G4Media.ro

EXCLUSIV Harta pestei porcine africane în UE: România, țara cea mai afectată…

EXCLUSIV Harta pestei porcine africane în UE: România, țara cea mai afectată de virusul care omoară porcii

Harta actualizată a focarelor de pestă porcină din Uniunea Europeană, realizată de Comisia Europeană, arată că România e țara cea mai afectată de virus, cu aproape jumătate din județe aflate în zona roșie – focare de pestă descoperite în mod oficial. Printre țările în care există focare de infecție în ferme se mai numără Polonia, Lituania, Estonia.

Harta realizată de Comisia Europeană pe baza noilor informații strânse la nivel comunitar și prezentată în premieră de G4Media.ro arată că sud-estul și nord-vestul României sunt practic zone roșii.

Epidemia de pestă porcină africană a dus la închiderea unor mari ferme de porci, printre care și a doua cea mai mare fermă din UE, situată în județul Brăila.

Tot mai mulți fermieri acuză guvernul de gestionarea catastrofală a situației, criticând mai ales inacțiunea ANSVSA față de avertizările timpurii din 2017.

Astfel, în 17 județe plus Bucureștiul au fost descoperite focare de pestă porcină, animalele din ferme și gospodării fiind sacrificate și incinerate.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni.

Zona roșie:

— Zona Bucureștiului,
— județul Constanța,
— județul Satu Mare,
— județul Tulcea,
— județul Bacău,
— județul Bihor,
— județul Brăila,
— județul Buzău,
—județul Călărași,
— județul Dâmbovița,
— județul Galați,
— județul Giurgiu,
— județul Ialomița,
— județul Ilfov,
—județul Prahova,
—județul Sălaj,
—județul Vaslui,
—județul Vrancea.

Zona Albastră (cazuri de pestă la porci mistreți):

— județul Alba cu următoarele delimitări:
— la nord de drumul național 7,
— județul Arad cu următoarele delimitări:
— în partea de nord a liniei descrise de următoarele localități:
— Macea, Șiria, Bârzava, Toc, care se intersectează cu drumul național 7,
— la nord de drumul național 7,
— județul Argeș,
— județul Bistrița-Năsăud,
— județul Brașov,
— județul Cluj,
— județul Covasna,
— județul Harghita,
— județul Hunedoara cu următoarele delimitări:
— la nord de linia descrisă de următoarele localități:
—Brănișca, municipiul Deva, Turdaș, localitățile Zam și Aurel Vlaicu, care se intersectează cu drumul național 7,
— la nord de drumul național 7,
— județul Iași,
— județul Maramureș,
— județul Neamț,
— județul Teleorman.

Sursa foto: Comisia Europeană

Legenda hărții: boala afectează atât exploatațiile de porcine, cât și populația de porci sălbatici (părțile III și IV), numai populația de porci sălbatici (partea II) sau riscul se datorează unei anumite proximități față de populația de porci sălbatici infectată (partea I). În mod deosebit, este necesar să se diferențieze dacă situația epidemiologică a fost stabilizată și boala a devenit endemică (partea IV) sau situația este încă în schimbare, având o evoluție incertă (partea III).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

 1. Asta ati votat asta aveti!Hoti,inculti,invartiti,INCOMPETENTI, care desi au stiut din 2016 ca avem pesta porcina NU AU FACUT NIMIC.
  Pe viitor votati oameni corecti,bine pregatiti si cu colana vertrebala gen Uniunea Salvati Romania ( USR)

  • În 2016, era guvernul Cioloș și nu PSD-ul, iar mulți din oamenii din acest guvern sunt acum membrii USR. Mulți din membrii USR au militat pentru interzicerea vânătorii la toate animalele (urși, mistreți). Pentru că guvernul Cioloș reprezintă primul guvern care nu a luat nicio măsură, fiind preocupat de subvenții pentru multinaționale și vânzarea pe două parale a României, ar fi bine să nu votați nici USR și PR100 (partidul lui Cioloș).

  • dixxy logica ta suna cam asa: daca aveti un cancer de 30 de ani si ati colectat si un stranut pe parcurs, renuntati la lupta impotriva cancerului si scapati naibii de stranutul ala ca va nenoroceste.
   PS, ca sa pricepi : PSD = cancer.
   PPS. penibilii ca tine, platiti de PSD ca sa tampeasca lumea de cap pentru a lansa imaginea ca toti sunt o apa si un pamant (aberant. Exista diferente pana si intre Hitler si Ceausescu. Pana si intre Stalin si Lenin. MEREU e o diferenta, mereu poti alege, daca ai creier) sunt printre cele mai rele boli de care sufera ROmania azi. Tu esti cancerul.

