G4Media.ro

Forțele rusești avansează lent spre centrul orașului Severodonețk

Sursa foto: Dimitar DILKOFF / AFP

Forțele rusești avansează lent spre centrul orașului Severodonețk

Forțele rusești avansează încet spre centrul orașului Severodonețk, în estul regiunii ucrainene Lugansk, a declarat guvernatorul regional Serhiy Gaidai, citat de Sky News.

Vorbind astăzi la televiziunea de stat ucraineană, Gaidai a afirmat că trupele ucrainene care apără orașul nu riscă să fie încercuite, deoarece se pot retrage la Lisiceansk, care se află tot în regiunea Lugansk, de cealaltă parte a râului.

Ieri, forțele ucrainene se luptau să păstreze orașul în ruine, care a devenit centrul ofensivei Moscovei, pe fondul luptelor violente din regiune.

Primarul Oleksandr Striuk a declarat că au rămas între 12.000 și 13.000 de civili în orașul care cândva avea peste 100.000 de locuitori și că aceștia se adăpostesc în subsoluri și buncăre pentru a scăpa de bombardamentele rusești.

Severodonețk, situat la peste 300 de kilometri sud de granița cu Rusia, este unul dintre ultimele centre din Lugansk aflate încă sub controlul Kievului – dar se află de câteva zile sub asediu și există temeri că ar putea deveni următorul Mariupol.

Forțele rusești au luat cu asalt Severodonețk după ce au încercat fără succes să îl încercuiască, au declarat oficialii ucraineni, iar președintele ucrainean Zelenski a descris situația de acolo ca fiind extrem de dificilă.

Severodonețk și orașul Lisiceansk se întind de-a lungul râului Siverskii Donețk, important din punct de vedere strategic.

Acestea sunt ultimele zone importante aflate sub control ucrainean în provincia Lugansk, care formează Donbasul împreună cu regiunea adiacentă Donețk.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Aici se oprește avansul Rusiei.

  2. Il opreste un ucrainean?