G4Media.ro

Fostul Hotel Dunărea de pe Calea Griviței inclus într-un amplu program de…

Fostul Hotel Dunărea de pe Calea Griviței inclus într-un amplu program de reabilitare a clădirilor de patrimoniu, derulat de Primăria Sectorului 1 în colaborare cu Primăria Capitalei / Imobilul urmează să fie expropriat

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, anunță că prin Hotărâre de Consiliu Local s-a aprobt un parteneriat strategic cu administrația generală a Capitalei, în vederea reabilitării și punerii în valoare a clădirilor de patrimoniu. Un imobil simbol este fostul Hotel Dunărea, construit între anii 1935-1940, grav afectat de cutremurul din 1977. Autoritățile nu au mai intervenit pentru reabilitarea acestei clădiri, aflată în prezent în proprietate privată și într-o stare avansată de degradare.

Planul Primăriei este ca acest imobil să fie expropriat pentru cauză de utilitate publică, iar după ce va fi reabilitat și modernizat să devină un hub cultural.

„Primăria Sectorului 1 și-a propus să colaboreze cu Primăria Municipiului București pentru restaurarea, reabilitarea și punerea în valoare a clădirilor de patrimoniu din Sectorul 1, emblematice pentru istoria acestui oraș. Multe dintre aceste imobile sunt într-o stare avansată de degradare și necesită lucrări urgente de modernizare pentru a putea fi redate comunității locale”, a transmis Clotilde Armand.

Ea s-a referit în mod expres la vechea clădire de pe Calea Griviței, care poate fi expropriată pentru cauză de utilitate publică, lucrările de reabilitare și reconversie funcțională urmând a fi suportate, la comun, din bugetele Prirmăriei Sectorului 1 și Primăriei Capitalei.

„Consiliul Local Sector 1 a aprobat în ședința de astăzi, cu majoritate de voturi, proiectul de hotărâre prin care se solicită acordul Consiliului General al Municipiului București pentru împuternicirea expresă a Consiliului Local al Sectorului 1 de a hotărî cu privire la asocierea dintre Sectorul 1 și Municipiul București în vederea finanțării în comun a cheltuielilor aferente finalizării procedurilor de expropriere a imobilului aflat în proprietate privată, situat pe Calea Griviței nr.138 C (fostul Hotel Dunărea) și a cheltuielilor pentru realizarea lucrărilor de reabilitare, modernizare și reconversie funcțională a acestuia.

Clădirile de patrimoniu reprezintă ce are mai frumos și mai valoros o capitală europeană. Din păcate, multe dintre bijuteriile arhitectonice ale Bucureștiului sunt astăzi în paragină și oferă o imagine deplorabilă turiștilor care ne vizitează orașul. Nepăsarea și incompetența fostelor adminsitrații ale Bucureștiului ne-au adus în această situație. Chiar dacă suntem în ceasul al 12-lea, niciodată nu este prea târziu pentru un efort conjugat al autorităților bucureștene pentru a restaura și moderniza clădirile de patrimoniu și a le reda farmecul și strălucirea de altădată”, a transmis Clotilde Armand.

Fostul Hotel Dunărea, transformat într-un hub cultural

Imobilul cunoscut sub denumirea de Hotel Dunărea este situat pe Calea Grivitei nr. 138C, Sector 1, Bucuresti, având o suprafață totală de 2.758,35 mp și teren în suprafață de 493 mp.

Economedia a relatat că fostul hotel Dunărea aparține investitorului israelian Avi Zamir, care a angajat firma Real Sol, condusă de Shimon Galon, fostul șef al GTC, să-l reabiliteze. Acesta, însă, s-a declarat exasperat de întârzierile procedurale provocate de autoritățile române. Surse din piață spun că Zamir voia să investească trei milioane de euro în reabilitarea hotelului.

