferința de miercuri seara, atât Burduja cât și Firea s-au aflat în primul rând, iar întrebarea adresată de jurnaliști a venit firesc: „Care sunt șansele ca unul dintre ei să fie candidat la primăria București?”. Ciolacu a evitat un răspund ferm și clar: „Șanse egale, din punctul meu de vedere” a spus el, moment care a părut să o irite pe Firea. De altfel, Digi24 a comentat grimasa Gabrielei Firea. Ea ar fi afirmat după răspunsul lui Ciolacu: „Ce urât!”. Și liderul PNL Nicolae Ciucă a intervenit subliniind că: „Nu s-a decis candidatura pentru Primăria București”. El le-a cerut jurnaliștilor să nu mai pună întrebări la care nu pot fi oferite răspunsuri.

Gabriela Firea
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media
psd pnl, coalitie, Nicolae Ciuca, Marcel Ciolacu
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media
psd pnl, coalitie, Nicolae Ciuca, Marcel Ciolacu
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media
conferinta PSD_PNL comasare alegeri
Photos: George Calin/ Inquam Photos

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Ce îmbuibați! Uitați viitorul furat pe încă 4 ani…ăștia și-ar vinde și mama pentru sacul cu bani UE numit PNRR…totul pentru ei si rudele lor…din păcate nu poate parchetul anticorupție UE sa ancheteze cât pot ăștia sa fure, si încă mult de furat

  2. oameni fericiti .. si-au asigurat ciolanul pentru urmatorii 5 ani , nu mai trec prin greutatile negocierii de dupa alegeri
    acum nu mai trebuie decat sa avem o opozitie puternica, sa nu-i lase sa faca ce vor + cat mai multe localitati eliberate de PSDNLDUMR