G4Media.ro

Fosta șefă DIICOT, Alina Bica, fugită în Italia: Nu am nicio intenție…

sursa foto: Inquam Photo/ Octav Ganea

Fosta șefă DIICOT, Alina Bica, fugită în Italia: Nu am nicio intenție să mă întorc în România. Vreau să îmi fac o viaţă aici, vreau să mă simt liberă şi să fac ce vreau

Fosta șefă DIICOT, Alina Bica, condamnată în România pentru corupție la 4 ani de închisoare, a declarat, într-un material realizat cu camera ascunsă de jurnaliști italieni și difuzat de Antena 3 CNN, că nu are nicio intenție să se întoarcă în țară. ”Vreau să îmi fac o viaţă aici, vreau să mă simt liberă şi să fac ce vreau”, a declarat Bica, refugiată în Bari, unde  a fugit din România înainte de aflarea sentinței pronunțată în iunie 2018.

Într-un material filmat cu camera ascunsă, jurnaliştii italieni ajung să discute cu patronul unui restaurant din Italia, Florin Busuioc, partenerul Alinei Bica, restaurant unde au fost surprinși la masă alături de fiica şi soţul Elenei Udrea.

La scurt timp, jurnalistul italian intră într-un dialog chiar cu Alina Bica cu care vorbește despre condamnarea din România şi motivele pentru care a ales Italia ca refugiu pentru a evita închisoarea.

Jurnalist Italian: Pot să vă pun o întrebare directă?

Alina Bica: Cum să nu.

Jurnalist Italian: Cum s-a încheiat povestea dvs? Pentru că am citit tot felul de chestii.

Alina Bica: Povestea mea s-a încheiat astfel: la început am avut 4 capete de acuzare, infracțiuni, am fost achitată în 3. Infracțiuni de corupție, abuz în serviciu şi favorizarea infractorilor… Am fost achitată pentru toate acuzaţiile de corupție, a rămas doar unul, pentru care sunt în această situaţie în Italia. Este vorba despre o infracțiune de favorizare a infractorilor.

Jurnalist Italian: Pe cine aţi favorizat?

Alina Bica: Un acuzat pe care eu l-am trimis în judecată. Şi, pentru că eu i-am zis judecătorului că îl las pe el să aleagă cum să-şi execute pedeapsa acuzatul, ei au zis că asta este favorizarea infractorului şi au dispus condamnarea cu aplicarea extensivă a legii penale.

În acest moment, am în curs o procedură la CEDO, care a trecut deja acel filtru de admisibilitate. Am fost achitată pe celelalte trei acuzații şi încerc să îmi fac treaba. Eu am zis aşa: eu eram şefă, am muncit toată viaţa. Ce persoană sănătoasă la cap poate spune „astăzi comit o infracțiune, risc totul pentru nimic?”(…)

Sunt aici, în Italia, din 2019. Am ales Italia pentru că sora mea a lucrat timp de 10 ani pentru guvernul de la Roma. Încerc să fac recunoașterea aici, pentru că am vrut să închid, nu am nicio intenție să mă întorc în România. Vreau să îmi fac o viaţă aici, vreau să mă simt liberă şi să fac ce vreau.

Context

Alina Bica, fost procuror șef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) are din 2019 mandat european de arestare după ce a fost condamnată definitiv la 4 ani închisoare în dosarul în care este acuzată de favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender.

Potrivit Ministerului Justiției, „instanța italiană a recunoscut sentința pronunțată în România și a dispus executarea pedepsei în Italia, potrivit legislației italiene”.

Dar Bica nu se află în închisoare, pedeapsa fiind suspendată până se fac o serie de clarificări juridice privind infracțiuniunea pentru care a fost condamnată, conform dreptului italian.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

 1. O să votați 30% PSD, 20% PNL, 20% AUR, ca să puneți cruce țării.

 2. Există o lege nescrisă „toate păcatele te ajung la un momentdat din urmă”.
  Bănuim că a fost o asigurare a lui dumnezeu în cazul celor ca voi care i-aţi ocolit regulile.

  • A fost un singur Om care nu I-a ‘ocolit regurile’ și tu te pui pe picior de egalitate cu El; în plus regula e nescrisă pentru că e falsă, Dumnezeu iartă pe oricine se căiește.

 3. De ce promovati o infractoare de anvergura care a fost prinsa cu o singura infractiune minora, in raport cu toate nenorocirile pe care le-a facut. Intr-o singura zi a devalizat statul roman de 60 milioane de eur. A supraevaluat grav teren neconstruibil la pret de suprafata construita de lux.

 4. Păi și-n țară ai fost liberă și ai făcut ce-ai vrut, de aia ai ajuns aici. Ai făcut ce-ai vrut, da rău, nu bine. Și locul tău e la mititica. N-o să scapi așa ușor.

 5. Nu inteleg cum taridin EU protejeaza infractori Tari precum Italia, Grecia .
  Asteapta prescrierea pana la urma au dat legea pe care Dragnea o dorea. Bravo romani. Somn usor!!

  • Italia este paradisul infractorilor romani, au o legislatie ambigua, nu dau 2 bani pe EU, si constitutua lor primeaza=ai bani, esti bine pastrat.

 6. Despre Popoviciu peștele cel mare când mai auzim și noi ceva? Sau ne mulțumim cu plevușca de Udrea pt următorii 15 ani?

 7. Italia a devenit un fel de maidan pentru „gulerele albe”din Romania.Banii furati de aici contribuie la cresterea PIB-ului în peninsulă.Paradisul infractorilor îsi face filiale in strainatate.UE nu da nici o directivă,fiindcă aici o sa se cheltuiască si bani furati din fondurile europene,via Romania.

 8. Italia a devenit un fel de maidan pentru „gulerele albe”din Romania.Banii furati de aici contribuie la cresterea PIB-ului în peninsulă.Paradisul infractorilor îsi face filiale in strainatate.UE nu da nici o directivă,fiindcă aici o sa se cheltuiască si bani furati din fondurile europene,via Romania???

 9. Bica este o femeie desteapta chiar si pe plan profesional. Asta n-a suportat Luluta. In al doilea rand s-a luat de cine nu tebuie, de Berbeceanu, omul Lulutei, de Tender, omul SIE si alti cativa. Bine a facut Bica rămânând in Italia. Ce sa faci in Romania? Romania, vorba lui Fane Spoitorul, cea mai tara proasta.