G4Media.ro

Falsă dispută sau escaladare a tensiunilor Prigojin-Șoigu? ”Forțele rusești au încercat să-mi…

sursa foto: INA FASSBENDER / AFP

Falsă dispută sau escaladare a tensiunilor Prigojin-Șoigu? ”Forțele rusești au încercat să-mi arunce în aer oamenii”, acuză șeful mercenarilor Wagner

Șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, care se ceartă de luni de zile cu șefii militari de rang înalt ai Rusiei, a acuzat armata rusă că a încercat ”să îi arunce în aer oamenii”, conform Reuters. Este vorba, deci, de o escaladare a tensiunilor între Evgheni Prigojin și Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării? Ori de o dispută-capcană pentru ucraineni, dar și pentru societatea rusă, prin crearea unei false opoziții la regimul Putin, în preajma alegerilor prezidențiale din 2024, unde dictatorul rus va candida pentru a cincea oară, așa cum explică unii specialiști?

Nici oficialii ucraineni nu cred în disputa dintre cele două tabere. Kievul a transmis că Prigojin folosește criticile nenumărate privind deficitul de artilerie ca o scuză pentru a se retrage atunci când suferă pierderi semnificative ori ca o capcană pentru a-i păcăli pe ucraineni, o tactică folosită de Moscova frecvent.

Trupele Grupului Wagner al lui Prigojin s-au retras în mare parte din orașul Bahmut din estul Ucrainei, pe care l-au capturat în cea mai mare parte luna trecută după ce au suferit pierderi grele, și și-au predat pozițiile forțelor regulate rusești.

Prigojin a transmis pe Telegram că oamenii săi au descoperit mai multe locații în zonele ”din spate”, unde oficialii Ministerului Apărării au plantat diverse dispozitive explozive, inclusiv sute de mine antitanc. Când au fost întrebați de ce au fost amplasate aceste încărcături, oficialii au indicat că a fost un ordin al superiorilor lor, mai relatează Reuters.

  • „Nu era necesar să se planteze aceste încărcături pentru a descuraja inamicul, deoarece (zona în cauză) se află în zona din spate. Prin urmare, putem presupune că aceste încărcături erau destinate să întâmpine unitățile Wagner care avansează”, a declarat Prigojin.

Niciuna dintre încărcături nu a explodat și nimeni nu a fost rănit, a precizat el, adăugând:

  • „Nu a fost nimeni rănit: „Presupunem că aceasta a fost o încercare de biciuire publică”.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat declarațiile șefului Wagner, conform Reuters, dar nu mai departe de ieri Vladimir Putin a declarat, la o şedinţă a Consiliului rus de Securitate, că „răuvoitorii” îşi intensifică eforturile de destabilizare a Rusiei ”din interior” şi i-a îndemnat pe membrii cabinetului său să nu permită acest lucru „sub nicio formă”, relatează TASS.

Prigojin, care s-a plâns în mod regulat că oamenii săi nu au primit suficientă muniție pentru asaltul de la Bahmut, a declarat miercuri că a cerut procurorilor să investigheze dacă înalți oficiali ruși din domeniul Apărării au comis vreo „crimă” înainte sau în timpul războiului din Ucraina.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...