G4Media.ro

Fostul premier macedonean, condamnat pentru corupție, s-a refugiat în Ungaria

Fostul premier macedonean, condamnat pentru corupție, s-a refugiat în Ungaria

Premierul ungar Viktor Orban este prieten cu fostul său omolog macedonean Gruevski. Dar fuga acestuia la Budapesta îl pune pe Orban în faţa unor probleme grave, scrie jurnalistul Keno Verseck pe Deutsche Welle.

Povestea are potenţial de thriller politic, dar e cât se poate de reală. Este vorba de prăbuşirea unui infractor fost premier şi despre modul în care o ţară membră a UE devine evident complice cu acesta. Fostul premier din Macedonia, Nicola Gruevski, care şi-a guvernat ţara între anii 2006-2016 în mod autoritar şi cu metode mafiote şi care a fost condamnat la doi ani închisoare pentru corupţie, a reuşit să fugă la Budapesta deşi îi fusese confiscat paşaportul şi a cerut azil politic în Ungaria.

Cum de a reuşit să fugă – asta rămâne pentru moment un mister. El a anunţat ieri pe pagina sa de facebook că se află în Ungaria și a adăugat: „Voi rămâne mereu fidel cauzei Macedoniei. Nu voi renunţa niciodată.”

Skopje confirmă fuga

Până acum nu există o confirmare oficială a autorităţilor ungare privind cererea de azil a lui Gruevski. La solicitarea DW, un purtător de cuvânt al guvernului ungar a declarat că „nu poate nici confirma şi nici infirma” demersul lui Gruevski. Aceeaşi sursă a menţionat că guvernul nu se pronunţă asupra procedurilor de azil până la finalizarea acestora.

O confirmare a fugii lui Gruevski în Ungaria a fost făcută însă marţi seară de Ministerul de Interne din Macedonia, în baza unei informări sosite din partea Ungariei. În reacţie, autorităţile macedonene au eliberat un mandat de arestare internaţional pe numele lui Gruevski. În plus, Ministerul de Externe macedonean l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la Skopje pentru explicaţii. Cu toate acestea, guvernul ungar păstrează tăcerea în „chestiunea Gruevski”.

Pentru a putea înţelege dimensiunea cazului este necesară rememorarea perioadei în care Gruevski s-a aflat în fruntea guvernului de la Skopje precum şi strânsa relaţie pe care acesta a avut-o, ani de zile, cu premierul ungar Viktor Orban. Fostul premier macedonean a guvernat până la plecarea sa de la putere, în 2016, în urma unei revoluţii a societăţii civile, cu metode folosite, potrivit unor observatori, de reţele de crimă organizată. Faptul este dovedit de mii de documente şi înregistrări cercetate în ultimii doi ani cu acribie de procuratura specială macedoneană SJO. Gruevski şi colaboratorii săi apropiaţi şi-au spionat în masă adversarii politici şi i-au ameninţat. Ei au falsificat masiv şi sistematic alegeri şi au impus un sistem de corupţie politică generalizată.

Limuzina – un caz între multe altele

Gruevski a fost condamnat în mai anul acesta din cauza achiziţiei ilegale a unei limuzine de lux. Sentinţa? Doi ani de închisoare. Dar împotriva sa se află pe rol şi alte procese, cu acuzaţii mult mai grave. Şi fiindcă dovezile sunt evident irefutabile, Gruevski riscă foarte mulţi ani de puşcărie.

Chiar dacă Gruevski a fost în ultimii doi ani de mandat tot mai izolat la nivel internaţional, omologul său ungar, Viktor Orban, a fost mereu solidar cu el, chiar şi după ce a pierdut puterea. Cu mai bine de un an în urmă, Orban şi-a făcut apariţia în campania electorală din Macedonia alături de Gruevski şi de fostul premier sloven Janez Jansa, condamnat şi el pentru corupţie. Pe atunci paşaportul lui Gruevski era deja confiscat şi mass media ungare se întrebau dacă nu cumva Orban i-a promis lui Gruevski azil în Ungaria.

