G4Media.ro

Falșii soldați americani, care își făceau poze cu turiștii, interziși la Checkpoint…

Falșii soldați americani, care își făceau poze cu turiștii, interziși la Checkpoint Charlie din Berlin

Autorităţile din Berlin au decis luni, la 30 de ani de la căderea Zidului, să interzică accesul la emblematicul sit Checkpoint Charlie falşilor soldaţi americani care se lasă fotografiaţi de către turişti în schimbul unei sume de bani, informează AFP, citată de Agerpres.

Situat în inima capitalei germane, Checkpoint Charlie a fost în timpul Războiului Rece unul dintre principalele puncte de trecere între Est şi Vest, iar din 1989, el a devenit unul dintre cele mai vizitate locuri de către turişti.

O duzină de actori, în uniforme americane, pot fi găsiţi în permanenţă la Checkpoint Charlie de la începutul anilor 2000 pentru a fi fotografiaţi, contra cost, de către vizitatori sau pentru a vinde vize sau timbre false din perioada Războiului Rece.

Autorităţile din Berlin au decis să pună capăt acestei utilizări „inacceptabile” a spaţiului public.

Şeful acestei trupe de artişti a dat însă asigurări că aceştia – care ar putea câştiga, potrivit cotidianului Bild, între 1.500 şi 5.000 de euro pe zi – primesc doar donaţii voluntare din partea turiştilor.

Însă poliţia din Berlin a efectuat o anchetă sub acoperire care a arătat că turiştii recalcitranţi pot fi abuzaţi verbal sau fizic de către actori, nemulţumiţi că nu le-au fost daţi bani.

În 30 de ani, Checkpoint Charlie a devenit din punctul nevralgic al conflictului Est-Vest – teatru, în 1961, a unei îngrijorătoare poziţionări faţă în faţă a tancurilor americane şi ruseşti – o zonă comercială.

O dezbatere se poartă de câţiva ani la Berlin cu privire la soarta acestui loc emblematic al capitalei, între susţinătorii construcţiei de locuinţe şi cei ai creării unui spaţiu dedicat memoriei celor care au murit în timp ce încercau să treacă Zidul.

Sursa Foto: visitberlin.de

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Wtf, „soldatii” atrageau o multime de turisti catre diversele obiective din zona.
    Ce sa zic, norocul lor ca au apucat sa se pozeze cu mine 😀

  2. Decizia are un substrat mai profund.
    Tovarasii comunisti, cu mamica merkel in frunte, au oroare de simpatia publicului pentru americani. Americanii trebuie uitati, si rusii trebuie reabilitati, ca sa facem afaceri cu gaze cu ei, si ca sa ne facem noi armata europeana….o ambitie infantila si de-a dreptul imbecila a celor 2 trogloditi de la Berlin si de la Elysee.

    • Acum ca ai adus vorba, e interesant ca nu-i deranjeaza nici statuile lui Marx si Engels din Alexanderplatz, nicimemorialul soldatilor sovietici la nici 500m de poarta Brandemburg (atentie, in fostul Berlin de Vest!).

  3. Falsi soldati la falsul Checkpoint Charlie. In 1990 punctul asta de control a fost mutat din locul adevarat pentru ca zona era foarte circulata 🙂 In afara de Podul Spionilor si un fragment din Zid, toate locurile astea de comemorare a Razboiului Rece sunt in locuri bune pentru turisti, nu locurile lor autentice.