G4Media.ro

Explicația ministrului Apărării la acuzațiile de fraudă la doctorat: L-am rugat pe…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Explicația ministrului Apărării la acuzațiile de fraudă la doctorat: L-am rugat pe directorul muzeului să mă ajute. Eu scriu încet / ”Au fost și alții în arhive care mi-au oferit materiale pe care fie le-am folosit, fie nu le-am folosit”

Ministrul Apărării a declarat joi, la Interviurile Digi24.ro, că l-a rugat pe directorul Muzeului Vrancea să îl ajute cu „tehnoredactarea” lucrării de doctorat, pentru că el nu are „această abilitate”. „Eu scriu destul de încet”, a declarat Angel Tîlvăr, care spune însă că lucrarea a fost făcută de el, că nu le cunoaște pe persoanele care îl reclamă că au scris-o în locul său și că anchetele Parchetului au concluzionat că fapta nu există.

„Această teză a fost încheiată acum 10 ani, a trecut prin toate filtrele academice, inclusiv verificarea conținutului. Nimeni nu m-a acuzat de plagiat. În ceea ce privește așa-zisele acuze, am să vă spun un lucru pe care l-am mai spus. Este vorba de o situație conflictuală între o persoană și directorul instituției, care îl reclamă pe respectivul director de vreo 10 ani, pe care le pierde sistematic. Într-una din aceste reclamații, domnia sa spune că la Muzeul Vrancea cineva mi-a tehnoredactat lucrarea. Ulterior, în ultima campanie, pe o foaie neasumată au apărut alegații și descrieri ale acestei situații, după care, ca urmare a faptului că a existat o reclamație am fost și eu chemat apărând în acea declarație, și am avut o discuție cu ofițeri, care s-a terminat așa cum a început, eu spunându-le cum stau lucrurile. Ulterior, când au apărut știri în presă, am înțeles că și parchetele din Galați sau Focșani au verificat lucrurile și fapta nu există. Eu nu o cunosc nici pe doamna Aurora Apostu, nici pe domnul Iliescu. Cu directorul Instituției (n.red. Horia Dumitrescu) m-am sfătuit pe toată perioada. I-am cerut directorului instituției ajutor purtând discuții zeci de ore cu el și l-am rugat să mă ajute cu punerea în pagină pentru că este foarte important inclusiv trimiterile. Nu mi se pare un lucru… M-a ajutat inclusiv făcându-mi observații pe lucruri pe care eu le consideram a fi valabile și el mi-a spus că trebuie o rigoare mai mare. Nu am vorbit cu niciun angajat pe această temă”, a declarat ministrul.  Întrebat dacă el a scris lucrarea la calculator, Angel Tîlvăr a spus că nu.

„Nu am tehnoredactat-o eu, pentru că nu am această abilitate. (…) L-am rugat pe Horia Dumitrescu (fostul director al Instituției), dar necerându-i să apeleze la cineva, am făcut-o pe baza relației personale cu el și îmi pare rău că are de suferit un om a cărui reputație este impecabilă și a cărui cariera academică e demnă de toată lauda.”

Întrebat cine l-a ajutat cu privire la cercetările legate de teza de doctorat, ministrul a admis că au fost li colegi, profesori de istorie.

„Eu însumi, sau colegi profesori de istorie. Profesorul Sîrbu, care mi-a spus și să aprofundez. Am discutat inclusiv cu Horia Dumitrescu posibilitatea de a extinde într-o lucrare de doctorat ceea ce mă interesa pe mine la acel moment. Au fost și alții în arhive care mi-au oferit materiale pe care fie le-am folosit, fie nu l-am folosit. Horia mi-a spus că are posibilitatea să îmi arate niște chestii care s-ar putea să mă ajute, atâta tot. Dar, repet, nici pe domnul Iliescu, nici pe doamna Aurora nu îi cunosc personal, nu le-am cerut nimic, nu am interacționat cu ei”, a mai spus acesta.

Ministrul a mai declarat că „anchetele care s-au făcut, ambele parchete au spus că fapta nu există.”

DNA și Parchetul Vrancea au clasat două dosare în care se cerceta, printre altele, punerea la dispoziție a instituției în scopuri personale, potrivit răspunsurilor oficiale pentru G4Media. Dosarele au fost constituite după o plângere depusă de un fost angajat al Muzeului Vrancei, Ionel Marin, care a susținut că timp de aproximativ trei ani Tîlvăr, la data respectivă deputat de Vrancea, ar fi beneficiat de sprijinul logistic și uman al Muzeului Vrancei pentru a-și redacta teza de doctorat.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

 1. Interesanta motivare la un furt intelectual. E ca si cand as spune politiei ca eu nu am furat gaina din cotet,doar l-am mancat si am tinut lanterna. Sunt mii de doctorate plagiate care inseamna milioane de lei in plus la salariile acestor hoti.

 2. Ce harneala ieftina 😂

 3. Bai, pui de sec.urist, spui ca nu ești vinovat pentru ca ai pus sclaveti sa-ți scrie teza? Asta-i atitudine invățată de la tăticul tău!

 4. Suna credibil.
  Directorul muzeului a tehnoredactat in timpul liber.
  Angajatii din subordine erau ocupati

 5. De asta suntem ultimii din Europa, ca e plina tara asta de „descurcareti in viata” cu „scola veti”!

 6. Nu-i cunoaște, n-a interacționat cu ei, el doar a cultivat „pretenia” cu directorul muzeului. Spune că nu știe face o pagina, nu știe face trimiteri, a avut nevoie de ghidare ș.c.l. Păi dacă nu știi cum se face o lucrare științifică, atunci ce-ai căutat, bă, la doctorat?

 7. Demisia.
  Și asta se scrie greu?
  Ți-o scriu eu hoțomane.

 8. El considera ca e scuza, dar e destul de grav daca la doctorat „scrie incet”. Nu ai cum sa scri incet la acel nivel, lucru pe care sunt convins ca il poate confirma oricare doctorand care si-a redactat singur lucrarile de seminar, licenta, disertatia si alte articole necesare, pe langa miile de conversatii online pe care nu ai cum sa le eviti fiind student, respectiv doctorand.

 9. Halucinant ce j…..i ne conduc!
  E mai rau ca-n vremea lui Dragnea!!!!

 10. Profesorul Sîrbu de care pomeneste e decedat din 2005. Tilvar e un oportunism de o nulitate intelectuala abjecta.

 11. Fiul Vrîncioaiei și al Securității, Cititorul-de-pe-foi și „Ă” exhibă un bagaj intelectual deplorabil, grefat pe o lipsă scîrboasă de onoare. Și de-alde ăștia sfidează continuu pe oricine îi ia la întrebări, în loc să recunoască, să facă mea culpa și să renunțe. Urît spectacol, urîtă țară condusă de asemenea borfași cu grade și diplome!

 12. Dacă plagiat nu e, nimic nu e ! Să-l caute și la master