G4Media.ro

Fantomele liberale roz și comediantul Ciolacu: care sunt mizele politice ale răfuielilor…

Fantomele liberale roz și comediantul Ciolacu: care sunt mizele politice ale răfuielilor din PSD și PNL

Stabilitatea coaliției PSD-PNL trece prin cel mai mare test. Cele două partide sunt forțate să adopte măsuri impopulare, cu impact asupra bugetarilor și mediului privat, iar fiecare e preocupat acum să arunce cartoful fierbinte în poala celuilalt. Primele atacuri publice relevă tensiuni atât între cele două partide, cât și în interiorul lor. Pentru că și Ciolacu și Ciucă înțeleg că a venit momentul decontului pentru anii de dezmăț pe banii cetățenilor.

  • De ce e important să facem analiza politică a momentului: de reacția celor două partide depinde atât stabilitatea actualului guvern și o posibilă criză politică, cât și rezultatul anului super-electoral 2024. Alte mize politice ale pachetului de austeritate sunt supraviețuirea politică a lui Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu.
  • Analiza economică în sine trebuie să aștepte proiectele finale de OUG. Totuși, avem indicii date chiar de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș: el a spus ieri că măsurile trebuie să aducă 12 miliarde de lei, iar impactul așa-zisei reforme în sistemul bugetar e de 2,5 miliarde de lei. Asta înseamnă că impactul creșterilor de taxe și impozite va fi de circa 9,5 miliarde de lei. E evident, din cifrele prezentate chiar de Boloș (PNL) că povara cea mai mare a austerității o va purta mediul privat, în timp ce bugetarii vor trece printr-o reformă de formă. Dar discuția aplicată pe pachetul de măsuri o putem avea odată cu publicarea celor două proiecte de OUG

Esențială e cauza care a provocat această situație: un dezastru bugetar creat de PSD, sub ochii nepricepuți ai PNL. Gaura enormă de la buget, cu mult peste deficitul asumat de 4,4% din PIB, a fost creată de fostul ministru PSD al Finanțelor, Adrian Câciu, care a supraestimat veniturile la buget și a subestimat cheltuielile. Așa a ajuns coaliția să fie obligată să impună noi taxe pe mediul privat. Iar acum, PSD face tot posibilul să arunce vina pe umerii PNL, deși tocmai partidul lui Ciolacu e responsabil pentru crearea acestui buget nerealist. Există, evident, și o vină a PNL: că a acceptat, prin fostul premier Nicolae Ciucă, un astfel de buget mincinos. Iar dacă vorbim de vină istorică, atunci tot PSD e responsabil: legile lui Dragnea din 2017-2019 sunt adevărate bombe cu explozie întârziată, cu costuri bugetare care cresc exponențial în fiecare an.

Și de aici și ineditul situației: e pentru prima oară când PSD trebuie să gestioneze, ca partid aflat la guvernare, un dezastru creat chiar de PSD. Până acum, partidele de dreapta erau cele care trebuia să rezolve crizele lăsate în urmă de PSD, cu consecințe politice care au dus până la dispariția lor de facto, vezi cazurile PNȚCD și PDL.

Miza fiecăruia dintre cele două partide e clară: să deconteze cât mai puțin din pierderile politice inevitabile. Pierderile politice vor veni din tăierea unor cheltuieli ale statului și din creșterea taxelor și impozitelor. De aici vin și tensiunile dintre PSD și PNL, dar și din interiorul PNL. Deocamdată, dinspre PSD nu există informații despre nemulțumiri față de mandatul lui Marcel Ciolacu, dar actualul premier are și el câțiva adversari redutabili care ar putea să deschidă o discuție internă.

Tonul criticilor publice între partide a fost dat de Rareș Bogdan, care a respins luni propunerile PSD de creșteri de taxe și impozite și a cerut tăieri de la ”statul gras”.

PSD-iștii au reacționat mai întâi chiar prin premierul Marcel Ciolacu, care a lansat critici voalate la PNL în conferința de presă de miercuri de la Ministerul Finanțelor. El a spus că ”am ajuns, după două guvernări nefericite, la un deficit de 9,2%” și că ”nu pot să nu regret faptul că aceste măsuri nu s-au discutat cu câteva luni, poate din luna februarie-martie, astfel încât ele să fie luate treptat”.

