G4Media.ro

Familiile cu cel puțin trei copii ar urma să plătească preț plafonat…

Sursa foto: Pixabay

Familiile cu cel puțin trei copii ar urma să plătească preț plafonat la toată energia consumată, potrivit unui amendament adoptat în comisii la Senat / Companiile spun că nu au date despre familii

Comisiile economică şi pentru energie de la Senat au adoptat, marţi, un amendament pentru plafonarea la 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, a tarifului la energie pentru clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin trei copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, pentru întreg consumul realizat. Companiile spun însă că nu poate fi aplicată această măsură, pentru că furnizorii nu dețin astfel de date.

Directorul executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie, Dana Dărăban, a atras atenţia marţi că unul dintre amendamentele aduse în Comisiile raportoare din Senat la Ordonanţa privind energia, referitor la preţul plafonat la energie pentru familiile cu cel puţin trei copii, nu ar putea fi aplicat pentru că furnizorii nu deţin aceste date.

„Furnizorii nu au aceste date. La cele referitoare de consum şi adresă. Va trebui să identificăm cum îi găsim”, a spus Dărăban după dezbaterile din Comisiile raportoare pentru OUG 119/2022 privind energia.

Ea susţine că există necorelări între obligaţiile producătorului şi cele ale furnizorului, astfel că cel din urmă ar putea avea probleme în găsirea energiei pentru clienţii finali.

„Problema este că există o necorelare între obligaţia producătorului şi obligaţia furnizorului. Producătorul are un 70% din cantitatea disponibilă, iar furnizorul are 70% din cantitatea necesară pentru acoperirea portofoliului de clienţi. Există riscul ca furnizorul să nu găsească energia necesară pe contracte bilaterale ca să acopere cei 70%. (…) Eu nu vreau să creez panică, dar există riscul real ca furnizorii să aibă probleme. (…) Să sperăm că optimismul membrilor din Parlament va fi confirmat de realitate”, a adăugat Dărăban.

Ea a recomandat ca ANRE să publice săptămânal suma totală solicitată de furnizori pentru rambursare.

Preşedintele Comisiei de energie, senatorul UDMR Istvan-Lorant Antal, a explicat că datele referitoare la familiile cu trei copii vor fi identificate cu ajutorul ANRE şi al ministerului de resort.

Comisiile parlamentare economică şi pentru energie de la Senat au acordat, marţi, cu majoritate de voturi, raport favorabil cu amendamente OUG 119/2022 privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energie electrică, plaja de beneficiari cu preţ plafonat pentru consumul realizat până la 31 august 2023 fiind extinsă.

Potrivit unui amendament adoptat de cele două comisii, 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, vor plăti clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin trei copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, pentru întreg consumul realizat.

OUG 119/2022 va fi dezbătută marţi în plenul Senatului, prim for sesizat în acest caz.

Sursa: Agerpres

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

5 comentarii

 1. LA „parlament” MANCAREA ESTE SUBVENTIONATA DE popor.

 2. „chaole mo!”

 3. aberatii , politicieni incapabili, corupti. daca in vest se poate nationaliza ,obligatoriu si la noi trebuie nationalizare, gaz si curent. restul sunt aberatii ale viitorilor puscariasi.

 4. Adevărul este că specia noastră s-a perpetuat doar datorită bunăstării materiale.
  Cu siguranță tu ești copil de milionari.🤣🤣🤣
  De asta ai timp de postări.
  Bleahh!

 5. Aceasta masura este aberanta. Companiile care factureaza nu pot avea acces la informatii de acest tip. In plus, nu intra in atributiile lor sa diferentieze facturarea. Daca statul vrea sa sprijine famillile cu copii trebuie (si trebuie sa faca acest lucru) sa acorde, de exemplu, un credit la impozit proportional cu numarul de copii. In acest fel se incurajeaza si munca iar cei care nu muncesc nu vor avea parte de acest credit.