G4Media.ro

Fost pro-rus, primarul Odesei îl critică pe Putin pentru că „a distrus…

Sursa foto: Facebook / Оперативне командування "Південь"/Operational Command “South”

Fost pro-rus, primarul Odesei îl critică pe Putin pentru că „a distrus totul”

Considerat odinioară un politician cu înclinații pro-ruse, primarul orașului ucrainean Odesa, Ghenadi Truhanov, vorbeşte despre sentimentele sale despre Rusia și despre președintele Vladimir Putin, care a invadat țara pe 24 februarie, transmite publicația Le Soir, citată de Rador.

„Rușii se află în prezent pe pământul nostru și ne bombardează orașele, ne ucid oamenii și soldații”, a declarat primarul orașului ucrainean Odesa, Ghenadi Truhanov, într-un interviu acordat AFP. Pentru el s-a depăşit o limită: nu mai poate fi vorba de vreo prietenie ruso-ucraineană. El critică raidurile aeriene, blocada Mării Negre și milioanele de tone de cereale blocate în porturi, inclusiv în Odesa. „Putin a distrus totul”, exclamă el.

Înainte de război, bărbatul de 57 de ani și-a făcut o carieră în lumea tumultoasă a politicii ucrainene ca membru al partidului fostului președinte pro-rus Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere de o revoltă populară pro-occidentală în 2014. În pofida tulburărilor şi a ascensiunii opoziției față de Rusia, Ghenadi Truhanov și-a continuat progresul devenind primar al Odesei, la câteva luni după ciocnirile deosebit de mortale și tragice dintre pro-ruși și pro-Kiev din acest oraș.

Astăzi, cu mii de morți și milioane de persoane strămutate din cauza invaziei rusești, primarul se enervează la menţionarea vecinului amenințător. Cu trupele Moscovei aflându-se la numai 200 de kilometri de Odesa, domnul Truhanov preferă să se concentreze pe apărarea orașului său, unul dintre marile porturi ale Ucrainei, esențial pentru exportul de produse alimentare.

„Nu numai că ne distrug orașele și ne ucid locuitorii, ci provoacă și un dezastru economic”, subliniază el.

Deşi Odesa a evitat până acum un asalt terestru al forțelor ruse, orașul a suferit bombardamente mortale. Fondată în timpul domniei țarinei Ecaterina cea Mare, Odesa este un simbol al gloriei Imperiului Rus cu arhitectura sa barocă și emblematica sa „Scara Potemkin”.

După căderea URSS în 1991, Odesa a menținut legături strânse economice, culturale și de familie cu Rusia, având reputația unuia dintre cele mai prietenoase orașe din Ucraina cu Moscova. Opiniile locuitorilor se schimbă, totuși, secolele de bunăvoință reciprocă fiind făcute scrum de bombardamentele rusești.

„Cu rachetele lor, ei cred că răspândesc teroarea printre locuitori. În realitate, întăresc ura împotriva ocupanților și a invadatorilor”, spune dl. Truhanov.

Între întâlniri, el își croiește drum prin trafic cu Range Rover-ul său negru până la scena unui recent bombardament. Cu mâinile împreunate, el dă din cap când localnicii îi pun o serie de întrebări despre reconstrucție și ajutor.

Momentul ales de ruşi pentru anumite bombardamente îi lasă pe locuitori perplecşi. Pe 9 mai, în timpul slujbei patriotice din Rusia pentru a sărbători victoria asupra Germaniei naziste, Vladimir Putin a depus flori pe un monument care aduce un omagiu „orașelor eroine” ale Uniunii Sovietice, inclusiv Odesa. Câteva ore mai târziu, un baraj de rachete rusești a căzut asupra orașului.

„La ce te poți aștepta de la o persoană care bombardează copii? Oameni mor aici în fiecare zi”, denunță Alexandra Kaseienko, 29 de ani. „Este șocant pentru mulți dintre noi. Eram (popoare) frați”.

Ghenadi Trukhanov împărtășește nedumerirea alegătorilor săi. Consilierul orașului amintește că rușii și ucrainenii au învins Germania nazistă cot la cot în Armata Roșie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. „Nimeni nu și-ar putea imagina că, în 2022, oamenii noștri, refugiați ucraineni, se vor ascunde în Germania de rachetele rusești”.

sursa: Le Soir (traducere: Rador/ Rodezia Costea)

Sursa foto: Facebook / Оперативне командування „Південь”/Operational Command “South”

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.