Atacul cu adevărat dur din partea PSD a venit prin Mihai Tudose, fostul premier intrat într-un con de umbră după scandalul presupusei hărțuiri sexuale de la Parlamentul European. În stilul său contondent, Tudose a scris miercuri despre ”fantomele liberale roz cu buline” care lansează “atacuri suburbane la adresa premierului Ciolacu” – aluzie la costumele colorate purtate uneori de Rareș Bogdan. Tudose i-a transmis într-o postare lui Nicolae Ciucă avertismentul că ”niște băieți deștepți din PNL” vor să-l dea jos de la conducerea partidului.

A venit apoi rândul lui Robert Sighiartău să dea replica, scriind că ”noi cei de la PNL așteptăm public scuzele comediantului Ciolacu”, cu referire la legea pensiilor speciale întoarsă de CCR în Parlament.

Ce ne spun aceste atacuri?

În primul rând, ele indică o stare de nemulțumire în interiorul PNL. Surse liberale au declarat pentru G4Media că mulți lideri sunt nemulțumiți de faptul că președintele Nicolae Ciucă și ministrul Marcel Boloș se comportă ca marionetele premierului Ciolacu, riscând astfel să îndepărteze publicul de dreapta dacă acceptă creșterile de taxe și impozite cerute de PSD.

Nemulțumirea PNL e însă în stadiu incipient, dovadă că singurele voci care îl provoacă pe Ciucă în ședințele interne sunt prim-vicepreședinții Dan Motreanu și Rareș Bogdan, ambii cu bază mică de putere în partid. Lor nu li se alătură niciodată alți lideri locali sau centrali cu greutate, ceea ce înseamnă că nu există masă critică în partid pentru contestarea lui Ciucă, în continuare puternic susținut de președintele Klaus Iohannis. Cu toate acestea, Ciucă a înțeles pericolul potențial și există deja discuții în partid despre un eventual congres PNL în toamnă în care el să își cimenteze poziția prin desemnarea drept candidat la prezidențiale.

În al doilea rând, schimburile de replici arată teama liberalilor că vor pierde masiv voturi dacă acceptă propunerile PSD de creștere a unor taxe și impozite. Sprijinit de economiști precum Cristian Socol, Leonard Badea (BNR) și Liviu Voinea (FMI), Ciolacu a ajuns să domine discuțiile din coaliție pe temele fiscale, iar Ciucă pleacă deseori de la aceste negocieri cu ideile PSD. Iar PNL a înțeles că dacă acceptă și jumătate din propunerile PSD de creșteri de taxe și impozite, va pierde enorm.

În al treilea rând: temerea PSD de consecințele electorale ale pachetului de măsuri. Deloc întâmplător, Marcel Ciolacu a refuzat să prezinte de la sediul guvernui pachetul de așa-zisă reformă a sistemului bugetar și s-a dus la Ministerul Finanțelor, locul controlat simbolic de PNL. Premierul și-a recitat rapid poezia de câteva minute și a plecat la propriu din conferință, lăsându-l pe ministrul PNL Boloș să detalieze măsurile cu impact asupra bugetarilor. Mai mult, Ciolacu a refuzat orice dialog cu ziariștii și a plecat în trombă cu mașina.

E simplu de înțeles de ce: orice mică reformă în mediul bugetar, cu tăieri de posturi de conducere și comasări ale unor instituții mai degrabă marginale va lovi, inevitabil, și în clientela de partid cu care PSD a umplut până la refuz instituțiile. Ca atare, Ciolacu și PSD-iștii vor încerca din răsputeri să nu se lipească de această temă și să o lase în brațele PNL. Care PNL, la rândul său, are de pierdut, pentru că și liberalii au plasat în administrația locală și centrală zeci de mii de clienți de partid, care acum tremură de grija salariului și a poziției.

