G4Media.ro

EXCLUSIV Salarii și sporuri crescute pentru bugetari. Venituri mai mari pentru mii…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

EXCLUSIV Salarii și sporuri crescute pentru bugetari. Venituri mai mari pentru mii de funcționari din agricultura de stat / Spor de suprasolicitare neuropsihică pentru funcționarii ANI

Camera Deputaților are programat pentru viitoarea ședință de plen o lege care ar duce la creșterea salariilor pentru câteva mii de bugetari din domeniul agriculturii. E vorba despre angajații de la Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

 • UPDATE: Încă o creștere de venituri a fost votată marți în Parlament. Angajații Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) vor primi sporul pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică după ce Camera Deputaților a votat, în calitate de cameră decizională, un proiect de lege în acest sens. Citește aici mai multe detalii

Creșterile de salarii au loc pe fondul unei inflații galopante și a lipsei oricărei reforme în domeniul bugetar. Mai mult, după cum arată o analiză Economedia, numărul angajaților la stat a continuat să crească pe tot parcursul anului trecut, fiind acum la cel mai mare nivel din ultimii 12 ani. Și asta în condițiile în care, potrivit ultimului recensământ, populația României a scăzut cu peste un milion de persoane în ultimul deceniu.

Proiectul de lege a trecut deja de plenul Senatului în decembrie 2022, dar atunci prevedea doar creșterea salariilor pentru angajații de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Luni, 13 martie însă, deputații din Comisia de agricultură au adoptat un raport de admitere care adaugă două instituții ai căror angajați vor primi salarii mărite: Academia de Științe Agricole și Silvice și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Cum vor crește salariile? Prin simpla schimbare a încadrării din funcție publică teritorială în funcție publică de stat, ceea ce ar duce la un plus de venituri de circa 10-15%.

Proiectul de lege mai prevede și aplicarea pentru toți angajații acestor instituții de stat a sporurilor pentru condiții periculoase și vătămătoare de muncă.

Citește aici proiectul de lege

Citește aici raportul Comisiei de Agricultură

Deputatul USR Alin Apostol critică intenția coaliției PSD-PNL-UDMR de a crește salariile pentru cele trei categorii de bugetari: ”Mi se pare un proiect de lege absolut neechitabil, ca să nu zic cuvinte foarte dure, atâta timp când în România sunt peste 1,2 milioane de contracte cu salariul minim pe muncă. Este dezgustător. PSD și PNL propun creșteri salariale pentru câteva mii de oameni. Să nu ne mai mirăm atunci când oamenii onești nu vin la vot și lasă această mafie administrativă”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

 1. Saracii…o duc greu…si este foarte periculos sa stai degeaba atat timp…si intr-adevar atunci cand plimbi degeaba un dosar dintr-un birou in altul poate sa iti cada pe pantof si sa te ranesti foarte grav…foarte meritata aceasta crestere a salariului…

 2. Bun, să vă fure, că voi i-ați votat.

 3. Dupa faptă si rasplată. Nu degeaba avem o agricultura prospera, cinste muncii sustinute a acestor functionari publici in frunte cu tataia de-aia.

 4. Cum arata aparatul de stat in criza:

  În 2016, România avea 70 de secretari de stat, la care se mai adăugau 25 de șefi de instituții subordonate cu rang de secretar de stat.

  in 2023, guvernul Romaniei are peste 200 de secretari de stat, directori sau membri în consiliile de administrație cu rang de secretar de stat, ori persoane din conducerea serviciilor de informații care au și ele rang de secretar de stat.

  Cum bine zicea cineva, azi avem trei guverne intr-unul: unul PSD, altul PNL, altul UDMR. E normal sa fie de trei ori mai multi secretari de stat.

 5. Cele mai mari creșteri salariale vor anul aceasta,ați ghicit,la SC APAPROD SA – Deva : CREȘTERE ZERO.
  Ele sunt parte a unui amplu și complex program de restructurare propus de , președintele CJ Hunedoara,Nistor Laurențiu,prin intermediul mai noului și performantului președintele al Consiliului de Administrație: Arion Victor.