G4Media.ro

FOTO Apele Române au golit o porțiune din Dâmbovița, după ce au…

Sursa foto: Facebook/ Apele Române

FOTO Apele Române au golit o porțiune din Dâmbovița, după ce au descoperit infiltraţii în albia amenajată a râului / În apă au fost găsite zeci de trotinete şi anvelope

O porţiune din râul Dâmboviţa a fost golită şi va rămâne aşa până la finalul săptămânii, decizia de golire totală a biefului fiind luată după ce s-au constatat infiltraţii în albia amenajată, transmite News.ro. Specialiştii de la Apele Române spun că un vortex s-a format pe râu, iar manevrele de golire a porţiunii cuprinse între Operă şi planşeul din zona Unirii au fost decise pentru a se face o estimare cât mai corectă a măsurilor care trebuie luate. Odată cu golirea acestei porţiuni, specialiştii de la Apele Române au identificat, în apă, peste 20 de trotinete dar şi anvelope.

Sursa foto: Facebook/ Apele Române

Potrivit oficialilor de la Apele Române, un vortex s-a format pe râul Dâmboviţa, în zona biefului Operetă. Apariţia acestui fenomen, vortex, indică faptul că se produc infiltraţii la cuva de apă curată a albiei râului, iar în acest context, autorităţile au decis golirea de apă a porţiunii amenajate a Dâmboviţei între Operă şi planşeul din zona Unirii. Manevrele de golire totală a biefului Operetă au fost executate controlat duminică, 24 martie, cu scopul de a fi asigurate condiţiile optime pentru vizualizarea infiltraţiei în albia amenajată a râului.

Sursa foto: Facebook/ Apele Române

„În urma evaluării la faţa locului a incidentului apărut în zona biefului (n.r. – porţiune de canal sau de râu cuprinsă între două ecluze sau baraje) Operetă, specialiştii Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea şi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Ilfov-Bucureşti au decis ieri, 25 martie 2024, de comun acord cu constructorul, menţinerea în continuare a acestuia gol pentru următoarea perioadă de timp. Această măsură se impune în vederea realizării unei estimări fizice şi valorice corecte a lucrărilor de reabilitare necesare pentru remedierea situaţiei. Finanţarea lucrărilor va fi asigurată din sursele proprii ale instituţiei. Până în acest moment, s-a intervenit în regim de urgenţă, cu forţe proprii, cu o folie ancorată cu saci de nisip pentru a opri provizoriu infiltraţia apei”, arată un comunicat dat publicităţii marţi, Apele Române.

Reprezentanţii instituţiei precizează că porţiunea cuprinsă între Operă şi Unirii va rămâne golită de apă cel puţin până la sfârşitul acestei săptămâni.

În urma golirii porţiunii din râu, autorităţile au descoperit, pe fundul albiei amenajate, anvelope de autoturism şi zeci de biciclete.

Sursa foto: Facebook/ Apele Române

„În urma golirii biefului Operetă, au fost identificate o serie de deşeuri reprezentând lucruri aruncate de oameni în cuva de apă curată a râului Dâmboviţa, roţi de maşină, trotinete (peste 20) etc. De aceea, facem un apel la populaţie de a fi mai responsabilă cu mediul şi natura din jurul său. Cu toţii trebuie să înţelegem că pentru a avea ape curate, este nevoie să aruncăm gunoaiele doar în locurille special amenajate”; mai transmit reprezentanţii Apele Române, precizând că, în interiorul localităţii şi în jurul acesteia, responsabilitatea salubrizării cursurilor de apă revine autorităţilor locale în conformitate cu legislaţia privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale.

O situaţie similară a fost semnalată la finalul anului 2021, tot în zona Operetă, când infiltraţii au apărut în albia amenajată a râului, iar la acel moment a fost montat un batardou din panouri mobile din aluminiu la bieful Mărăşeşti, în zona Operetă. Cu ajutorul digului instalat, infiltraţiile au fost limitate şi eroziunea taluzului din zona canalului amenajat al Dâmboviţei a fost stopată.

Potrivit reprezentanţilor Apele Române, apariţia vortexului care indică infiltraţii este încă un semnal care arată că „este nevoie de reabilitarea urgentă a amenajării”.

Instituţia precizează că până acum, au fost contractate studii de proiectare, s-a realizat un studiu de fezabilitate finanţat din fonduri asigurate prin PNRR, iar pentru reabilitarea amenajării cu nodurile hidrotehnice costurile au fost evaluate conform, studiului, la 200 de milioane de euro.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Carasul a evoluat, nu mai pica lacom doar la mamaliga si viermuși, s-a fandosit, anvelopele Matador si mai ales ghidonul de trotineta, il mai fac azi sa pice la tigaie…