G4Media.ro

Forțele ucrainene afirmă că au eliberat săptămâna trecută peste 16km2 în est…

Sursa foto: Anatolii Stepanov / AFP

Forțele ucrainene afirmă că au eliberat săptămâna trecută peste 16km2 în est şi sud

Kievul a afirmat luni că a recucerit săptămâna trecută peste 16km2 de la forţele ruse în estul şi sudul Ucrainei, la aproape două luni de la începerea contraofensivei destinate să alunge trupele Moscovei din Ucraina, potrivit France Presse, citată de Agerpres.

„În decursul săptămânii (…) în sectorul Bahmut (regiunea Doneţk, est), au fost eliberaţi 4 km2 şi 12 km2 în sud”, a declarat viceministrul apărării ucrainean Hanna Maliar la televiziunea ucraineană.

Maliar a salutat aceste „succese” în cele două zone în care armata ucraineană încearcă de mai multe săptămâni să străpungă apărarea rusă.

De la începutul contraofensivei care a debutat în primele zile ale lunii iunie, forţele Kievului au „eliberat” 35 km2 în zona Bahmut (est) şi 192,1 km2 în sud, a adăugat viceministrul ucrainean.

Ea a afirmat de asemenea că, săptămâna trecută, armata rusă a „întreprins asalturi vizând să respingă unităţile noastre dincolo de râul Oskil şi a căutat puncte slabe în apărarea noastră” în direcţia Kupiansk (nord-est).

Operaţiunile ofensive ucrainene continuă în direcţia Melitopol şi Berdiansk, două oraşe din sud-estul Ucrainei ocupate temporar de Rusia spre care armata ucraineană încearcă să avanseze din două zone din sectorul sudic al frontului, se afirmă într-un buletin informativ al armatei ucrainene, difuzat luni, potrivit EFE.

Armata ucraineană a informat de asemenea despre lupte-cheie la sud de Bahmut.

În ultimele zile, forţele ruse au revendicat un avans uşor în zona de nord-est a frontului, susţinând în special că au preluat controlul asupra unei gări feroviare.

Duminică, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că contraofensiva ucraineană „a eşuat”, în timp ce Kievul a recunoscut recent că această operaţiune de amploare va fi „lungă şi dificilă”.

Ofensiva ucraineană a fost întârziată din cauza lipsei de muniţii, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu difuzat duminică de CNN, potrivit Politico şi media ucrainene, în care a încercat să explice „ritmul lent” al contraofensivei ucrainene.

„Aveam în plan să o începem în primăvară. Dar nu am făcut-o, pentru că, sincer vorbind, nu aveam suficiente muniţii şi armament şi nu aveam suficiente brigăzi antrenate corespunzător în aceste arme. Mai mult, misiunile de antrenament s-au desfăşurat în afara Ucrainei”, a declarat Zelenski în acest interviu difuzat duminică în cadrul emisiunii „Fareed Zakaria GPS” de la CNN.

Întrucât contraofensiva a început mai târziu, a spus Zelenski, vorbind prin intermediul unui translator, „aceasta a dat timp Rusiei să mineze pământurile noastre şi să construiască mai multe linii de apărare”.

„Din acest motiv, un ritm mai lent al acţiunilor noastre contraofensive. Nu am vrut să ne pierdem oamenii, personalul. Şi militarii noştri nu au vrut să-şi piardă în aceste condiţii echipamentul”, a explicat Zelenski în interviul pentru CNN.

Într-un discurs susţinut în format de videoconferinţă săptămâna trecută la Aspen Security Forum din SUA, Zelenski a declarat că armata ucraineană „se apropie de momentul în care acţiunile sale se pot accelera”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...