G4Media.ro

Europarlamentarul Siegfried Mureşan, despre reglementarea problemei transnistrene: Nu vom da lecții niciodată…

Sursa foto: © European Union 2020 - Source : EP / Mathieu CUGNOT

Europarlamentarul Siegfried Mureşan, despre reglementarea problemei transnistrene: Nu vom da lecții niciodată autorităților de la Chișinău

România nu va da lecţii nici la Bucureşti, nici în Parlamentul European, autorităţilor de la Chişinău în privinţa modului de soluţionare a chestiunii transnistrene, care ar putea deveni o problemă de neocolit în perspectiva aderării la UE în eventualitatea, foarte probabilă, în care Consiliul European va acorda joi statutul de ţară candidată Republicii Moldova, relatează Agerpres.

În contextul în care mai mulţi eurodeputaţi şi-au exprimat nemulţumirea în cadrul unei dezbateri comune din Parlamentul European privind pregătirea Consiliului European în privinţa faptului că mai multe state din Balcanii de Vest au probleme cu declanşarea negocierilor de aderare după primirea statului de ţară candidată, Siegfried Mureşan şi-a exprimat încrederea că situaţia nu se va prezenta la fel în cazul Republicii Moldova.

„Acordarea statutului de ţară candidată este începutul procesului, nu este finalul. Dar acordarea acestui statut este un lucru foarte important fiindcă de acum cetăţenii Republicii Moldova ştiu că au perspectivă europeană şi ştiu că într-o zi ţara lor va deveni stat membru al UE”, a declarat Siegfried Mureşan într-un briefing pentru jurnalişti români.

„Cât timp va dura până când acest lucru se întâmplă va depinde de reformele de la Chişinău, de progresele care se întâmplă în Republica Moldova, dar un lucru vă pot spune foarte clar: dacă şi în următorii ani Republica Moldova continuă cu viteza cu care a început în ultimele luni procesul de reformare după preluare guvernării de către guvernul proeuropean atunci acest proces va fi mult mai rapid”, a adăugat el.

Întrebat dacă Republica Moldova ar putea fi nevoită să renunţe la Transnistria pentru a putea adera la UE, Siegfried Mureşan a răspuns că „soluţia privind cel mai bun mod de administrare al teritoriului Republicii Moldova nu poate fi dată decât de Republica Moldova”.

„Ca atare noi, atât la Bucureşti, cât şi în Parlamentul European, nu vom da niciodată lecţii autorităţilor de la Chişinău, cetăţenilor Republicii Moldova, noi suntem pregătiţi să-i sprijinim dacă au nevoie”, a subliniat Mureşan, care este preşedintele delegaţiei PE la Comitetul de Asociere UE – Republica Moldova.

Mai devreme, în cadrul unei dezbateri în plenul PE, el a cerut Consiliului European să urmeze exemplul Ursulei von der Leyen şi Parlamentului European şi să acorde statutul de ţară candidată Ucrainei şi Republicii Moldova în cadrul summitului de joi şi vineri.

Sursa foto: © European Union 2020 – Source : EP / Mathieu CUGNOT

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Eventual la corupție, cum se combate ea din ce în ce mai eficient în România.