G4Media.ro

EXCLUSIV Răzvan Nicolescu despre scandalul facturilor la energie: Aproape 70% din creșterile…

EXCLUSIV Răzvan Nicolescu despre scandalul facturilor la energie: Aproape 70% din creșterile de preț se duc la stat, guvernul are bani pentru a ajuta consumatorii / Compania care a transmis clienților facturi greșite Electrica, controlată de stat

Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, arată într-un interviu pentru Economedia și G4Media că guvernul are suficienți bani pentru a-i sprijina pe consumatori pentru că 70% din creșterile de prețuri la gaze și energia electrică intră în bugetul statului.

El spune că Electrica, firmă controlată de stat, e compania care a trimis facturile greșite către consumatori și spune că directorul general al Electrica SA/președinte CA al Electrica Furnizare ar fi trebuit demis imediat pentru încălcarea legii.

Nicolescu, care a fost și președintele Agenţiei Europene pentru Autorităţile de Reglementare, spune că una dintre cauzele crizei facturilor este lipsa investițiilor în noi capacități de producție. În privința companiilor de stat, fostul ministru critică ”politizarea excesivă și deprofesionalizare”.

În ceea ce privește investițiile, fostul ministru spune că în privința gazelor din Marea Neagră, ”orice lună pierdută înseamnă 100 de milioane de euro pierduți la bugetul de stat, bani din redevențe, taxe directe și indirecte”.

 • Cele mai importante idei din interviu:

– Despre creșterea facturilor: Este o problemă gravă, care poate fi însă gestionată. Banii generați de creșterea facturilor merg la stat. Din calculul nostru, aproape 70% din creșterile de preț se duc la stat, prin creșterea încasărilor la TVA – aplicat la o bază mult mai mare. iar companiile care beneficiază cel mai mult de pe urma acestor creșteri sunt companii ale statului sau controlate de stat

– La gaze naturale, toate creșterile de prețuri sunt suprataxate. Banii nu mai ajung la companii, se duc direct ca suprataxă la bugetul de stat. Orice sumă care depășește 45 lei/megawatt se duce direct la buget.

– Trebuie să găsim o modalitate legală prin care statul să întoarcă acești bani către cetățeni și mediul de afaceri. Aceștia sunt bani pe care statul nu a contat în planificările bugetare

– Măsurile anunțate de premierul Ciucă sunt utile, poate că ar trebui aplicate mult mai repede. Data este de discutat, dacă se poate ar trebui aplicate mai repede măsurile

– Ar trebui să mai aplicăm o măsură suplimentară, care a fost utilizată și de alte state europene: vouchere acordate cetățenilor. Ar trebui folosite pentru modernizarea iluminatului în locuințe, eficientizarea consumului, îmbunătățirea sistemului individual de încălzire.

– Statul român are bani pentru aceste vouchere. Sunt banii menționați mai devreme din creșterea facturilor. Există și un fond de sute de milioane de euro la ANRE, bani nefolosiți. De asemenea, pot fi acordați bani și din Fondul de Modernizare, aflat la dispoziția Ministerului Energiei, în valoare de circa 15 miliarde de euro

– Cauzele scumpirii din energie: sunt cauze legate de contextul internațional, contextul regional și contextul național.
– contextul internațional: cererea și-a revenit rapid după pandemie, iar oferta nu face față.
– contextul regional: în UE, creșterile la gaze sunt mai mari decât în Asia sau America, pentru că Europa depinde de doi furnizori mari: Norvegia și Gazprom (Rusia). Iar Gazprom devine tot mai puțin serios.
– contextul național: O liberalizare defectuoasă a pieței, lipsa unui model de piață pentru energia electrică și gazul natural. Faptul că toate tranzacțiile sunt la vedere pe piața electrică este un neajuns pentru că toată piața regională vede ce cărți are România în mână. E un paradox, un sunt un adept la transparenței, dar această transparență excesivă a devenit o problemă.

– Eliminarea acestei transparențe nu ar putea duce la re-apariția băieților deștepți din economie? Ar trebui identificate companiile de stat și, pentru a preveni apariția băieților deștepți, să le fie impusă în continuare această transparență totală. În piața de la noi, aproape jumătate din energia pe care o consumă într-o zi se tranzacționează de pe azi pe mâine. Adică este un risc de volatilitate foarte mare. Ar trebui resetate lucrurile, dar prevenind reapariția unor șmecheri.

– În ultimii 4-5 ani nu am mai investit nimic în energie. Am închis capacități de producție, am scăzut producția de gaz, nu am pus nimic în loc. Culegem azi ce nu am făcut în anii trecuți – consecințele lipsei de investiții

– Sunt probleme structurale la companiile de stat. Companiile de stat sunt deprofesionalizate, excesiv politizate, cu conduceri interimare

– Compania care a transmis clienților facturi greșite este controlată de stat – Electrica SA. Imediat aș fi demis managerul general, fără să-i plătesc vreo compensație. Cu astfel de lucruri nu ne jucăm. Statul controlează compania și compania respectivă nu respectă legea.

– E un moment în care oamenii sunt la capătul răbdării, nivelul de nervozitate în societate e foarte mare. Oamenii se uită la TV și află că factura e înghețată, dar se trezește cu facturi de mii de lei

Citește integral pe economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. În sfârșit unul care spune cine mărește tarifele și unde ajung banii.

 2. Pe#n#elep#re#le pe#se#dis#te ciolacu, ciuca, iohanis, care duc „grij#a” poporului din cauza creș#terii pret#urilor, nu știu ca co#mp#anii#le de energie electrica sunt pr#op#rietat#ea statului.

 3. Pe#n#elep#re#le pe#se#dis#te ciolacu, ciuca, iohanis, care duc „grij#a” po#po#rului din cauza cr#eș#terii p#ret#urilor, se fac ca nu știu ca fir#m#ele de energie electrica sunt pr#op#rietat#ea statului.

 4. Hidroelectrica este companie de stat, si se lauda ca furnizeaza un procent considerabil din productie. Are doar o mana de angajati, nu cumpara materie prima, si nu plateste daune de mediu pentru râurile sacrificate. Cum își justifică prețul energie vândute? Se lauda si cu un profit enorm. Ar trebui sa ajusteze pretul de vanzare pana cand costurile se echilibreaza cu veniturile. Daca la stat i-ar pasa de cetateni, nu de profitul pe care il acapareaza ca sa si-l insuseasca mai apoi firmele politicienilor, prin contracte cu statul.

 5. Să vină Ginea hoțul pe persoană fizică al pnrr ului.!!!

  • @bubi
   Singurii tai 2 neuroni se felicita reciproc.

 6. Dacă-i așa, atunci Statul ar trebui să reducă prețurile și să încaseze mai puțin sau să-i ajute pe toți consumatorii nu numai pe cei ”vulnerabili”, asta însemnând că de fapt Statul ia de la toți ca să dea înapoi numai unora. Adică unii plătesc mai mult pentru ca alții să plătească mai puțin, în acest caz Statul fiint pentru unii mumă pentru alții ciumă.

 7. Omul chiar stie despre ce vorbeste! Nu a spus insa ca Electrica e cloaca condusa direct de Virgil Popescu si trei militieni!