G4Media.ro

EXCLUSIV Ce au scris Kovesi, Bohnert și Ritter, cei trei candidați la…

Facebook

EXCLUSIV Ce au scris Kovesi, Bohnert și Ritter, cei trei candidați la funcția de șef al Parchetului European în CV-urile trimise la Bruxelles

Cei trei candidați selectați pe lista scurtă la șefia Parchetului European, care vor fi audiați, marți, 26  februarie, în comisia LIBE (libertăți civile și justiție) din Parlamentul European sunt Laura Codruța Kovesi, Jean Francois Bohnert si Adreas Ritter. G4Media.ro vă prezintă în premieră CV-urile celor trei, așa cum au fost ele trimise la Bruxelles.

Jean Fracois Bohnert (57 de ani). Este în prezent procuror general la Curtea de Apel din Reims, Franța, având în subordine 35 de magistrați din cadrul procuratorii din regiunea Champagne – Ardenne. Are o experiență de 32 ca procuror, timp în care a ocupat toate funcțiile din ierarhia procuraturii.  A început cariera ca procuror specializat în infracțiuni financiare (spălare de bani, frauda, evaziune fiscală). A funcționat și ca diplomat, fiind detașat ca magistrat de legătură la Ambasada Franței din Germania între 1998 și 2002, însărcinat cu monitorizarea la nivel înalt a relațiilor bilaterale în plan judiciar dintre Franța și Germania. Unul din cazurile mari cu care a avut de-a face în această calitate a fost ”Elf Aquitaine” (caz mare de spălare de bani și corupție cu implicații pe teritoriul Germaniei). Este vorbitor perfect de germană. Vorbește șase limbi europene: engleză, germană, olandeză, greacă, italiană și spaniolă.

Laura Codruta Kovesi (46 de ani). În prezent este procuror la Parchetul General. A fost procuror șef DNA (2013 – 2018) și procuror general al României (2006 – 2012).  Are o experiență profesională de peste 23 de ani, din care 11 i-a petrecut în funcții înalte de conducere. A început cariera ca procuror la Sibiu, în Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Vorbește engleză și franceză. În calitate de procuror general, a coordonat activitatea a peste 2500 de procurori. Kovesi mai arată în scrisoarea atașată CV-ului că în timpul mandatului ei de procuror general, numărul celor trimiși în judecată și condamnați pentru fapte de corupție, evaziune fiscală, crimă organizată a fost ”cel mai ridicat din ultimii 20 de ani de activitate ai ministerului public”. Kovesi mai arată că în timp ce era șefa procurorilor anti-corupție, DNA a pus sub acuzare în jur de 1000 de persoane în fiecare an, între care numeroși oficiali de rang înalt (14 foști și actuali miniștri, 39 de deputați, 4 senatori, 1 europarlamentar, 8 secretari de stat, 237 de primari și 31 de președinți de consilii județene). Kovesi menționează că rata de condamnări a DNA este de 90%, ”ceea ce indică caracterul eficient și obiectiv al investigațiilor DNA”. ”În întreaga mea activitate profesională am acționat mereu ca un procuror independent cu înalte standarde etice”, mai scrie Kovesi.

Andreas Ritter (55 de ani). În prezent este procuror șef în Rostock, Germania. Are o experiență profesională de 26 de ani. Din 1999 a fost responsabil de cooperarea judiciară internațională la Parchetul General și la Ministerul Justiției din landul Meklenburg – Vorpommern, fiind magistrat de legătură la Rețeaua Europeană de Justiție între 2000 și 2003 și între 2008 și 2010. Ca detaliu biografic, s-a născut în Chile, fiind vorbitor atât de germană cât și de spaniolă, limba maternă, pe lângă engleză și franceză. În scrisoarea de recomandare, Ritter menționează că a lucrat în materie de cooperare în alte țări în procesul de pre-aderare la UE, inclusiv în România.

