G4Media.ro

„Femeia, înger pe pământ. Nu ne este îngăduit s-o considerăm obiect de…

Sursa Foto: Facebook

„Femeia, înger pe pământ. Nu ne este îngăduit s-o considerăm obiect de batjocură”, spune Calinic Argeșeanul, replicându-i astfel Arhiepiscopului Tomisului care remarca „neputința” femeii de a avea rol important în Biserică

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Teodosie, a afirmat zilele trecute că nu este discriminare faptul că femeia nu are roluri importante în Biserică, aşa cum are bărbatul, deoarece aceasta este condiţia ei şi că femeia “nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale”. ”Ea a început păcatul şi iată, se află cu această neputinţă”, explica arhiepiscopul Tomisului.

Cu o amplă replică vine Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Calinic Argeșeanul, care indicând icoana Maicii Domnului spune că nu-și poate asunde bucuria când are prilejul de a scrie despre „femeie”, „această fiinţă dumnezeiască, pe care nu ne este îngăduit s-o considerăm obiect de batjocură”.

Mai jos, textul integral semnat de IPS Calinic Argeșeanul:

„Femeia, Înger pe pământ!

Nu ascund bucuria ce mă cuprinde când am prilejul să scriu despre Femeie! Am mai scris despre această fiinţă dumnezeiască! Femeia, ca dar al lui Dumnezeu! Era trecut de miezul nopţii, atunci ca şi acum, când scriu despre minunea numită femeie. Atunci am scris printre lacrimi! Nici nu se putea altfel! Erau de faţă: Maica Domnului, mama mea, toate mamele şi toate fetele din lume!

Atunci am scris despre întreita lucrare a Femeii: de Soţie, Mamă şi Gospodină! Iar acum voi încerca să scriu despre o altă minune, cea a răsplăţii întreite făcută de Dumnezeu Femeii prin aceea că: Au aflat cele dintâi despre Învierea lui Iisus Hristos; au văzut cele dintâi pe Iisus Cel înviat din mormânt şi au dus cele dintâi vestea cea mare a Învierii lui Iisus, chiar ucenicilor Săi!

Cum să nu rămâi fermecat de aşa curaj, credinţă şi dragoste manifestată pentru Iisus Învăţătorul şi Părintele iubitor? Femeile purtătoare de mir au rămas în istoria lumii ca cele mai curajoase şi devotate fiinţe ca şi mamele noastre, ca şi soţiile devotate chemării speciale şi gospodinele care ţin în mâini şi pe umerele lor destinele omenirii!

Dacă Eva în Paradis a auzit osânda rostită de Dumnezeu – după căderea în păcat -, tot femeia va auzi cea dintâi vestea cea mare a izbăvirii din morţi, prin Iisus Hristos Cel înviat! Astfel, Femeia este reabilitată pentru totdeauna şi nu ne este îngăduit s-o considerăm obiect de batjocură. Cuvine-se cu adevărat ca bărbaţii să ocrotească Femeia pentru că este egală – de drept divin -, cu Bărbatul!

Sfântul Apostol Pavel, spulberă pentru totdeauna mentalitatea din bătrâne veacuri, că femeia ar fi inegală bărbatului! Iată textul: „Nu mai este iudeu, nici elen, nici rob, nici liber, nici parte bărbătească sau parte femeiască, pentru că voi toţi una sunteţi în Hristos Iisus!” (Galateni 3, 28).

Sfintele Evanghelii ne arată un anumit număr de femei mironosiţe: Maria din Magdala, Maria lui Cleopa, Ioana lui Huza, Maria mama lui Iacob, Salomeea, mama fiilor lui Zevedei, Suzana şi multe altele care nu au fost numite. Ele, cu un curaj nestăvilit, înfruntând primejdiile nopţii au mers la mormântul unde era Iisus ca să-i facă ritualul ungerii cu mir de nard, cel mai preţios dintre toate aromatele Orientului. Ele au auzit de la Iisus cel mai frumos cuvânt şi îndemn: Bucuraţi-vă!

Cu acest cuvânt a dorit Iisus să le întâmpine după Învierea Sa din mormânt! Ele aveau să fie de pildă pentru viitorul omenirii, tuturor femeilor devotate slujirii lor, în ascultarea Divinului Mântuitor!

Nu vom uita niciodată mamele celebre pe care le-au avut Sfinţi Părinţi şi Dascăli ai lumii din veacul de aur al Bisericii! Cine nu-şi aduce aminte de celebra Antuza, mama Sfântului Ioan Gură de Aur, care a rămas văduvă la numai 20 de ani şi nu s-a mai căsătorit pentru a-şi creşte pruncuţul în bucuria credinţei şi a păcii în familie? Cine va uita de Monica, mama Fericitului Augustin, care 18 ani s-a rugat întru nădejdea întoarcerii la Dumnezeu a fiului său? Dar de Nona, mama Sfântului Grigore de Nazianz? Oare, de Emilia, mama Sfântului Vasile cel Mare, cine nu-şi va aduce aminte? Cine va putea vreodată, să nu-şi aducă aminte de Împărăteasa Elena, mamă sfântă, care a sfătuit pe fiul ei Constantin cel Mare să dea libertate de credinţă întregului Imperiu roman?

