G4Media.ro

EXCLUSIV Comisia Europeană a refuzat o găselniță a guvernului Dăncilă, care voia…

EXCLUSIV Comisia Europeană a refuzat o găselniță a guvernului Dăncilă, care voia să deconteze din fonduri UE proiectele de apă și canalizare date baronilor PSD prin celebrul PNDL

Comisia Europeană a refuzat cererea guvernului Dăncilă de decontare din fondurile europene a proiectele de apă și canalizare realizate de baronii locali prin controversatul Program Național de Dezvoltare Locală (PNDL). DG Regio, Departamentul pentru politică regională și urbană al Comisiei Europene, a transmis Ministerului Fondurilor Europene, condus de ministrul Roxana Mânzatu, că exclude o asemenea propunere, potrivit unui document consultat de G4Media.ro.

PSD voia să recupereze în acest mod 1,8 miliarde de lei, adică aproape 0,2% din PIB, potrivit proiectului de rectificare bugetară.

Guvernul Dăncilă voia să rezolve două probleme prin această propunere. În primul rând, ar fi crescut artificial gradul de absorbție a fondurilor europene, extrem de scăzut în acest moment, cu excepția plăților directe din agricultură. În al doilea rând, ar fi diminuat deficitul bugetar, dat fiind că plățile inițiale pentru proiecte au fost făcute de la bugetul de stat.

Comisia Europeană a refuzta categoric propunerea guvernului pentru că proiectele finanțate prin PNDL nu respectă standardele cerute de Comisie și nici nu se înscriu în strategia Comisiei Europene. În plus, experții executivului european au transmis că PNDL a fost creat special pentru a submina fondurile europene.

Guvernul Dăncilă voia să treacă proiectele de apă și canal deja realizate de la PNDL la POIM (Programul Operațional Infrastructura Mare), finanțat din fonduri europene.

Cum s-a ajuns aici? Propunerea nu a fost făcută publică niciodată de guvern sau de conducerea PSD. Ea s-a materializat ca amendament depus de Comisia pentru buget din Camera Deputaților la proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.30/2018, OUG aprobat în luna aprilie de Guvernul Dăncilă.

Amendamentul a fost aprobat de Comisia de buget și a fost votat apoi de plenul Camerei Deputaților.

Ce prevedere introduce amendamentul votat:

 • „Proiectele nefinalizate, finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală, aprobat prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului național de dezvoltare locală, aprobată prin Legea nr. 89/2015, cu modificările și completările ulterioare, și prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri privind realizarea investițiilor finanțate din fonduri publice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 250/2017, pot face obiectul decontării din fonduri europene structurale și de investiții, în perioada de programare 2014 – 2020”.

PNDL e un proiect controversat și criticat de-a lungul timpului atât de Comisia Europeană, cât și de FMI, chiar și în guvernarea PDL, când se numea PNDI (Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii). Criticile au apărut din cauza atribuirii proiectelor pe criterii politice, din cauza lucrărilor făcute prost și a decontării indiferent de rezultate.

Foto; Viorica Dăncilă și Roxana Mânzatu, ministrul Fondurilor Europene, refuzate de Comisia Europeană (Agerpres / Grigore Popescu)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

 1. astia au in sange smenul. dar i-au citit si europenii. deja default se pregatesc sa le mai dea un jet.

  • Nici sa fure cu cap, eficient nu mai sunt in stare. De fiecare data cand auziti vaicareli despre cat de nedreptatiti sunt esticii in UE, n-ar strica sa ne aducem aminte cine a ales aceste panarame (spoiler alert: noi, cei mai vrednici si viteji dintre traci) si ce fac ele la Bruxelles cu banii europeni.