Mai există o temere în PSD. Aceea că Ciucă ar putea fi schimbat de la șefia PNL și înlocuit cu un lider cu discurs anti-PSD. Tudose a spus-o explicit în postarea sa prin care l-a avertizat pe Nicolae Ciucă asupra acestui scenariu. Marcel Ciolacu a anunțat deja în mai multe rânduri: dacă Ciucă e dat jos de la șefia PNL, e probabilă ruperea coaliției. Șeful PSD știe că aproape orice alt lider în afară de Nicolae Ciucă ar face improbabilă, chiar imposibilă o coaliție, și asta ar însemna ca el să plece acasă de la Palatul Victoria și să-și fragilizeze poziția din partid.

Acesta e tabloul de moment, cu coaliția de guvernare umblând prin nisipuri mișcătoare. Iar timpul se scurge implacabil sub presiunea unui deficit bugetar care trebuie redus urgent. PSD și PNL trebuie să anunțe săptămâna viitoare și creșterile de taxe și impozite. Acela va fi momentul critic, punctul în care tensiunile politice vor da în clocot.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

33 comentarii

  1. principial e bine sa iesim in strada.
    1 Dizolvarea PArlamentului in 2023, alegeri libere, coroborat cu Modificarea Legii Electorale care sa permita Oamenilor sa Ajunga Parlamentari, NU specialilor sau Penalilor Existenti
    2 Confiscarea Bunurilor Fruntasilor P$D din 1990 pana in prezent, minim 50 miliarde euro aducem la Trezorerie
    3 Interzicerea partidelor gen AUR si UDMR in viata politica si publica
    4 Impozitarea Activelor BOR, precum si Publicarea Situatiilor Financiare, anual pe site ul Ministerului de Finante
    5 Stabilirea de Obiective la ICCJ, privind judecarea in MOD REAL a pretentiilor Victimelor .

    • @G4 – unde mi-e comentariul?

    • Sunt si eu de acord cu iesitul in strada, cum zici tu.
      Cat despre celelalte lucruri pe care le propui, sunt la fel de extremiste ca atitudinea aur. (nu zic ca tu esti extremist, doar aceste propuneri)
      Astfel de propuneri duc maxim la rezolvarea unor simptome, nu a cauzelor si cel mai probabil ar diviza mai tare societatea.
      Parerea mea e ca avem nevoie de educatie (reala) si dezbateri.

    • Șoșoacă? Tu ești?

    • @CatalinC
      In agricultura nu poți rodi între buruieni. Or, ceea ce propun este în fapt o acțiune de diminuare a buruienilor (roșii plus galbene, inclusiv galbene cu negru și buruienile Taba Csendori)

    • @Argonaut
      E cald sau răcoare pa Myr?

    • #wrightman….romanule adevărat….eu am strigat în strada înainte, probabil ,sa te naști tu… și chiar înainte cu un an de marele 89,când eram student în București! Probabil tubiei în strada acum cu steagul în piețe,la promisiunile lui simion si sosoaca! Asta a ieșit din 88 încoace….pregătiți ca tine!

    • @Gicu de la scularie
      Ai scris Numai Penibilitati. Punct.

    • @Wright Man
      Inteleg ce zici si ar fi sa se intample asa, doar ca in cazul in care ceva de genu s-ar intampla, cei cateva milioane de romani care ii voteaza ar zice ca suntem nazisti, sorosisti, ca instrumentam dosare, ca omoram democratia sau orice altceva. Asta ar duce doar la o mai mare diviziune a societatii.
      In plus, daca politicianu corupt X dispare din politica, votantii lui vor vota politicianul corupt Y. Coruptia e doar simptomul, educatia e problema

    • #Wrightman….și tu ai tras concluzii la fel ca orice încet care n a muncit,n a învățat,n a trăit! Puncte,puncte.. mergi la romanika tv și organizează ieșiri în strada cu steaguri!

    • @Gicu de la scularie
      Cand ascultam Metronom Duminical tu erai geana la Telejurnal

  2. Pròstii. Boborul va vota la anu usl+haur 60-70%. Era un articol despre crucile care apar la tot pasul in Romanica. E clar, se pune cruce Romaniei, scapa cine poate. O sa ramana pròștii sa plateasca pensii speciale, sporuri si salarii grase pt bugetari. Restul o sa fuga rupand pamantu’

  3. Din motive de transparenta nu ar trebui sa stim
    – cati angajati la stat in domeniul IT beneficiaza de scutirea de impozit pe venit?!

