G4Media.ro

Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko a sosit la Kiev, unde este acuzat…

Sursa foto: Facebook / Petro Poroșenko (Петро Порошенко)

Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko a sosit la Kiev, unde este acuzat de înaltă trădare: „Mă întorc să lupt pentru Ucraina, nu să mă lupt cu Zelenski”

Fostul preşedinte al Ucrainei Petro Poroşenko a sosit luni la Kiev, unde este chemat să răspundă la acuzaţii de trădare într-un caz despre care el susţine că a fost inventat de aliaţi ai succesorului său, Volodimir Zelenski, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Sosit pe aeroport, Poroşenko s-a certat mai întâi cu funcţionarii de la controlul actelor, acuzându-i că i-au luat paşaportul, pentru ca ulterior să fie întâmpinat, în afara aeroportului, de un grup de susţinători cu steaguri.

„Nu suntem aici pentru a-l apăra pe Poroşenko, ci pentru a uni şi apăra Ucraina”, a declarat el mulţimii.

La un briefing separat, anchetatorii ucraineni au explicat că au încercat să-i prezinte lui Poroşenko o citaţie, acesta refuzând să preia documentele.

Tatiana Sapian, purtătoare de cuvânt Biroului de stat de investigaţii, a menţionat că lui Poroşenko i s-a înmânat o citaţie pentru a se prezenta la tribunal mai târziu în cursul zilei de luni.

„Totuşi, Petro Poroşenko a refuzat să primească documentele procedurale (…) şi în acelaşi timp persoanele care erau cu el au opus rezistenţă fizică, ceea ce a fost înregistrat pe camere”, a spus ea.

Poroşenko este anchetat pentru presupusă trădare în legătură cu finanţarea separatiştilor susţinuţi de Rusia prin vânzări ilegale de cărbune în timp ce se afla în funcţie, în 2014-2015. Formaţiunea sa l-a acuzat pe Zelenski că încearcă să pună căluş opoziţiei politice.

„Dacă mă întrebaţi dacă voi fi arestat, cu siguranţă nu. Nu pentru că am încredere că va fi aşa, ci pentru că nu există absolut niciun motiv. Mă întorc să lupt pentru Ucraina, nu să mă lupt cu Zelenski”, a declarat duminică Poroşenko presei la Varşovia.

Administraţia Zelenski s-a distanţat de anchetă, afirmând că justiţia este independentă, dar acuzându-l pe Poroşenko că se consideră deasupra legii.

Vineri, şeful de cabinet al lui Zelenski, Andrii Iermak, a respins sugestiile că Zelenski se comportă ca fostul preşedinte Viktor Ianukovici, a cărui rivală Iulia Timoşenko a fost arestată în 2010.

Sursa foto: Facebook / Petro Poroșenko (Петро Порошенко)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Se pregateste de reinscaunare.

  2. si pentru un orb este evident, Putin ii va „aranja” niste alegeri.

  3. I likes this!

  4. Am mai văzut filmul ăsta…

    Ca și în Crimea, în Ucraina vor apărea brusc 200.000 de „omuleți verzi”, care vor „pacifica” regiunea printr-un „referendum”. Ca prin minune, Porosenko va castiga 96.5% din voturi.

    Слава Україні! Героям слава!

  5. Candidatul la presedintie al lui Putin, care va „pacifica” tara cu ajutorul rusilor! Se vede cu ochiul liber! Daca e acuzat de inalta tradare, de ce nu-l aresteaza???