 2. Daca si Comisia Europeana s-a apucat de tiparit placute suedeze, probabil PSD-ul e considerat extrem de sexy, posibil de la Ciuma Rosie de care sufera…

  • @Scaraotchi,
   Razi manzeste cand te gandesti la contrele pe care le da toanty Veorica celor de la Comisia Europeana, pe care ii acuza ca dau dovada de exces de zel cand o prind la inghesuiala….
   Veorica a invatat lectia de la daddy si a devenit mare patrihoatza mare, dar mereu e si ghinionista ca aia de la Bruxelles stau cu ochii cat cepele pe marile ei proiecte de crestere a prosperitatii baronilor rosii si mereu ii dau peste degete….
   Azi, maine pleaca Viorica, sefa de guvern//
   Si lasa baronimea sub un decor cam tern//
   Trecutul si prezentul au fost far’ de pacat//
   Sper ca macar viitorul sa fie unul de c a. at//

 3. Tun după tun, caută să fure de peste tot. După ce au săpat 30 de metri de șanț cu 15 mil de euro, le propune celor de la UE să continue finanțarea ei pt terminarea șanțului de 100 de metri adică încă vreo 150 mil de euro. :)))))

  • PSD s-a obisnuit ca toata lumea sa fie fraiera, din moment ce romanii le inghit toate mizeriile si inca, in mod absolut bizar, voteaza cu PSD.

   Dar uite, europenii nu sunt fraieri cat romanii.

 4. Mafiotii astia tot nu inteleg ca UE nu este ca in Romania. Poate ca merge si spaga acolo, dar in nici un caz la acelasi nivel ca la noi. Si astfel de manevre pe fata nu vor functiana, mai ales cand nea Dragnea a facut propaganda cum aceste proiect PNDL este mai bun ca fondurile Europene, singurul motiv fiind ca nu vor fi verificati atat de mult („va verifica si in chilori”). Si acuma sa vedem ce propaganda mai pregatesc mafitoii (PSD) pentru a prostii prostii cum UE refuza sa ne ofere bani pentru proiecte. To be continued on Antena 3.

 5. Nu ii duce mintea decat la prostii si la fraude !

 6. PSD nu este capabil decât de furt,șmenozeală,alba-neagra,minciună,fraudă!
  Și românii continuă să gireze cu votul lor așa ceva!!!!!

 7. Parcă recunosc oamenii din jurul meu în fraza de mai sus 🙂

 8. Nimic surprinzător, dacă nici psdeul nu se pricepe la mârlănii, atunci nu se mai pricepe nimeni. Orice guvernare onestă, fără nicio rezervă, primul lucru pe care trebuie obligatoriu să-l facă este desfințarea acestor PNDL-uri, adevărate mașini de tocat banul public și de dosâre a lui către buzunarele baronilor, fără a mai da socoteală nimănui. La prostii îi duce capul, practic vor să deconteze niște sume enorme de bani din fonduri europene, fără a mai trece prin niște filtre, punându-li-se autorităților europene în față proiectele realizate, a căror costuri reale și rentabilitate numai baronetul le cunoaște. Dacănu vi se decontează, împrumutați-vă, doar nu le rambursați voi, doar cu aceasta v-ați ocupat încă din momentul venirii la putere. Ne tot spuneți că sunt bani, dar lunar datoria publică se majorează, cum vine asta, chiar nu pot înțelege. Să le spună cineva că, în momentul în care te împrumuți cu sume atât de mari, la niște dobânzi atât de mari, înseamnă că nu ai bani, iar dobânzile mari, denotă disperare și foame acută de lichidități. Lăsați autoritățile locale să-și finanțeze proiectele din fonduri europene, sau acele fonduri nu se pot fura, am uitat. De asemenea, Ministerul Dezvoltării trebuie desfințat, nu-și justifică menirea obiectivă, singurul argument, îndestularea baronilor.

 9. Nu-i destul c ne batjocoriti in Tara , ne mai faceti de rusine si in UE. Afara cu voi dela putere.

 10. Huo Hoților. Nemernicilor. Idiotilor. Tampitilor. Jegurilor. Javrelor. Ciumatilor.

 11. Niște pușcăriași.