 2. Cu toate asta nimeni nu vorbeste de pesta porcina. Toti se ascund ca si cum nu ar exista.
  Coruptia ucide; nu doar oameni, ucide si locuri de munca, afaceri, destine.

  O amnistie ar rezolva si problema asta; deja se pregateste.

 3. Câteva întrebări :
  De ce nu există încă o celulă de criză la nivelul Guvernului?
  De ce nu se cere ajutor calificat de la UE?
  De ce ANSVSA tace?
  Şi o singură soluţie: DEMISIA DE URGENŢĂ a ministrului agriculturii, a şfului ANSVSA şi a premierului! Şi recuperarea pagubelor de la toţi incompetenţii care nu şi-au făcut treaba la timp!

 4. Harta peste i porcine=ciuma rosie.
  In curand va cuprinde toata RO.
  Pe modelul Ungaria.Rusia.Turcia..
  Adică Dictatura Pesta Porcine.

 5. Cu parlamentul si senatul are cineva de gand sa faca ceva?… astia sunt infestati mai rau ca porcii… nu-i pune nimeni la nani?

  Muie psd, dragnea si toti ceilalti…

 6. Harta indica corect faptul ca in Romania CIUMA ROSIE a tabarit pina si pe porci !

 7. Am impresia ca totul a fost aranjat. Nu inteleg cum pesta porcina s-a oprit la granita cu Bulgaria si Ungaria, in situatia in care tot mai multi romani isi fac concediile prin vecini. In nordul europei se observa clar insiruirea tarilor afectate de pesta porcina,in schimb, in centru-estul europei, doar Romania este plina de pesta…

  • Cică la noi o combate unul, Daea și cu psd-istii lui, poate că așa se explică.

  • Ungaria are si ea probleme, apare pe harta.
   Bulgarii fac gard ca sa impiedice porcii salbatici sa patrunda. Iar pe Dunare e mai greu sa inoate.
   Harta e realizata pentru UE, asa ca nu are cum sa iti arate focarele din Ucraina

 8. vad ca peste porcina e declarata si in bucuresti. pai sa o alunge jandarmii cu pulanele!

 9. Azi, 28 aug., in jurul orei 17,20, la A3 s-a spus ca vinovat pentru patrunderea pestei porcine in tara este SRI, care trebuia sa informeze imediat dupa ce primul porc mistret bolnav a trecut granita in Romania. Asta in conextul in care se discuta despre fortele externe care vor sa distruga economia Romaniei. Au lasat sa se inteleaga ca SRI care nu a informat ca primul porc bolnav a trecut granita ar fi in intelegere cu inamicii tarii.
  Recunosc, e incredibi, dar e adevarat.

 10. Verificați dacă italianul care are foarte mult pământ agricol pe zona Tulcea. Are afaceri si in Africa si este posibil ca el să fi adus pesta in zona Tulcea, pentru ca era deranjat de porci mistreți si pentru infectarea porcilor la el ar fi fost floare la ureche , doar o fiola cu virusul in mașinăria de erbicidat si ar fi putut infecta câteva zeci de hectare din zona de tranzit a animalelor sălbatice.. Autoritățile sa verifice zona mai amănunțit unde a izbucnit focarul sunt zeci de mistreți morti in culturile lui…

 11. Mesaj pt dixxy : tu nu stapanesti nici macar elemente simple, de ordin primar.
  E bine ca poti respira (inca)
  Pana nu te distruge complet pesta porcina fa un calcul : cat poate schimba un guvern care a fost inscaunat cateva luni, cu un parlament advers, intr o tara condusa de criminali timp de 30 de ani.

  Dupa ce faci calculul asta, refa l de cateva zeci de ori. Repeta si noapte si ziua: nu sunt un imbecil, nu sunt un imbecil. Poate ajuta…

 12. Mita suiul esti prost gramada . Explicatia lui dixxy e corecta. Astia care credeti ca usr sau partidul lui ciolos sunt mai buni ca psd sunteti retarzi frustrati. Toate partidele sunt la fel . Daca crezi ca usr sau pnl sau pmp ar conduce mai bine tara esti prost . O vor face la fel de prost. Social media a prostit romanul rau de tot. Pune botul la toate teoriile conspirationiste. Pesta e reala si e f greu de tinut in control. Cum plmea vs explicati retarzilor ca pesta porcina a facut ravagii 30 de ani in vestul europei secolul trecut ?