G4Media.ro

Financial Times publică o investigație făcută în zece luni despre Trump Tower…

Financial Times publică o investigație făcută în zece luni despre Trump Tower din Toronto: Banii rusești din spatele unui turn construit de Donald Trump

The Financial Times publică o anchetă despre o investiție imobiliară a președintelui american, Donald Trump, inaugurată la Toronto în octombrie 2007, având în stânga lui un partener de afaceri rus-canadian, un miliardar ”a cărui avere își are originea în coliziunea comunismului cu capitalismul și KGB-ul la căderea imperiului sovietic”.

The Financial Times notează că a investigat sursa banilor din spatele clădirii Trump Toronto timp de 10 luni. ”Documente, declarații semnate și două duzini de interviuri cu persoane având cunoștințe despre acest proiect și despre banii investiți arată că afacerea îl leagă pe președintele american de umbrele lumii post-sovietice, în care prosperitatea personală și politica se amestecă.

Unele fluxuri financiare identificate de Financial Times ridică semne de întrebare în ce privește vulnerabilitatea lui Trump. Financial Times susține că sunt probe că partenerul miliardar a lui Trump în proiectul din Toronto a autorizat o plată secretă în valoare de 100 de milioane de dolari către un om de afaceri stabilit la Moscova, reprezentând un grup de investitori sprijiniți de Kremlin.

Plata a reprezentat o parte dintr-o serie de tranzacții care au generat milioane pentru susținătorii afacerii din Toronto, un proiect care a produs milioane pentru viitorul președinte. La o lună după începerea construcției din 2007, Trump a transmis o scrisoare către The Wall Street Journal susținând că finanțarea pentru proiectul Toronto Trump este o dovadă a ”forței numelui și brandului Tramp în comunitatea financiară”.

Financial Times susține că a transmis întrebări organizației Trump la documentarea articolului său, dar că aceasta a refuzat să ofere răspunsuri, afirmând următoarele: ”Organizația Trump nu a fost proprietar, dezvoltator sau vânzător al Hotelului Internațional Trump Toronto Tower. În consecință, nu are nici o implicare în finanțarea proiectului. Rolul companiei s-a limitat la licențierea brandului și la managementul hotelului, până în 2017 când contractul s-a încheiat”.

Partenerul lui Trump în construcția hotelului din Toronto este Alex Shnaider, despre care Financial Times scrie că ar fi aprobat un comision de 100 de milioane de dolari către intermediari care reprezentau interesele Kremlinului. Plata a fost făcută pentru a facilita vânzarea acțiunilor deținute de acesta la o fabrică de oțel din Ucraina, vândută în final cu 850 de milioane. The Wall Street Journal a scris în 2017 că vânzarea fabricii a fost finanțată de Vnesheconombank (VEB),o bancă de stat al cărei președinte la vremea respectivă a fost Vladimir Putin. Dar comisionul de 100 de milioane de dolari nu a fost raportat și nici nu apare în alte documente, ceea ce indică posibilitatea ca o parte din bani să fi ajuns la oficiali guvernamentali din Rusia.

Financial Times mai scrie, citând foști bancheri, că dacă acel comision de 100 de milioane de dolari se va dovedi că reprezintă o mită către oficialii ruși, atunci banii investiți de Shnaider în Toronto Trump sunt suspecți la rândul lor că provin din acțiuni ilegale și spălați. Experți în finanțe citați de Financial Times susțin că Trump este vulnerabil în această afacere în funcție de cât cunoștea personal sau managerii săi despre sursa banilor investiți de partenerul său de afaceri. Prezentat drept unul dintre cei mai bogați oameni din Canada, Alex Shnaider este fiul lui Boris Birshtein, despre care FT scrie că ar fi avut legături cu KGB-ul în anii 80.

Citește aici integral investigația realizată de Financial Times

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Nu inteleg. Investigatia arata ca au fost implicati bani rusesti la contruire, dar in acelasi timp firmele lui Trump nu au fost implicate in constructie? Ca nu prea se leaga.

  • Trump nu construieste nimic, e un sarlatan, el doar isi licentiaza numele pentru diverse cladiri si produse, pentru ca inca mai exista fraieri care cred ca „Trump” = calitate.

   Deci el nu face nimic si ia bani pe „licenta”.

 2. Bob, ai ramas de caruta si tot de caruta esti bun de legat, ca sa pazesti satra…! Se pare ca nu ai intuit la timp ca ”follow the money” reprezinta cheia succesului in abordarea problemei ref la Bozo…
  Adulmeca cum se cuvine macar acum si du-te ”glont” catre vizuina, copoi batran…!

 3. Articolul din FT intra in categora „smear campaign” ca replica la acuzatiile lui trump la adresa lui merkel vis-a-vis de conducta NS2 (firma care se ocupa de transportul gazelor este condusa de Schroeder – ex cancelar al germaniei).

  Germany’s Russian gas pipeline smells funny to America

  Angela Merkel says Nord Stream 2 is no one’s business but Germany’s

  (Gerhard Schröder, a former SPD chancellor of Germany, chairs NS2’s board.) Some Germans quietly hope that NS2 could transform their country into a European energy hub.

  https://www.economist.com/europe/2017/06/22/germanys-russian-gas-pipeline-smells-funny-to-america

  Si rude ale celor din administratia Obama s-au bagat in afacerile cu gaze (dar in ukraina).

  Vice President Joe Biden’s son joins Ukraine gas company

  https://www.bbc.com/news/blogs-echochambers-27403003

  • Cum, adica yici ca a furat Puzin de la copiii saraci ca sa+si faca stadioane de fotba??? Doamne, pe ce lume traim!

  • @asistat fake: Nu incerci la urzica, totusi?

  • Cine e Puzin, Putin? Sau Putzin…
   Fetele, anteleg ca va loati la palme care e mai proasta..

  • Pai ce faceti fetele, va certati care sunteti mai proasta?
   Si de ce ziceti ca ar fi furat Putin, el daca vrea banii copiilor sarmani ii ia, nu trebuie sa-i fure.

 4. te miri..nicaeri nu scrie unde si cu cine sa faci afaceri..Ce treaba are Trump cu toate acestea..democratii care nici acum nu sepot impaca cu gandul ca au pierdut alegerile si potul mare ar face orice si ar nascoci orice doar sa il lezeze pe Trump//

 5. Cine a furat de la copii? Putin? Nici pomeneala. Eventual Dragnea a furat de la copii dar punctajul nostru intocmit de JJ Harabagiu omite sa aminteasca asta.

 6. Puzin ala e Putin sau Putzin, ca nu e limpede. Si cine a furat de la copii? Putin? Nici pomeneala. Eventual Dragnea a furat de la copii dar punctajul nostru intocmit de JJ Harabagiu omite sa aminteasca asta.

 7. Rezumatul articolului din financial times : exista suspiciuni ca banii aia ar fi dubiosi, deci e clar ca Trump e la mana rusilor. Penibil.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.