Amintim că francezul Jean Francois Bohnert s-a plasat pe primul loc în urma votului din COREPER (Consiliul Reprezentanților Permanenți) din UE, mai clar după votul ambasadorilor din cele 22 de state membre care au aderat până acum la structura Parchetului European. Laura Codruța Kovesi și Andres Ritter s-au plasat pe locul doi cu egalitate de voturi. Este vorba de un vot indicativ ce ar putea fi urmat de alte runde de vot in Consiliu.

Ce se va întâmpla mai departe. Pe 26 februarie va avea loc audieri în Comisia LIBE și Comisia de control bugetar din Parlamentul European. Potrivit lui Cristian Preda, cele două comisii vor vota apoi separat pe cine desemnează. Numele unui singur procuror va fi trimis conferinței președinților de grupuri politice din Parlamentul European. Apoi, un reprezentant al Parlamentul European va negocia cu ambasadorii din statele-membre, decizia luându-se cu majoritate absolută, nu cu unanimitate. Numele agreat în aceste discuții va fi supus votului secret al membrilor Parlamentului European.

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani (PPE), le-a transmis, joi, o scrisoare președinților celor două comisii din PE, LIBE (libertăți civile și justiție) și CONT (control bugetar) în care vor fi audiați cei trei candidați selectați pe lista scurtă la șefia Parchetului European propunând o variantă de compromis în ce privește procedura audierii. În scrisoarea obținută de G4Media.ro, Tajani propune ca fiece candidat să fie audiat timp de 75 de minute, 50 de minute fiind alocate întrebărilor venite de la comisia LIBE și 25 de minute întrebărilor de la comisia CONT. Timpii de intervenție alocați fiecărui grup politic vor fi distribuiți în interiorul acestor sloturi.

”Conferința președinților (n.r. liderii de grup din PE) va trebui să fie informată în legătură cu rezultatul audierilor până la următoarea sa întâlnire din 7 martie. Aceasta va permite conferinței președinților să-și stabilească posibilul mandat de negociere, astfel încât o decizie cât mai rapidă să fie luată înaintea finalului actualei legislaturi”, se mai arată în scrisoarea lui Tajani.

Citește mai multe despre Parchetul European – ce este și cum funcționează instituția care va investiga fraudele cu fonduri europene

Sursa Foto: Facebook

Citește și

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. „I also have the qualifications required for appointment to the highest prosecutorial offices”. Această propoziție spune tot ! Niciodată, dar niciodată LCK nu a avut grad profesional de procuror pe lângă ÎCCJ.

    • LCK a fost procuror general, asta inseamna seful Parchetului de pe langa I.C.C.J. Cum va mai place sa va prostiti, daca nu sunteti chiar asa. Ce inseamna ” procuror pe langa ICCJ” si ce vi s-a relevat?

  2. Alooo…. postacii lui Guitza Sebastian.. unde sunteti? Hai ca e rost de mancat rahat. Aia cu 2 nume… va stiti voi…

  3. Jean Fracois Bohnert are varsta de 57 sau 67 ani.

  4. M-am uitat peste CV-ul francezului si al neamtului. Doar LCK se lauda cu mii de trimiteri in judecata, x deputati, x senatori si x ministrii. Ca pe vremea inchizitiei. A se vedea diferenta de perceptie a actului de justitiei. vai de capul Kodrutei Cövesi 🙂

    • Comparam coruptia din Romania cu cea din Franta sau Germania, puteri din top 10 economic?

    • Asa este cand esti bugetar si tainele CV-ului iti sunt necunoscute.
      Un angajator este mult mai interesat de „do-ers” fata de „talkers”, iar cifrele/rezultatele sunt mult mai importante ca vrajelile copiate din descrierea postului.

    • Eh ce să-i faci șerifule, dacă în Romănia sunt mii de bandiți în funcții publice ? Kovesi e de vină că țara e condusă de ticăloși ? Ăsta e raționamentul tău ? Atinci nu de capul lui Koveși e „Vai” !!

    • Tu compari Franta cu Germania Nenea hoț din tată în fiu, majoritatea vorbiti să fiți limbă la fundul!