„După finalizarea lucrărilor de reabilitare, modernizare și reconversie funcțională, clădirea va fi transformată într-un veritabil hub cultural. Aici vor fi amenajate spații expoziționale și un centru rezidențial, educațional, cultural și de divertisment destinat artiștilor, în cadrul proiectului de utilitate publică „Spațiul Cultural Municipal”, transmite Clotilde Armand.

Citește și

Analiză. Clădirile istorice din Sectorul 1: Ce șanse are Clotilde Armand să exproprieze și să reabiliteze imobile celebre precum clădirea Ciclop și Casa Radio

 

Sursa foto: Facebook/ Clotilde Armand

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. lasa ca vine cutremurul, sa vedem ce mai reabilitati atunci

  • Ești atât de plin de răutate, încât orice evoluție, orice îmbunătățire în România te enervează. Asta a făcut PSD din tine.

  • Nu ma lua in seama , fac umbra pamantului degeaba ..

 2. Bine doamna primar, se vede ca domnul proprietar a atins butonul sensibil….sâmbătă suntem invitați la Bar Mitzvac, cel puțin primarul nostru…dar sa nu ne grăbim…Hotărârea Consiliului e pentru un parteneriat strategic, nu are o legatura cu aceasta clădire… cand va fi pe ordinea de zi o astfel de expropriere, să vedem cum justifica suma…..avem o clădire jugenstille din anii 30, la fel ca blocul de la cinema Patria, dar nu poti compara ansamblurile intre ele, la gara de Nord e o zona rău famata….am văzut expertiza tehnică, cel mai ieftin e demolarea și reconstrucția,…..pretul real al imobilului e vreo 1,5 mil euro, din care scădem demolarea și evacuarea molozului, construirea unui bloc nou, care să reproducă pe asta existent e vreo 6 mil euro..doamna primar vrea să dea vreo 10 mil….consolidarea costa tot pe atât…Nu e motiv de petrecere?…sigur, dar pe la Tel Aviv.

 3. Gunoi, apăruși?,ai avut netul tăiat?…suntem la jumate de mandat, madam progres a dat cu oistea-n gard…, dar achiziția și proiectul de consolidare fac fericire 2 firme, aia care vinde, ca e pe piata de peste 10 ani si nu ia nimeni ruina, să nu mai vorbim de firma de proiectare…bani de execuție nu vor fi în veci…Clotilde ar face bine sa grăbească tunul, se termina mandatul….plus ca nu are majoritate, așa că e acțiune de PR

  • Si mai bine ramane cladirea vraiste asa nu ? A facut-o psd diamante sau chiliman romprest 25 mil eur sau mai toti de au ocupat functia asta ..

   Cum s-o numi specimenul care se bucura de rau .. care cauta nod in papura .

   Daca vrea sa fure , doamna va raspunde in fata legii .. stiu cei mai de sus , doamna aia oarba de care fuge cel mai de j e g SD ul si acolitii sai ..

  • Si mai bine ramane cladirea vraiste asa nu ? A facut-o psd diamante sau chiliman romprest 25 mil eur sau mai toti de au ocupat functia asta ..

   Cum s-o numi specimenul care se bucura de rau .. care cauta nod in papura .

   Daca vrea sa fure , doamna va raspunde in fata legii .. stiu cei mai de sus , doamna aia oarba de care fuge cel mai de j e g SD ul si acolitii sai ….

 4. cladirea aia e un pericol public si trebuie facut ceva imediat pentru securizarea ei. Toata treaba asta pare de durata, e un miracol ca n-a patit nimeni nimic pana acum.

 5. Poza din articol nu este cumva cladirea de pe Calea Dorobanti intrrsectie cu Sos Stefan cel Mare? Deci, fara legatura cu Calea Grivitei…

 6. Poza din articol nu este cumva cladirea de pe Calea Dorobanti intersecție cu Sos Stefan cel Mare? Deci, fara legatura cu Calea Grivitei…

  • NU, poza este chiar fostul hotel, si felicitări primariei macar pentru proiectul prezentat. Eu stau prin zona si doar asa va crește valoarea locurilor. Ce este acum e un dezastru. Asteptam!