G4Media.ro

FOTO Cât câștiga din sezonul de schi Austria, țară care se opune închiderii…

FOTO Cât câștiga din sezonul de schi Austria, țară care se opune închiderii pârtiilor la nivel european cerută de Italia, Franța și Germania/ Cum arată stațiunile montane din Elveția

Italia, Franța și Germania vor să amâne sezonul de schi și solicită o abordare coordonată la nivel european. Alte țări se opun. Nu este vorba doar despre distracție, ci și despre mulți bani, transmite postul de radio Deutsche Welle.

Vârful Matterhorn se înalță deasupra satului elvețian Zermatt ca o piramidă strâmbă. Regiunea din Cantonul Valais este zona de schi aflată la cea mai mare altitudine din întreaga Europă. Aici se întâlnesc schiori, dar și oameni pasionați de alte sporturi pe zăpadă.

Sursa Foto: Facebook/ Zermatt Matterhorn

În mod normal, pregătirile pentru sărbătorile de Crăciun, care aduc un profit important industriei turistice, ar trebui să înceapă în aceste zile. Nu și anul acesta.

„Satul este mai liniștit decât în alți ani”, spune Simona Altweg, de la Asociația de Turism din Zermatt, într-un interviu acordat DW. Motiv este, desigur, pandemia de coronavirus. Deși pistele și telegondolele sunt deschise, lipsesc turiștii din Italia, Germania sau Franța. „Oaspeții pe care îi cazăm în clipa de față vin exclusiv din Elveția”, spune experta în turism.

Sursa: Facebook/ Zermatt Matterhorn

Momentan, Elveția este singura țară alpină cu zone de schi deschise. Suedia, Norvegia și Finlanda au deschis doar o parte din piste. În restul Europei, sezonul sporturilor de iarnă se arată destul de sumbru. Autoritățile din România nu au decis încă dacă pârtiile vor fi lăsate deschise în acest an.

Sursa Foto: Zermatt Matterhorn

Guvernele din Germania, Italia și Franța solicită închiderea generală, la nivel european, a pârtiilor de schi, variantă care, potrivit cancelarei federale Angela Merkel, se află momentan în negocieri.

Primul care a făcut presiuni în acest sens a fost premierul italian Giuseppe Conte – în urma unor discuții pe care le-ar fi avut cu șefa guvernului german. Conte a propus ca, din pricina pandemiei, zonele dedicate sporturilor de iarnă să fie închise până pe 10 ianuarie, cel devreme.

Potrivit unui sondaj realizat la solicitarea ziarului „Augsburger Allgemeine”, 74 la sută dintre germanii intervievați susțin propunerea închiderii pistelor de schi din cauza pandemiei de coronavirus.

Industria turismului se teme de pierderi de miliarde

Pentru operatorii telegondolelor, hoteluri și restaurante, o atare măsură produce pagube însemnate, zilele dintre Crăciun și Revelion generând în mod normal cele mai mari profituri. În Austria, companiile de turism și mediul politic au convenit să se opună închiderii pistelor.

„Decizia privind închiderea zonelor de schi trebuie să fie luată de fiecare țară în parte”, a declarat ministrul austriac al turismului, Elisabeth Köstinger, pentru un grup de presă german. „Nici noi nu dictăm Franței când trebuie să deschidă Muzeul Louvre”, a spus oficialul de la Viena.

Turismul de iarnă este vital în special pentru vestul Austriei. În sezonul de iarnă 2018/2019, țara a numărat 73 de milioane de cazări și a înregistrat o cifră de afaceri de 14,9 miliarde de euro. Prin urmare, guvernul austriac solicită plăți compensatorii de două miliarde de euro în cazul în care Comisia Europeană va cere sistarea vacanțelor la schi în toată Europa.

„Propunerea actuală înseamnă pierderi economice grave pentru Austria”, a declarat ministrul finanțelor, Gernot Blümel, într-un interviu acordat ziarului „Die Welt”. Contrapropunerea sa: Compensația pentru Austria ar putea consta fie în faptul că țara va primi „mai mulți bani” din fondul de reconstrucție corona al UE, fie să își reducă taxele de membru UE.

