G4Media.ro

Favoriții în lupta pentru șefia FMI: Guvernatorul Băncii Angliei, un director general…

Favoriții în lupta pentru șefia FMI: Guvernatorul Băncii Angliei, un director general al Băncii Mondiale, un fost și un actual comisar european

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a anunţat marţi că şi-a depus demisia de la conducerea instituţiei financiare, în urma nominalizării la preşedinţia Băncii Centrale Europene (BCE), ceea ce a dat startul cursei pentru desemnarea succesorului acesteia, se arată într-o analiză a Euronews, preluată de Agerpres.

Decizia va intra în vigoare începând cu 12 septembrie. Boardul FMI „va putea lua acum măsurile necesare pentru a avansa cu procesul de selectare a unui nou director general”, a precizat într-un comunicat Christine Lagarde.

Conform unei tradiţii nescrise, care datează de la înfiinţarea Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional, în fruntea BM a fost numit un american, iar europenii au desemnat persoana de la şefia Fondului Monetar Internaţional. Ţinând cont că recent americanul David Malpass a obţinut funcţia de preşedinte la Banca Mondială, analiştii se aşteaptă ca funcţia de director general al Fondului Monetar Internaţional să revină unui european.

Unul dintre numele cel mai des vehiculate este cel al lui Mark Carney – guvernatorul Băncii Angliei (BoE) – în vârstă de 54 de ani. Economistul canadian – care deţine şi paşaport britanic, cât şi irlandez – a fost în ultimii şapte ani preşedintele Consiliului pentru Stabilitate Financiară (Financial Stability Board – FSB), un organism care se ocupă de reglementare financiară pentru economiile din G20.

Carney este licenţiat în economie la Universităţile Harvard şi Oxford şi a lucrat 13 ani pentru gigantul bancar american Goldman Sachs.

Un alt candidat este Olli Rehn – în vârstă de 57 de ani – membru al Consiliului guvernatorilor BCE şi guvernatorul Băncii Centrale a Finlandei. Anterior acesta a fost ministrul al Economiei în Finlanda şi de două ori a fost comisar european. Rehn a studiat relaţii internaţionale, jurnalism şi ştiinţe politice.

Pierre Moscovici – în vârstă de 61 de ani – este comisar european pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă. De asemenea, a fost de două ori ministru în Franţa şi este licenţiat în economie şi filosofie. Dacă va fi numit, va fi al treilea director general francez al Fondului Monetar Internaţional.

O altă candidată importantă este Kristalina Georgieva – în vârstă de 65 de ani – în prezent director general al Băncii Mondiale. Ea a lucrat prima dată în 1993 pentru Banca Mondială şi din 2017 este director general al instituţiei financiare mondiale. Kristalina Georgieva a ocupat în trecut funcţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi în perioada 2014 – 2016 a fost comisar pentru buget, supervizând prima reducere a bugetului multianual al UE.

Este licenţiată în ştiinţe economice, în economie politică şi în sociologie la Universitatea de Economie Naţională şi Mondială din Sofia, unde a şi predat în perioada 1977 – 1991.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Si Orlando ???
    Daca nu va fi acceptat de catre pesedei drept candidat, Vioproasta l-ar putea propune sef la FeMei: trebuie doar sa se parfumeze, sa dispara izul greu de pesedist, ca va fi instalat sef la stabilimentul cu felinar la poarta