  4. Sa plece ambele partide de la guvernare si sa lase Usr sa faca reforma!

  5. incepe prostirea electoratului, ca PNL / PSD se dau peste cap pentru binele tarii, sa mai stranga cateva procente, ca apoi sa faca iar alianta

    … asta daca PNL nu ramane pe dinafara si o alianta PSD+UDMR chiar usor in minoritate + presidentia va fi suficient pentru a forma guvernul urmator

    CLAR e pentru toata lumea cu creier , ca tot ce e acum e din cauza PSDNLUDMR , si oricat ar tipa PNListii ca ei fac si dreg si PSD vrea taxe, sa nu uite ca si ei au angajat pe banda rulanta la fel ca PSDistii, si tot ei au girat alianta asta cu 99.99% voturi si sunt directi raspunzatori pentru orice

  6. Față de destrămarea posibilă a coaliției, mai catastrofală mi se pare o eventuală dar deloc imposibilă participarea aur la guvernare. Nu doctrina boantă în primul rând, ci nepriceperea și neadecvarea la realități ne-ar da lovitura de grație ( în fond nu suntem, totuși în anii 1940 ).
    Nu înțeleg, totuși, de ce în momentele acestea de cumpănă și folosind slăbiciunile coaliției, nu se mobilizează dreapta adevărată din opoziție. Ce se întâmplă acolo ? Noi cu cine votăm ? Soarele ?

    • Brian….dreapta de azi ” e doar copiii comuniștilor de ieri”! Lipsa de educație și viteza cu care haur întra în parlament , e de domeniul fantasticului, intr o societate educata,școlit,și cu bun simt! Ciudat e ca romanul ” educat” înjura țiganii,dar pe simion îl slăvesc… pe sosoaca ( care de fapt de 1/2 macedoneana,o urmează cu ochii închiși,pentru ca le place circul! Asta e România!

    • @Gicu de la scularie
      Simt ca ai un fetish nemarturisit cu Suncoasa de Shoshoakaa

    • Nu se va asocia nimeni cu AUR

    • #Wrightman….esti și tu la fel de roman ca sosoaca și simion! Nu prea înțeleg ce gândire ai! Eu o singura problema am….cu prostii și needucați! Am dreptul asta!

    • @Gicu de la scularie
      Mai ai o problema… mare: Cu gramatica limbii romane. ;))

  7. Bolșevicii au greșit bugetul, dar „statul gras” când și cine l-a facut, datoria publică cine a crescut-o în numai 2 ani de la 35% din PIB la 48%, mă lăsați?!

  8. Mesajele scurte si dese cheia marilor succese. G4 publica comantariille din 2 in 3 indiferent de contiut

  9. Din păcate toată treaba asta nu va duce decât la creșterea aur în intenția de vot, pentru că românii votează doar pe interes și nu sunt în stare să înțeleagă că nu mai merge treaba așa indiferent că ai un post călduț la stat sau nu. Iar opoziția nu e în stare să se coalizeze (aici mă refer la usr, reper și restul), să vină cu niște mesaje și acțiuni coerente. Oricum, și dacă ar câștiga dreapta alegerile și ar lua măsurile necesare, în maxim 2 ani psd ar fi înapoi la putere, pe model guvernarea cdr. Cum spunea cineva mai sus, totul pornește de la educație pe care s-au ocupat temeinic să o distrugă

    • Țara asta nu are nicio șansă, nici măcar să se tărie nu e în stare, e sortită eșecului!
      După ce că suntem proști, n-avem nici noroc!

  10. Taraie…

  11. USR ar face bine sa spună ca va anula toate creșterile de taxe si impozite făcute de binomul groazei PSD-PNL daca va ajunge la guvernare. Iar gaura furtului PSD-PNL va fi astupata din demiterea tuturor rubedeniilor, a amantelor, membrilor si clientelei de partid din aparatul bugetar. Atât trebuie sa spună si toată lumea va intelege.

    • romanii nu vor vota cu usr pt ca omosesualii, mai degraba mananca paine goala decat sa il manieze pe dzeu :DD

  12. @Vali
    Pui de pesedache ce-mi esti! ;))