Cine ar putea cu adevărat să cuprindă cu mintea ce a însemnat în cei două mii de ani, ziditorul exemplu al femeilor mironosiţe, al mamelor celebre şi al tuturor mamelor din lume?

Toate au zidit la temelia lumii! Toate au zidit viaţa de familie şi creşterea pruncilor în duhul Evangheliei lui Hristos! Toate au zidit şi au întărit dragostea între oamenii din toate timpurile! Toate au schimbat, ca şi azi, de altfel, climatul spiritual al vremii!

Sfaturile gingaşe, ale Sfântului Apostol Petru, ne merg la inimă şi azi, fiind pline de mireasmă duhovnicească, din care trebuie să învăţăm: „Asemenea şi voi, femeilor, supuneţi-vă bărbaţilor voştri, aşa încât chiar dacă unii care nu se supun Cuvântului Evangheliei, să fie câştigaţi fără propovăduire, prin purtarea femeilor lor … Podoaba noastră să fie nu cea din afară: împletiri ale părului, cununiţe de aur sau purtare de haine scumpe; ci să fie omul cel tainic al inimii, întru nestricăcioasă podoabă a duhului blând şi liniştit, care este de mare preţ înaintea lui Dumnezeu … Voi, bărbaţilor, de asemenea, duceţi-vă căsnicia cu înţelegere, ca pe lângă o fiinţă mai slabă, femeia, căreia să-i daţi partea ei de cinstire, ca unei împreună-moştenitoare a harului Vieţii; în felul acesta, rugăciunile voastre nu vor cunoaşte piedică. În sfârşit, fiţi toţi într-un gând, împreună-pătimitori, iubitori de fraţi, mărinimoşi, nerăsplătind rău cu rău, sau ocara cu ocară, ci, dimpotrivă, binecuvântând, căci pentru aceasta aţi fost chemaţi: ca să moşteniţi binecuvântarea!” (I Petru 3, 1-3 şi 7-9).

Aşadar, Femeia: prin muncă cinstită, prin viaţă aleasă, prin dragoste deplină, prin devotament conjugal, prin osârdie de a naşte şi creşte prunci buni, devine astfel, primul dascăl şi preot al copilului ei, aşa cum pe drept cuvânt scrie în Predicile sale, Părintele Mircea Păcurariu.

Aşadar, în alcătuirea acestei lumi, Femeia este un Înger purtător de mir! Calinic Argeșeanul”.

Citește și

Arhiepiscopul Tomisului, despre femei, fără rol în Biserică: Ea a început păcatul. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri/ Asta e condiţia ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale

Sursa Foto: Facebook/ Calinic Argeșeanul

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

22 comentarii

 1. Asa da…..

 2. Sex XII vs sec XVII poate.

 3. ce ar fi daca il coboriti pe popa daniel si trupa lui printre paminteni si sa-i lasam pe cei care inca judeca drept sa aiba grija de turma si mai putin de banii turmei.

 4. Intr-o altă viață a fost inchizitor. Eu zic sa aduni in piața Ovidiu niște slujbașe si să le iei la pietre. Le treci ca vrajitoare, faci un grătar 😈 cum vrei tu asa ca in 2021 . Diliu 🙂

 5. Femeia musulmana pare mult mai ingerasa decat .. bombardierele fitzoase si vagabontzite .. din România .. Propaganda ieftina .. atunci cand generalizezi .

 6. Indoctrinarea induce nebunia.

 7. De ce nu lasatzi ingerii pe muntele Athos .. ?! :))

 8. femeia este considerata ca fiind ispita barbatului iar actul sexual un mare păcat Atunci nu inteleg de ce la nuntă ți se zice ,, … înmulțiți-vă ca… ,, adică sîntem împinși legal în păcat ?aceiași viziune o au și musulmanii care își tin femeile acoperite O intreagă polemica pe care noi novicii nu o putem susține

  • Nu există nici un „noi, novicii” și nici o polemică.
   Nu există a fi novice la a avea bun simț.

   A trata toate ființele umane la fel cum ai vrea să fii tratat, indiferent de sex, religie sau rasă ține de bun simț și bună educație.

   Beletristica de acum mii de ani, aceste povești religioase fantasmagorice care îndeamnă să urâm sau să desconsiderăm femeile, unele clase sociale în defavoarea altora, orice – acestea ar trebui să dea tonul pe holurile spitalelor de psihiatrie în secolul 21, nu în biserici.

 9. Ramai surprins sa citești asemenea lucruri… Și apoi ești surprins de propria ta surpriza, și realizezi ca sunt atâtea lepre în Biserica, și ca de regula, citești lucruri îngrozitoare despre ceea ce zic, despre ceea ce fac, și ca urmare, ai renunțat de mult la orice speranță în ceva mai mult, ceva mai bine. Dar iata ca totuși mai sunt și oameni decenti în Biserica. Și cât e de plăcut sa primești o asemenea surpriza… Gânduri interesante și frumos exprimate. Așa da.