    • Pai in vest, lumea nu e trimisa la DNA pt ca 1 ) nu exista DNA, si 2) sa fi tu ministrul apararii German, von der Leyen cu probleme cat casa legate de contracte date pe sub mana si tot nu ajungi la parnaie, pt ca procurorul german e baiat destept.

  5. LCK ar trebui sa iasa clar pe primul loc. Comparand aplicatiile pentru job, reies urmatoarele: dl Ritter nu are macar o scrisoare de motivatie serioasa, iar a dlui Bohnert e scrisa bine, dar e fara suport real. Daca o cititi insa pe a Codrutei, serios, e beton: aproape tot ce zice despre ea e sprijinit cu extrase din documente ale Comisiei Europene. In mod normal, n-are cum sa nu ia job-ul acesta.

    • Da, documentele prezentate de procuror Kovesi, cat si prestatia in fata celor 12 inalti magistrati nu din senin au plasat-o pe prima pozitie. Un CV impresionant, cu date certe si justificate prin extrase din documente oficiale europene. Jumatate din viata, respectiv 23 de ani, d-na Kovesi a lucrat numai si numai in sistemul de justitie, ca procuror, apoi a coordonat 6 ani Ministerul public, respectiv 230 de sectii cu peste 2500 de procurori, per ansamblu. Pai asa performanta rar intalnesti, ca manager de inalta institutie din justitie. Cat priveste rezultatele muncii, ca procuror general si apoi in 5 ani de mandat ca procuror-sef al DNA, prestatie de exceptie, randament 90%, adica BETON.
      Referitor la candidatul francez, din CV rezulta ca din 2013 nu e clar unde a lucrat, iar in parcursul intregului CV, la 2 ani, maxim 3 ani si-a schimbat serviciul, asta arata o anume instabilitate, si-atunci de unde performanta pe post, de unde viziune in management, daca esti tot intre doua servicii. Intr-adevar, cunoaste 6 limbi de circulatie europeana, si-acum mi-e clar cum de-a ajuns sa stie atat de multe, pentru ca si-a tot schimbat serviciul de-a lungul si de-a latul UE. Mobilitate a fortei de munca, nimic de zis, dar nici chiar asa! A coordonat maxim 35 de procurori, si din cei 32 de ani de vechime, pentru 12 ani a avut diverse joburi asociate meseriei de procuror, insa nu procuror – 1 an ca profesor, 5 ani ca magistrat de legatura din partea Frantei la ambasada Germaniei, 4 ani membru din partea Frantei in Eurojust la Haga, din cate am vazut, e mai mult diplomat-magistrat decat procuror. Bineinteles, experienta de diplomatie europeana in actul de justitie nu este un lucru de neglijat, dar pentru a fi primul procuror-sef al EPPO cred ca nu e suficient.
      Candidatul german, conform CV, nu prezinta un loc de munca foarte clar dupa 2010, iar din cei 26 de ani de vechime, doar 12 reprezinta experienta clara de procuror, in rest, ca si celalalt candidat francez, joburi asociate meseriei de procuror – de reprezentare, ca indrumator-consilier pe justitie in diverse tari, referent pe langa o Curtea Suprema. Vizavi de performante, sunt la general, insa per ansamblu subtirel de tot. Cu toate astea, a primit 29 de puncte, cat a primit si procuror Kovesi, ceea ce arata ce tampenie este votul politic dat ieri sau alaltaieri in COREPER II, fara nicio legatura cu performanta si experienta avuta, si vocatia pentru meserie. Niciunul dintre contra-candidatii d-nei Kovesi nu este magistrat de cariera, parte din vechime si-au petrecut-o in structuri de justitie europene, adica mai mult europarlamentari. Asta-i, d-na Kovesi este de departe cel mai bun dintre toti, si realmente sper ca UE sa nu aleaga primul procuror-sef al Parchetului European ca pe un politruc, in urma unor jocuri politice, mai ales unele foarte murdare, cum face psd-draknea-alde.

  6. Procurorul francez a fost în noaptea alegerilor în casa unui om politic cu gradele la vedere, alături de șeful de campanie al lui Sarkozy și de șefii serviciului secret francez. Halal integritate….. Kovesi câștiga clar.