G4Media.ro

EXCLUSIV România lipsește de pe lista țărilor din Europa de Est care…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

EXCLUSIV România lipsește de pe lista țărilor din Europa de Est care au cerut giganților IT să oprească dezinformarea și propaganda Rusiei pe rețelele sociale. Scrisoarea, semnată de premierii din 8 țări

Opt prim-miniștri ai unor state din Europa centrală și de est au semnat o scrisoare publică prin care cer marilor companii IT, precum Facebook și Google, să oprească dezinformarea și propaganda din Rusia. De pe lista semnatarilor, așa cum a fost prezentată de guvernul Cehiei, lipsește premierul României, Nicolae Ciucă.

Țările semnatare sunt Moldova, Ucraina, Polonia, Cehia, Slovacia, Estonia, Letonia și Lituania, iar documentul a fost publicată pe site-ul premierului ceh Petr Fiala.

Premierii semnatari cer celor mai importante companii de tehnologie din lume să acționeze pentru a combate dezinformarea pe platformele lor de socializare de către puterile ostile, despre care spun că subminează pacea și stabilitatea.

Prim-miniștrii semnatari au arătat că platformele tehnologice, cum ar fi Facebook, ar trebui să ia măsuri concrete, cum ar fi respingerea plăților de la persoanele aflate sub sancțiuni UE și modificarea algoritmilor pentru a promova acuratețea în detrimentul angajamentului utilizatorilor.

„Manipularea și interferența informațiilor străine, inclusiv dezinformarea, sunt realizate pentru a destabiliza țările noastre, pentru a slăbi democrațiile noastre, pentru a face să deraieze aderarea Moldovei și Ucrainei la Uniunea Europeană și pentru a slăbi sprijinul nostru pentru Ucraina pe fondul războiului de agresiune al Rusiei”, se arată în scrisoare.

„Companiile mari de tehnologie ar trebui să fie vigilente și să se opună să fie folosite ca mijloc de promovare a unor astfel de obiective. Acestea ar trebui să ia măsuri pentru a se asigura că platformele lor nu sunt folosite pentru a răspândi propagandă sau dezinformare care promovează războiul, justifică crimele de război, crimele împotriva umanității sau alte forme de violență.”

Potrivit portalului moldovean IPN, scrisoarea a fost semnată la inițiativa Republicii Moldova.

Purtătorul de cuvânt al guvernului de la Chișinău, Daniel Vodă, a declarat că raționamentul pentru care a fost lansată această inițiativă este că țările din vecinătatea Republicii Moldova se confruntă cu un război informațional ca urmare a consecințelor invaziei brutale a Federației Ruse în Ucraina. „Apelul țării noastre este făcut în contextul participării Republicii Moldova la cel de-al doilea Summit pentru democrație, găzduit de președintele SUA, Joe Biden, la care participă cu un discurs național președinta Maia Sandu”, a precizat Daniel Vodă.

Publicitate electorală

 


 

Material publicat în cadrul proiectului „Cine și cum: combaterea dezinformării care îndepărtează cetățenii de proiectul european”, susținut de Agenția Executivă pentru Educație și Cultură (EACEA) cu atribuții delegate de Comisia Europeană.

Detalii despre proiect, AICI.

—-

Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt însă ale autorilor și nu le reflectă în mod necesar pe cele ale Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea finanțatoare nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

 1. Știe Ciucă de ce n-a semnat. Și noi știm.

 2. „pe rețelele sociale” scrie chiar cu litere mari in titlul articolului

 3. cum spunea Aurescu luat la intreabri de un JURNALIST, la guvernul „meu” PSDNLUDMR, e secret , ei asa protesteaza si semneaza adeziuni .. la secret
  sa nu afle nenea putin

 4. HUSH, vrei sa vezinun troll? Uita-te-n oglinda 👍🏼 Numai face pe prostul, penibilule!

 5. Ciuca este reprezentanul juntei militaro-mafiote-SI-BOLSEVICA. De aia!

 6. Noi suntem o țară fără prim – ministru, măciucă este un soldat de carton făcut preș de psd-isti…am auzit că s-a mai îngrășat….

 7. Din contra, guvernul PSDNL plateste miliarde din banii nostri televiziunilor celor ce au devalizat tara si fac propaganda putinista. Cu atat mai mult le convin dezinformarile de pe retelele sociale ale trolilor putinisto-AURolaci pentru ca scopul lor final e scoaterea tarii din UE si NATO pentru a-si pastra averile intacte si a nu da socoteala nimanui pentru jaful facut

  • cam așa… absolut dezgustător

  • M-am uitat incă odată la cine l-a scris,fiindcă am crezut ca l-am scris eu,regasindu-mă atat de bine in acest comentariu,care traduce foarte bine situatia.
   Dar poate ca primu ministru l-a delegat pe „ION” si nu stim noi!?S-o fi oprit curentul si n-a mai ajuns semnatura la timp.
   Si totusi nu trebuie sa uitam ca Romania are cea mai delicată pozitie strategică,în acest context geopolitic.

 8. Cum arata propaganda pro America, in contextul in care suntem parte din NATO si ne vaitam ca suntem privati de visa waiver? Si ce anume din ce se spune la tv anti-rusia e fals ?

 9. Explicația se găsește pe pagina de Facebook a domnului Ciucă. Aruncați o privire la postări de acum câteva zile și veți vedea comentarii laudative de la profile de FB care sunt făcute după același model. Totuși e de apreciat ca de data asta n-au mai angajat vietnamezi :)))

 10. @HUSH – Uite, la tine e propaganda, de exemplu 😂😂😂

 11. Bula…iti meriti numele. De ce sq ne ascultam sotia, mai bine obtradam cu amanta. Mars in pm de troll pro rus!

 12. RTV
  Toate celelalte indirect pentru ca a sustine USL = a sustine saracia si coruptia = indirect Rusia

 13. Pe Facebook este plin de „comentatori” pro putin și pro Rusia.

 14. Vai ce Prim-Ministru marioneta e Ciuca asta, zici ca e ciuca batailor!
  Extrem de slab, extrem de sters, nu are pic de prezenta, de carisma. Cum naiba a ajuns asta general in armata. Eu stiu ca in armata trebuie sa ai autoritate, viziune, sa fii lider nu este la indemana oricui. Si totusi, nu imi pot imagina cum a ajuns acest personaj general. Nici capitan nu stiu cum a ajuns…
  Uitati-va la presdintele Cehiei, Petr Pavel ce statura are.
  Doamne ce „lideri” are Romania…astia nu-s lideri, astia-s sefi