G4Media.ro

Fostul premier moldovean Iurie Leancă, cercetat penal și audiat în dosarul concesionării…

Foto: Iurie Leanca / Facebook

Fostul premier moldovean Iurie Leancă, cercetat penal și audiat în dosarul concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău către oligarhul Ilan Șor și partenerii săi ruși

Fostul premier al Republicii Moldova, Iurie Leancă, a fost audiat vineri de către procurorii anticorupție de la Chișinău în legătură cu afacerea privatizării Aeroportului Internațional Chișinău, obiect strategic care a ajuns printr-o suverică de offshore-uri în mâinile oligarhului acum fugar, Ilan Șor.

„Iurie Leancă a fost invitat la Procuratura Anticorupţie pentru a i se înainta statutul de bănuit în dosar şi a fi audiat în calitate de bănuit”, a confirmat şefa biroul de comunicare al Procuraturii Generale de la Chișinău, Mariana Cherpec.

Povestea privatizării Aeroportului Chișinău datează din 30 august 2013, atunci când au fost semnate actele pentru această mutare între Agenția Proprietății Publice (APP) și societatea Avia Invest, fondată pe 2 august 2013, adică cu doar 28 de zile înainte privatizării obiectului strategic.

Compania avea atunci un capitatl de 85 de milioane de lei, circa 4,1 milioane de euro la cursul de astăzi, iar cotele era divizate în mod egal între firmele rusești Habarovski Aeroport și Kolomenski Zavod.

Iurie Leancă deţinea funcţia de prim-ministru la momentul privatizării. La începutul lunii septembrie 2019, Guvernul condus atunci de Maia Sandu a abrogat patru hotărâri cu privire la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, luate în perioada 2012 – 2013.

Este vorba despre hotărârile privind inițierea proiectului de parteneriat public-privat pentru concesionarea Aeroportului Chișinău, aprobarea concesionării activelor Aeroportului, aprobarea Raportului privind derularea și rezultatele concursului pentru selectarea concesionarului activelor, precum și reconfirmarea aprobării concesionării activelor Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău.

Ulterior, Agenția Proprietății Publice (APP) a depus o cerere de chemare în judecată împotriva Societății Comerciale Avia Invest SRL prin care a solicitat recunoașterea nulității contractului, din 30 august 2013, de concesiune a activelor aflate în gestiunea Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău și a terenului aferent acestora. Instanţa i-a dat câştig de cauză APP pe 23 febriarie 2022.

Hotărârea instanței în acest sens nu este definitivă. Compania „Avia Invest” are dreptul de a o contesta în Curtea de Apel Chișinău.

În iulie 2020, Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat despre rezilierea contractului de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău, motivul fiind că SRL „Avia Invest” nu a executat obligațiile contractuale. Compania a dezmințit informațiile.

Deși contractul de concesionare a aeroportului a fost reziliat în 2020, Avia Invest continuă să gestioneze Aeroportul Internațional Chișinău întrucât Avia Invest a atacat decizia APP cu privire la rezilierea contractului în instanță. Astfel, până la o decizie finală Avia Invest va continua să gestioneze aeroportul de la Chișinău.

Combinații cu oligarhi ruși

În decembrie 2019, oligarhul rus Andrei Goncearenko a devenit noul beneficiar final al companiei cipriote care controlează Aeroportul Chișinău.

RISE Moldova a scris despre el că a început să-și extindă relația de afaceri cu Republica Moldova încă pe timpul fostei guvernări a Partidului Democrat, condus de facto oligarhul acum fugar Vlad Plahotniuc.

Prin intermediari și firme-paravan, conexiunile lui Goncearenko duc la câteva proprietăți de milioane care au aparținut fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, fugit din Republica Moldova în vara lui 2019. O altă conexiune a afaceristului rus duce la Air Moldova, compania aeriană de stat privatizată, în octombrie 2018, în regim de urgenţă şi în condiţii suspecte, de Guvernul fostul premier Pavel Filip.

Foto: Fostul premier al Republicii Moldova, Iurie leancă. Sursă/Facebook Iurie Leancă

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. La părnaie cu proruși corupți!

  2. Yoy .. muicã 😂😂 Agariciul ãsta „spilcuit” .. nu e fostul premier moldovean care a fost (sau este/who cares) membru în Pro România lu Sebastian Ghitzã si a micutzului Titulescu aka Victor Ponta ?! 🇷🇺👹

  3. Parca Blue air a girat concesionarea…fiind firma cu experienta aviatica…si dupa ce s-a semnat contractul s-a retras…dacă imi aduc aminte bine atunci pute a interese si servicii