 10. Ăștia tot cu cuvântul…..

 11. Ma lipsește CTP cu încrâncenarea lui dobitoceasca sa își spună cuvântul!!!

 12. Preasfintitul din Constanta a coborat pe pamant pe un norisor roz?? Nu l-a nascut o femeie, o mama?? Este penibil, cum sa asculti din gura lui spurcata cuvantul Domnului?? Eu cred ca are nevoie de un consult psihic, la varsta lui poate avea o dementa senila!!! De fapt toate actiunile lui demonstreaza asta!!!!

 13. IOI TU câteodată şi noi am vrea să fim ignoranţi şi să mai râdă şi alţii de noi mai ales că ştiţi cât de mult ne place umorul, dar nu şi astăzi.

  Suntem de acord cu omul şi am şi completa dar azi avem altă temă.

  Mda, în majoritatea cazurilor nu preferăm să spunem lucrurilor pe nume şi să arătăm doar calea lăsând ca raţiune să învingă dar câteodată raţiunea e bătută de orgolii aşa că ştim că va durea ce vom spune acuma.
  Pentru toate feţele bisericeşti de toate culorile indiferent de dogmă nume sau credinţă puterea voatră e şi slăbiciunea voatră pentru că atâta timp cât vă adresaţi doar oamenilor de la nivelul de jos mai uşor de influenţat cu atâta se aproprie sfârşitul vostru pentru că cu cât omenirea va deveni mai isteaţă chiar şi cei mai de jos oameni vor deveni la un moment dat mai isteţi decât poate să ducă dogmele voastre.
  Suntem siguri că ştiţi deja acest lucru pentru că deja a început dar adevărata întrebare e dacă veţi prefera să deveniţi următoarea plagă a omeniri şi să creaţi vreun Hitler sau altfel de surogate ale diavolului sau veţi alege calea raţiuni pentru că ştiaţi că va veni acel moment la un moment dat. De un singur lucru ştim sigur că toate războaiele duse pentru motive greşite au eşuat din motive evidente chiar dacă unele lupte par câştigate la început dar războiul întotdeauna e pierdut şi câştigurile au fost doar pe perioade scurte care aduc pierderi mai mari imediat după acalmie că din crize oamenii evoluează mai repede care vă va lăsa fără nici un câştig şi nu veţi face decât să grăbiţi şi mai mult lucrurile.
  E greu să faci un pas aşa de mare dar cei care au luat să fim mai blânzi şi au transformat un lucru înţelept luând doar ce ia convenit spunând doar jumătate de adevăr vă va duce în momentul când toată omenirea va cunoaşte şi partea cealaltă de adevăr şi nu se va mai mulţumi doar cu jumătatea, e greu, va fi pierderi imense cum e de aşteptat dar un gest de bunăvoinţă venit dintr-o greşeală asumată vă poate oferi un nou început decât un trist sfârşit care va lua cu ei şi mulţi nevinovaţi.
  Deci întrebarea este ne mai jucăm mult timp de-a dumnezeul când pur şi simplu PUTEM SĂ ÎL LUĂM ÎN SERIOS PE DUMNEZEU?

 14. Mai scot si racla Cuvioasei Parascheva spre inchinare.

 15. Nu va mai alintati singuri , voi cei care comentati .
  Si barbati si femei , deopotriva , sintem departe de a fi ceea ce Mintuitorul Iisus Hristos ne-a invatat si ne-a indrumat sa fim .
  Mare cinste de la Dumnezeu primesc cei care hotarasc sa traiasca ( dar si mai bine , sa vietuiasca ) in feciorie trupeasca si duhovniceasca .
  Iar daca nu-si pot infringe pornirile trupesti ( ma refer sici numai la cele sexuale ) atunci casatoreasca-se ( pentru toata viata si nu pentru un an sau zece ) si foloseasca nestavilirea trupeasca pentru concepere de prunci dupa rinduiala sfintelor canoane ( nu dupa ,,rinduiala ” destrabalarii in interiorul familiei ) .
  Ar mai fi de adaugat ceva ; daca tot concepeti prunci dati acestora educatie in morala crestina . Nu lasati educatia copiilor pe seama dobitocilor din scoli , a internetului si a anturajului decazut si decadent .

 16. Unii se pare ca au trait in pestera , pardon, mai traiesc si acum. Primul care nu tine cont de invataturile Invatatorului este preasecuristul de la Constanta. Sa ne iubim aproapele ass spune Domnul nostru , poate ii spune si lui cineva!!! Sau poate ii face cineva o evaluare psihica.

 17. ,, Nu ne este îngăduit s-o considerăm obiect de batjocură ”

  Adevarat . Numai ea singura se batjocoreste . Pentru satisfacerea poftelor trupesti si de dobindire a pozitiilor sociale inalte .