G4Media.ro

Focar de infectare cu Norovirus, în Râşnov: 140 de persoane au avut…

Sursa foto: Pixabay

Focar de infectare cu Norovirus, în Râşnov: 140 de persoane au avut nevoie de îngrijirile medicilor / Deocamdată nu se cunoaște sursa îmbolnăvirilor

Direcția de Sănătate Publică Brașov anunță că, în cursul săptămânii trecute, 140 de persoane din Râșnov au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza infecției cu Norovirus. Ancheta epidemiologică este în curs și, deocamdată, nu se cunoaște sursa infectării.

„În cursul săptămânii trecute, în localitatea Râșnov din județul Brașov a fost înregistrată o apariție bruscă a unui număr crescut de persoane care au manifestat fenomene digestive de tip vărsături, grețuri, durere abdominală, febră, frisoane, scaune diareice și care au solicitat consult medical la medicii de familie sau la spitalele din județ. În ancheta epidemiologică au fost raportate 140 de persoane care au fost înregistrate de către unitățile sanitare, evoluția acestor pacienți fiind favorabilă”, se arată într-un comunicat al DSP Brașov.

Direcția de Sănătate Publică Brașov a prelevat probe din rețeaua de apă a orașului Râșnov, care, „la evaluarea de etapă, nu arată contaminarea cu germeni patogeni”.

Din cei 140 pacienți cu simptomatologie digestivă, 25 pacienți s-au prezentat la unități spitalicești, iar 1 caz a fost spitalizat, având o evoluție clinică bună (copil în vârstă de 5 ani la care s-a identificat din materii fecale Norovirus G2). De asemenea, în cazul unui alt copil s-au recoltat probe biologice (materii fecale), rezultând infectarea acestuia cu Norovirus, care este recunoscut ca fiind responsabil pentru epidemii de acest tip. „Din acest moment, considerăm aceasta ca fiind cauza cea mai probabilă a focarului de boală transmisibilă apărut în orașul Râșnov”, se arată în comunicat.

Infecția cu Norovirus este o afecțiune contagioasă care se transmite extrem de rapid. Expunerea la numai 18 particule de virus poate conduce la infectare, prin comparație cu cele aproape 1.000 de particule, în cazul gripei. Modalitatea de transmitere a acestui virus este multiplă: prin contactul cu persoane bolnave, prin contactul cu suprafețe contaminate, prin consumul de alimente și/sau băuturi contaminate. Alimentele pot răspândi virusul dacă au fost manipulate de către persoane bolnave, mai ales dacă nu se păstrează o igienă corespunzătoare a mâinilor, sau dacă au fost contaminate la sursă (în cazul peștelui, fructelor, legumelor). Pericolul de infectare cu Norovirus este maxim în cazul felurilor de mâncare ce nu au fost preparate termic. De asemenea, instrumentele folosite în bucătărie pot fi infectate și astfel devin răspunzătoare pentru răspândirea rapidă a acestui virus.

„Virusul nu este detectabil, la analize uzuale, în apă și pe suprafețe. Recomandăm populației să respecte măsurile de igienă a alimentației, cum ar fi igiena mâinilor, spălarea fructelor și a legumelor, dezinfecția suprafețelor, în special cu soluții care conțin clor, precum și consumarea apei îmbuteliate și a alimentelor predominant preparate termic”, se mai arată în comunicat.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

 1. Având în vedere ușurința în transmitere (doar 18 particule virale!) și faptul ca nu a fost identificata sursa infecției recomandam carantinarea localității pana la apariția vaccinului ARN m corespunzător!

  • Exista vaccin si pentru norovirus. Recomandat a se face copiilor pana la varsta de 3 ani. Sunt nenumarate cazuri de copii infectati si care au murit datorita deshidratarii violente ca urmare a diareei si varsaturilor.
   Voi luati la misto orice, uitand ca pentru orice kkt luati pastilute cand nu va e bine. Hai..treceti la consum de parizer si bere la pet..ca acolo e sanatate curata.

 2. O să vină Barbu să vă spună că nu există aşa ceva, dar el e infectat deja cu Şoşovirus şi i-a cam întunecat judecata, aşa că să nu-l credeţi.

 3. Ce prosti! Ala nu e norovirus, e covid var pi, doar ca nu le-au făcut ei teste rt-pcr ca nu mai sunt fonduri la buget
  În sfârșit, vine covpocalipsa!

 4. Asta este fratilor daca nu va spalati pe maini si mancati de pe jos….
  DSP dicit.
  Cine are timp sa creada politrucii din DSP?
  Sunt din clan si ei, cine face abgajarile in institutiile politice, asta…. publice?

 5. Ești cam negru în cerul gurii… șezi blând. Când te calmezi te invit să ne numeri „țîganii” din Râșnov.

 6. Cand va loveste va dati de ceasul mortii si multumiti doctorilor sau farmacistilor cu 10 guri.
  Pe internet care mai de care tare in gura, frustracei, fustacei si pensati cu tona.
  Analfabeti functionali peste tot.. selectia naturala exista si e minunata.