Ultimul gest prietenesc al lui Orban faţă de Gruevski a fost un mesaj video adresat partidului acestuia, VMRO-DPMNE, cu ocazia referendumului din septembrie, privind denumirea oficială a Macedoniei. Acest mesaj poate fi interpretat drept respingere a compromisului încheiat cu guvernul elen. Dar prietenia dintre Orban şi Gruevski nu se rezumă la astfel de gesturi. Oameni de afaceri apropiaţi de formaţiunea lui Orban, FIDESZ, au investit în mai multe companii media din Macedonia, controlate de VMRO.

Prietenii cu cântec

În general, strategia lui Orban şi a guvernului său include sprijinirea liderilor autoritari din Balcanii de Vest şi susţinerea integrării rapide a acelor ţări în UE. Orban nădăjduieşte că astfel îşi întăreşte planurile de reformă a UE, care urmăresc întărirea suveranităţii statelor membre şi desfiinţarea procedurilor de sancţionare a încălcării normelor statului de drept. Orban întreţine relaţii apropiate de prietenie şi cu preşedinţii Serbiei şi Muntenegrului, Aleksandar Vucic şi Milo Djukanovic.

Dar cazul Gruevski îl pune pe Orban în faţa unor probleme serioase de politică internă şi externă fiindcă apar numeroase semne de întrebare. La care ar trebui să răspundă şi actualul premier macedonean Zoran Zaev. De ce nu a fost Gruevski mai bine păzit de autorităţile macedonene? Nu poate controla plenar guvernul lui Zaev poliţia şi serviciile secrete? Fiindcă se ştie deja de câteva săptămâni că fostul premier trebuie să înceapă în noiembrie să-şi ispăşească pedeapsa cu închisoarea şi existau indicii că Gruevski intenţionează să fugă din ţară.

O problemă pentru Orban

În cazul Ungariei se ridică următoarele întrebări: cum a reuşit Gruevski să călătorească la Budapesta fără paşaport? Nu trebuie uitat că Ungaria este una din ţările UE cu pază severă la frontiere. În plus, potrivit legilor ungare, Gruevski ar trebui să se afle acum într-un aşa-numit centru de tranzit pentru solicitanţii de azil. Dacă a sosit venind din Serbia, potrivit legilor ungare în vigoare, el ar trebui expulzat, fiindcă Serbia este considerată ţară terţă sigură şi solicitările de azil sunt automat respinse iar solicitanţii automat expulzaţi.

Până acum premierul ungar a pus mare preţ în exercitarea mandatului său pe legalitate şi respectarea formală a regulilor democratice. El se află acum în faţa celei mai mari dileme din întreaga sa carieră. Trebuie să decidă dacă îl sprijină public pe un infractor condamnat sau respectă legile în vigoare şi normele de drept internaţional.

Foto: Guvernul Ungariei


 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. oare este si pentru Dragnea un loc la „curtea lui Matei Corvin” asa cum a fost si pentru Tepes?
    Doar ca Tepes a stat prin puscarie 12 ani, si cum istoria se repeta…

  2. „Alo, Budapesta? Care e „scorul” ca să-l primiți și pe boșorogul nostru mustăcios? Mai puneți-vă pofta-n cui și mulțumiți-vă cu bani și cu strângeri de mână…!”

  3. O cale libera si pentru prietenul din Romania??Nu Kelemen, ci Dragnea, vanzatorul de tara!!

  4. Talharul Ghita este aparat de Serbia iar Romania nu indrazneste nici macar sa traga un foc de avertizment pentru al prinde.

    • pai cum sa-l deranjeze pe Ghita cineva, cat timp partenerii lui de furaciuni sunt la butoane ?
      in primul rand autoritatile din Romania (Min Just) nu il vor pe Ghita inapoi, pentru ca daca l-ar vrea l-ar obtine