G4Media.ro

Expert Forum: Alegătorii care au simptome specifice COVID-19, aflați în izolare, dar…

Expert Forum: Alegătorii care au simptome specifice COVID-19, aflați în izolare, dar care nu dețin documente justificative nu vor putea vota/ Este nevoie de o măsură urgentă

Expert Forum atrage atenția că până joi după amiaza autoritățile electorale și cele din domeniul sănătații nu au publicat instrucțiuni despre cum pot vota alegătorii care au simptome specifice COVID-19, aflați în izolare, dar care nu dețin documente justificative, se arată într-un comunicat al Asociației.

Potrivit sursei citate, legea electorală specifică faptul că pot solicita urna specială alegătorii bolnavi sau netransportabili care depun o cerere la secția de votare și care atașează documente justificative.

”Întrucât există alegători care nu au documente justificative, întrucât sunt informați telefonic de către direcțiile de sănătate publică despre faptul că trebuie să stea în izolare, considerăm că aceștia nu vor putea vota. Mai mult, vor avea dificultăți să voteze și persoanele care nu vor putea părăsi locul de muncă pentru a se deplasa la secția de votare, cum ar fi personalul din sistemul de sănătate, care nu pot solicita urna specială.

Având în vedere că mai sunt două zile și jumătate până când se depun cererile pentru solicitarea urnei speciale, considerăm că este nevoie de o măsură urgentă și de organizarea unei campanii de informare intense în perioada rămasă.

Mai mult, având în vedere că data alegerilor a fost anunțată din luna iulie, ni se pare inadmisibil faptul că până în acest moment Biroul Electoral Central și celelalte instituții implicate în organizarea alegerilor nu au luat o decizie, deși au fost numeroase semnale din public cu privire la această temă. EFOR a transmis acum două zile (marți) o solicitare către BEC[1] pentru a ne comunica cum vor vota alegătorii în această situație, dar nu am primit răspuns până în acest moment.

Mai mult, credem că autoritățile ar trebuie să aibă o strategie clară pentru situația în care nu se vor putea deschide sau se vor închide secții de votare în cazul retragerii membrilor birourilor electorale, întrucât în această situație alegătorii nu își vor putea exprima dreptul de vot. De asemenea, trebuie să existe instrucțiuni clare și detaliate pentru membrii birourilor electorale care vor însoți urna specială în spații cu risc ridicat (de ex. spitale COVID-19, la domiciliul persoanelor diagnosticate cu COVID 19), dar și o strategie pentru cazul în care aceștia nu își vor îndeplini atribuțiile”,  se mai arată în comunicatul Expert Forum.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Ce inseamna document justificativ? Buletinul de analiza cu rezultatul pozitiv este considerat document justificativ?

    • Orice document din care să reiasă imposibilitatea deplasării la secția de votare. Un buletin de analize cu rezultat pozitiv la Covid cu cel mult 14 zile înainte de alegeri ar trebui sa fie acceptat de orice președinte de secție de votare. S-ar trage concluzia că persoana este în izolare.

  2. Multumesc Ciprian!