Și turismul de iarnă al Italiei este amenințat cu o scădere accentuată a vânzărilor (aproximativ 70 la sută comparativ cu sezonul precedent) din cauza planificatei închideri a pârtiilor. În sezonul precedent, industria a generat 10,4 miliarde de euro. O treime din acestea în zilele pe care italienii le petrec în mod normal în preajma Crăciunului și Anului Nou în Alpi și Dolomiți. În cazul în care sezonul de iarnă va începe doar la mijlocul lunii ianuarie 2021, vânzările ar fi de doar 3,1 miliarde de euro, reiese dintr-o prognoză a Institutului JFC.

Franța: Proteste pentru deschiderea teleschiurilor

Premierul Franței, Jean Castex, a anunțat că stațiunile de schi franceze vor avea voie să se deschidă în timpul sărbătorilor de Crăciun, dar teleschiurile trebuie să rămână închise. Cu alte cuvinte, sezonul de anul acesta pentru pasionații de sporturi de iarnă este sistat. Operatorii francezi de teleschiuri au vorbit despre o decizie „nebunească”.

În sud-estul țării, câteva sute de oameni au manifestat pentru deschiderea teleschiurilor, a restaurantelor și barurilor din stațiunile montane. Nici Elveția – țară ce nu este membră UE – nu vrea să abandoneze sezonul de iarnă. „Zonele de schi pot rămâne deschise cu concepte de protecție bune și strict implementate”, a declarat ministrul Sănătății, Alain Berset.

Recent, Elveția a înregistrat 348 de noi infecții la 100.000 de locuitori într-o săptămână. În aceeași perioadă au existat 136 de cazuri noi la 100.000 de locuitori în Germania.

Expertă în turism: „Trebuie să rămânem flexibili”

În Elveția, măsurile de combatere a virusului variază în funcție de regiune. Valais – care include și regiunea de schi Zermatt – este una dintre zonele cele mai afectate de pandemie. Restaurante, teatre și muzee sunt închise aici de săptămâni. La coadă pentru telegondole și în timpul deplasării cu acestea, se aplică cerințele precum purtarea măștii și – acolo unde este posibil – distanțarea. Acest lucru pune o presiune mare pe operatorii și asociațiile de turism.

„Până acum, scopul nostru a fost întotdeauna să avem cât mai mulți oameni la transportul cu telegondola”, spune Simona Altwegg de la asociația de turism din Zermatt. Acum echipa sa trebuie să regândească strategia, prevenind mulțimile mari de oameni. „Sarcina noastră este pur și simplu să rămânem agili și flexibili și să ne adaptăm la ordine”, spune Altwegg.

În ciuda mai multor restricții, dispoziția pasionaților de sporturi de iarnă este în prezent foarte bună. „Regulile sunt respectate – în special purtarea măștii”, spune experta. Ea se teme însă de pierderile financiare ridicate. „În mod normal, jumătate din oaspeții noștri vin din străinătate iarna”, spune Altwegg.

Din cauza avertismentelor de călătorie și a reglementărilor de carantină din multe țări, se așteaptă ca acest sezon să fie dominat de turiștii din aceeași țară. „Chiar dacă în această iarnă vin mai mulți oaspeți elvețieni decât de obicei, nu va fi posibil să compensăm oaspeții străini absenți.”

Ischgl, stațiunea austriacă ce a devenit epicentru pandemic în urmă cu câteva luni, vrea să impresioneze printr-un concept inovativ de igienă. Iarna trecută, în stațiunea de schi din Austria, cunoscută pentru petrecerile „apres-schi”, mii de turiști s-au infectat și au răspândit virusul pe continent.

Din primăvară, Ischgl a investit în jur de 700.000 de euro într-un concept de igienă. Camerele de supraveghere vor furniza imediat informații despre formarea de grupuri prea mari la coadă. În plus, vor fi informații cu privirea la timpii de așteptare, iar cabinele telegondolelor vor fi dezinfectate cu dispozitive de ultimă generație. Un sistem de testare a turiștilor, angajaților și localnicilor este în curs de extindere.


Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Romania pierde 30 de miliarde de euro anual, degeaba. :)) Poate mai vine un asteroid de-a racorit dinozaurii si ne face si noua un bine …